Helaas kunnen honden ook gestoken worden door muggen. En net als voor mensen zijn muggenbeten voor honden onaangenaam. Ze kunnen irritatie geven, en als je met je hond op vakantie naar het zuiden zou gaan kunnen de lokale muggen zelfs gevaarlijke ziektes overbrengen.
Vaak zal er enkel een jeukende, rode, gezwollen plek ontstaan, maar sommige honden kunnen ook allergisch reageren op deze steek en dan kan het gevaarlijk worden. De plek waarin is gestoken, vaak de kop, zwelt dan overmatig op. De neus en oogleden verdikken en worden soms ook rood.
Muggen zoeken bloed en dit levert net zoals bij ons jeuk op en overdracht van ziektes. Zoals je jezelf beschermd tegen muggen, is het ook belangrijk om je hond ervoor te beschermen. Hoe verzorg je een hond met een muggenbeet? Een koel kompres doet al wonderen.
Wanneer uw hond of kat wordt gestoken door een wesp of bij dan doet dit pijn. Op de gestoken plek kan de huid rood en gezwollen raken. Deze verschijnselen zijn vervelend, maar trekken vanzelf weer weg. Om de pijn en zwelling tegen te gaan, kunt u de huid koelen.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Door het gebruik van een ventilator kun je muggen op een milieuvriendelijke en zeer eenvoudige manier op afstand houden. Muggen zijn geen sterke vliegers en kunnen daardoor niet door de grote luchtverplaatsing van een ventilator heen vliegen. Ze komen af op lichaamswarmte, geuren en koolstofdioxide.
Net als bij de mens, heeft een hond die door een wesp is gestoken pijn en wordt het gebied rondom de steek dikker. Het koelen van de plek kan de pijn verminderen en de zwelling kleiner maken.
Steken van bijen, hommels en wespen op het lichaam kunnen pijnlijk zijn, maar zijn in de regel niet gevaarlijk voor de hond. Als de angel er nog in zit, moet deze met een pincet verwijderd worden. IJsblokjes die in een doek gewikkeld zijn, verminderen de zwelling en verlichten de pijn.
Als je hond in zijn bek is gestoken door een bij kun je hem ijsblokjes geven. Dit kan de pijn en zwelling verminderen. Bovendien kun je speciale zalven op de steken smeren, deze verlichten ook het ongemak.
Een hond of kat kan, net zoals wij, gestoken worden door een mug, muskiet of vlieg. Zo'n muggen- of muskietenbeet heeft vaak weinig gevolgen, maar de mug en muskiet zuigen ook bloed.
Het risico is beperkt, omdat er in elke mierenlokdoos slechts een kleine hoeveelheid insecticide zit. Er kunnen bij honden tekens van lokale irritatie optreden zoals speekselvloed en weigering om te eten. De klachten kunnen een gevolg zijn van mierenbeten. Deze symptomen behoeven geen enkele behandeling.
Een hotspot is een lokale huidontsteking die door de hond zelf wordt veroorzaakt. Hotspots kunnen in een paar uur ontstaan en bijten vaak agressief om zich heen. De hond veroorzaakt een hotspot door overmatige vachtverzorging in de vorm van likken, krabben of bijten. Dit wordt meestal veroorzaakt door jeuk.
Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst, vooral voor rassen met middellange of lange haren.
Bij de hommels hebben, net als bij honingbijen en wespen, alleen de koninginnen en werksters een angel. De mannetjes kunnen niet steken. De angel is bedoeld als verdedigingswapen. Tijdens een steek wordt een geringe hoeveelheid gif via de angel in het lichaam gepompt.
Soms komt een bult plots opzetten en heeft je hond nergens last van, dit kan het geval zijn bij een insectenbeet. Je kunt dan aankijken of de bult niet vanzelf na een aantal dagen wegtrekt. Als een bult niet (snel) vanzelf verdwijnt is het verstandig om in een vroeg stadium langs de dierenarts te gaan.
Je kunt de plek wat koelen met een 'ice pack' om de pijn en zwelling tegen te gaan. Ook azijn, zalf met menthol of Calendula crème kan irritatie van de huid tegengaan en de pijn verminderen.
Meestal leidt zowel de bijen- als de wespensteek alleen tot wat pijn en irritatie bij je hond. Als hij echter al meerdere malen is gestoken, of is gestoken in zijn mond of keel, dan kan het gevaarlijk zijn en is een uitstapje naar de dierenarts vereist.
Een wesp of bij zal dit niet altijd even leuk vinden en een steek uitdelen. Een bijen- of wespensteek leidt bij je hond of kat vaak alleen tot wat pijn en irritatie. Als je dier meerdere malen is gestoken of in zijn bek is gestoken, bel dan direct de dierenarts!
Let op want honden happen vaak naar wespen, bijen en hoornaars. Het komt dan ook regelmatig voor dat een hond in zijn bek wordt gestoken. In dit geval moet je direct een dierenarts waarschuwen. Door zwelling van de slijmvliezen of de tong kan de hond stikken.
Een dode wesp zal zelf niet meer actief steken. Door een menselijke handeling (bv. toevallig blootvoets op een wespenangel trappen, of een dode wesp onhandig vast nemen) kan de angel toch in onze huid terecht komen. Dit is op zich al pijnlijk.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken.