Het veiligst is een katoenen, ongevoerde slaapzak of trappelzak. Dat is ook iets veiliger dan een laag opgemaakt babybedje met een ingestopt laken en een deken. Zorg ervoor dat de slaapzak goed past.
In een babyslaapzak kan je baby niet onder de dekens kruipen. Daardoor is het risico dat je baby veel te warm wordt lager en is de kans op verstikking kleiner. Als je een gewatteerde slaapzak gebruikt, is ander beddengoed niet nodig. Een dunne slaapzak kun je eventueel combineren met een laken en een dunne deken.
Gebruik geen dekbedje voordat je kind 2 jaar oud is. Je kunt je kind in een slaapzakje leggen of onder een babydekentje met een laken. Zorg dat het hoofd van je baby onbedekt en vrij blijft. Dek je baby bij koorts niet extra toe.
Je baby slaapt het veiligst op zijn rug. Zo ligt zijn gezichtje vrij, waardoor hij goed kan ademhalen. Leg je baby dus nooit op zijn buik te slapen, ook niet om te troosten, omdat de kans dan wél bestaat dat de ademhaling van je kindje wordt belemmerd.
Gebruik de eerste twee jaar een babyslaapzak of een deken met lakentje. Kinderen die jonger zijn dan twee jaar slapen het veiligst in een babyslaapzak of onder een deken met een lakentje. Een babyslaapzak is veilig wanneer deze goed past en de hals- en armsgaten goed aansluiten.
Combineer nooit een slaapzak met een dekbed. Dat geeft een hoog risico op verstikking en/of oververhitting. Gebruik bij een dunne slaapzak eventueel een laken of een dunne deken. Stop die dwars over het voeteneinde rondom stevig in.
In principe mag je baby vanaf de geboorte al in een slaapzakje slapen. Je kan hem dus gerust in een slaapzak leggen op het moment dat je denkt dat hij daar baat bij heeft, omdat hij zijn hele bedje door 'wandelt' of steeds de dekens wegtrapt.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Het in bed slapen blijkt een belangrijke factor te zijn bij de wiegendood van jonge kinderen, tot 4 maanden oud. "Dat baart ons zorgen", zegt Engelberts. Ze is een fervent tegenstander van co-sleeping. "Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op wiegendood als je het bij je in bed neemt.
Voor kinderen die onrustige slapers zijn, is het het beste om de slaapzak aan te houden tot ze 2 jaar oud zijn. Met een dekbed zal uw kind, als het veel beweegt, de neiging hebben om zich af te dekken en het 's nachts koud te krijgen.
Vanaf 2 jaar is een dekbed voor je kind veilig om onder te slapen. Zorg ervoor dat je het dekbed niet dubbelvouwt in de hoes. Het wordt dan snel te warm voor je kleine. Beweegt je peuter veel of vindt hij het fijn om in een slaapzak te slapen?
En ook al is het buiten voor ons warm, een pasgeboren baby heeft soms moeite om zich warm te houden. Dit kost energie en daar moeten zij zuinig mee om gaan. Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik.
Deken of slaapzak voor baby
Voor kinderen tot 2 jaar gebruik je dus geen dekbed, maar kun je kiezen voor: een slaapzak. een laken en een deken (van wol, katoen of fleece)
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Je baby kan gelijk vanaf de geboorte in een slaapzak slapen. Voor pasgeboren baby's is een slaapzak fijn omdat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Als je baby meer gaat bewegen, dan is een slaapzak zeker aan te raden. In een slaapzak kan je baby veilig slapen en hij blijft lekker warm en comfortabel.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Het mag dan in sommige situaties goed zijn tegen wiegendood en bij brand en ander onheil, aan de andere kant is samen slapen juist onveilig. Gevaren als verstikking onder het dekbed en uit bed vallen, liggen op de loer. Zeker als je zelf medicijnen gebruikt of gedronken hebt, is het beter je kind apart te laten slapen.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouders ervoor kiezen samen met hun kinderen te slapen. Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen.
Geen volwaardige slaapplek dus. Het advies van VeiligheidNL luidt: gebruik een babynestje in de box of op een kleed en blijf erbij. Gebruik deze niet in de wieg, ledikant of ouderlijk bed'.
Maar een box heeft toch de voorkeur als je weet dat je je baby vaak en ook wat langere tijden moet neerleggen. In de box heeft je kleine namelijk speelgoed en alle ruimte om te spartelen. Ook heb je gelijk een fijn plekje om al het speelgoed voor je baby in te leggen, en met een box met lade heb je extra opbergruimte.
Tot welke leeftijd in de box? Hoe lang je kind het fijn vindt om in de box te spelen verschilt per kind. Sommige kinderen vinden het fijn om tot 18 maanden in de box te spelen, andere zijn het met 8 maanden al zat. De box is voor kinderen een veilige plek om te spelen, waar ze soms ook even tot rust kunnen komen.
Minder goed rollen
Met een slaapzak rolt je kleintje minder goed heen en weer en blijft je kleintje beter stil op z'n rug liggen. Je kindje rolt ook veel minder makkelijk op de buik. In verband met wiegendood mag je kindje vooral de eerste maanden niet op de buik liggen.
Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen. Om geen omschakeling te moeten maken van een laken en deken naar een slaapzak, kan het kind het best vanaf de geboorte gewoon gemaakt worden om op de rug in een slaapzak te slapen.