In 1 zakje zitten genoeg zaden voor 5 keer een potje basilicum plantjes. Dit is ongeveer 1 gram (meer dan 200 zaden). Zaai instructie: Vul een potje met potgrond. Zaai ongeveer 20 – 30 zaden in de grond.
Bij kleine zaadjes is slim om per potje meer dan één zaadje te planten.Bij grote zaden doe je steeds één zaadje per potje.
Een efficiënte manier om je basilicum warm te verzorgen, is door de zaden bijvoorbeeld in de buurt van een zonnig raam of altijd warm elektrisch apparaat te zetten. Geef de plantjes twee keer per dag een heel klein beetje water, tot ze goed ontwikkeld zijn.
Basilicum zaaien
Kies voor een plek in de volle zon. Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe sneller de zaden zullen kiemen en hoe lekkerder het eindresultaat na het oogsten. Zaai zaden in de volle grond met een afstand van zo'n 30 centimeter en bedek ze daarna met een laagje grond van ongeveer een halve centimeter.
Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 basilicum planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 basilicum planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Na het zaaien van de Kaneel Basilicum zaden duurt het 7 tot 21 dagen tot de zaden ontkiemen. Vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunt u de zaden direct buiten in de vollegrond of in grote potten zaaien.
Licht en warmte. Basilicum houdt van de volle zon. Maar als je het tuinplantje in de volle zon zet heb je ook kans dat het plantje uitdroogt.
De maximale aanbevolen hoeveelheid basilicum per dag is 4 gram.
Hydroponie met kruiden
In de bovenstaande lijst staan natuurlijk ook een aantal kruiden: basilicum, lavendel, rozemarijn en salie. Handig om te weten is dat deze planten onwijs snel groeien op water. Zo snel zelfs, dat deze op een gegeven moment elke dag nieuwe blaadjes aanmaken. Ideaal voor in jouw keuken!
Bij kleine zaadjes is slim om per potje meer dan één zaadje te planten.Bij grote zaden doe je steeds één zaadje per potje. Als je met zaadmatjes werkt in de kweekbak, houd dan het matje tegen het licht om te zien hoeveel zaadjes erin zitten. Knip deze in stukken en verdeel ze over bakken.
Dan is de kans groot dat je zaadje niet zal kiemen en onder de grond zal wegrotten. Een goede vuistregel is de zaadjes te zaaien op een diepte van ongeveer 2,5 keer hun eigen grootte. Voor kleine zaadjes is een paar millimeter dan al voldoende.
Strooi de zaadjes uit over de potgrond in de pot. Elk soort heeft zijn eigen zaaidichtheid: dit staat gewoon vermeld in onze webwinkel bij elk soort kruid. Meestal kan je wel 3x zaaien uit één zakje! Strooi ongeveer 1 a 2 cm potgrond over de zaadjes heen en geef ze een scheut water.
Als de bloemen verdrogen kun je de zaden al zien zitten. Oogst ze voorzichtig en op tijd want de zaden hangen losjes in hun hoesjes en vallen gemakkelijk. Laat de zaden een paar dagen goed drogen.
Goed verzorgde basilicum kunnen tot zes maanden in de grond groeien.Ze gaan ongeveer vier maanden mee in een pot.
Basilicum moet altijd warm staan: temperaturen onder de 15 graden zijn een no-go.De plantjes hebben ook echt zonlicht nodig om te kunnen groeien. Na twee weken zijn de basilicumplantjes hersteld en groeien ze uit tot gezonde, stralende plantjes.
Het normaal gebruik van keukenkruiden zoals anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper in gerechten is geen probleem.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Pluk nooit blaadjes van je basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien.
De verzorging
Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
Wil je meer planten? Maak dan meerdere stekjes! Tip: iedere keer dat je vervolgens basilicum plukt, knip je het beste weer een stengel af.Zo kan de plant weer verder groeien.
Temperaturen lager dan 12°C zullen de basilicum geen goed doen. Plant jouw basilicum in de volle grond en zorg dan ook hier voor een goed vocht doorlatende grond (meng eventueel met teelaarde). Hou er wel rekening mee dat de plant zal sterven van zodra de temperaturen opnieuw langdurig onder de 12°C duiken.
Als de plant eenmaal een hoogte van 30cm heeft bereikt kan je beginnen met oogsten. Je kan de gehele plant gebruiken of vlak boven 2 bladeren de stengel doorknippen. De plant zal nu van de ene stengel 2 nieuwe creëren en zo doorgroeien. Basilicum heeft de eigenschap om snel weer terug te groeien.