Ventraal/ventral (buikzijde) en dorsaal/dorsal (rugzijde). Deze twee plaatsaanduidingen betreffen de grote structuren in het lichaam, of duiden een grotere afstand aan. Bijvoorbeeld: de slokdarm ligt dorsaal (aan de rugzijde) van de luchtpijp en ventraal (aan de buikzijde) van de wervelkolom.
Ventraal, Latijn: venter, buik, is de plaatsaanduiding van een lichaamsonderdeel aan de buikzijde, de voorkant van het lichaam, als het lichaam zich in de anatomische houding bevindt. De tegenovergestelde ligging is dorsaal.
Distaal van deze gewrichten wordt dorsaal voor de handrug en de bovenkant van de voet en palmair, voor de handpalm, of plantair, voor de voetzool gebruikt.
Term die duidt op alles wat betrekking heeft op één enkele kant (links of rechts), ver van het centrum van het lichaam of van een structuur. Vergelijken met mediaal.
Distaal is de plaatsaanduiding van een lichaamsonderdeel dat verder van het centrum van het lichaam ligt dan een ander lichaamsdeel. Het tegenovergestelde van distaal is proximaal.
Craniaal/cranial (aan de kant van de schedel) en caudaal/caudal (aan de kant van het staartbeen). Deze twee termen lijken op superior en inferior met als verschil dat deze twee termen gebruikt worden bij de wervelkolom en het centrale zenuwstelsel.
Superior of superius (Latijn: superior, hoger gelegen) is de plaatsaanduiding van een lichaamsonderdeel dat hoger ligt dan een ander, gelijkaardig lichaamsdeel. Het tegenovergestelde is inferior.
Lateraal, anatomisch begrip. Lateraal is een locatieaanduiding en betekent "van het midden af gelegen", ofwel de buitenzijde. Tegenovergestelde van lateraal is mediaal, de zijde die zich aan de kant van het midden (van het dier) bevindt.
Het lichaam bestaat uit drie vlakken namelijk een frontaal, sagittaal en transversaal vlak: een frontaal vlak deelt het lichaam in een voorste en een achterste deel. een sagittaal vlak deelt het lichaam in een rechter en linker deel. Wanneer dit vlak precies op de helft is, is het een mediaan vlak.
Lateraal (Latijn: latus, zijde/zijkant) is de plaatsaanduiding van een lichaamsonderdeel aan de buitenzijde, van de mediaanlijn af, als het lichaam zich in de anatomische houding bevindt.
Proximaal is onder andere een term uit de anatomie en komt van het Latijnse proximus, dat dichtbijgelegen betekent. Het geeft de positie aan van het ene tot het andere lichaams(onder)deel ten opzichte van het centrum van het lichaam. Het tegenovergestelde is distaal.
Craniaal (Latijn: cranium, schedel) is de plaatsaanduiding van een lichaamsonderdeel op de romp aan de kant van het hoofd. Het tegenovergestelde van craniaal is caudaal.
De heup is voorzien van twee spiergroepen: de dorsale heupspieren (spieren die aan de achterkant lopen en stabiliteit geven aan het heupgewricht tijdens bewegingen naar achteren) en de ventrale heupspieren (spieren die aan de voorkant lopen en stabiliteit geven aan het heupgewricht tijdens bewegingen naar voren).
Een frontaal vlak verdeelt het lichaam in dorsale en ventrale gedeelten (bij de mens: in een voor- en achtergedeelte). Een transversaal vlak of horizontaal vlak verdeelt het lichaam in een craniaal en caudaal gedeelte, of in het geval van de mens in een boven- en ondergedeelte.
Dezelfde beweging van de benen aan de zelfde zijde van het lichaam, in tegenstelling tot diagonaal. Fysiek uit zich dit als telgang, bij paarden in tegenstelling tot draf.
Abductie en adduction
Ab- en adductie vinden plaats bij de armen en benen. Abductie van de arm is de beweging van de arm van het midden van het lichaam af. Adductie is de tegenovergestelde beweging waarbij je de arm in een zijwaarts gestrekte positie (terug) naar het lichaam toe beweegt.
Mediaal een een locatieaanduiding en betekent "gelegen aan de zijde van het midden", ofwel de binnenzijde. Tegenovergestelde van mediaal is lateraal, de zijde die zich van het midden af bevindt. Aan een voet zit de dikke teen aan de mediale zijde van de voet, de kleine teen bevindt zich aan de laterale zijde.
Een belangrijke dynamische eigenschap van banden is de spoorkracht. Dit is de laterale kracht die banden in bochten genereren. Deze kracht is equivalent aan de centrifugale kracht die, als ze niet wordt tegengewerkt, de auto naar buiten duwt.
Term die duidt op alles wat betrekking heeft op de tegenovergestelde zijde van het lichaam of wat deze zijde treft.
Anterior of anterius is de Latijnse plaatsaanduiding van een lichaamsonderdeel dat voor een ander, gelijkaardig lichaamsdeel ligt. Het tegenovergestelde is het Latijnse posterior of posterius. In het Nederlands wordt ook wel anterieur gebruikt.
Posterior of posterius is de Latijnse plaatsaanduiding van een lichaamsonderdeel dat achter een ander, gelijkaardig lichaamsdeel ligt. Het tegenovergestelde is anterior. In het Nederlands wordt ook wel posterieur gebruikt.
De verticale as is de as die van boven naar beneden loopt. Een voorbeeld van een beweging over deze as in het naar binnen en naar buiten draaien van bijvoorbeeld schouder of heup.