Opgelet: HTTPS beschermt je niet tegen alle gevaren!
Dat geeft echter een vals gevoel van veiligheid. Want HTTPS garandeert wel dat de verbinding met de website beveiligd is, maar geeft geen zekerheid over de betrouwbaarheid van de website.
HTTPS is de beveiligde tegenhanger van HTTP, het protocol dat gebruikt wordt om internetpagina's op te vragen. HTTPS maakt gebruik van TLS (of eigenlijk: TLS/SSL), en dat is weer een encryptie protocol om internet verkeer te versleutelen.
Zowel HTTP als HTTPS zijn bedoeld voor het versturen van gegevens via het internet. Bij HTTPS is de beveiliging scherper omdat gegvens versleuteld worden verstuurd. Dit gebeurt met een SSL certificaat. Bij HTTP kun je berichten, die onderschept worden, bekijken zonder dat het bericht ontcijferd moet worden.
Wat is een veilige website? Een beveiligde website gebruikt een SSL-certificaat om te zorgen dat data gecodeerd is via speciale lagen van digitale beveiliging.
Kijk of er een keurmerk staat
Controleer of de webshop is aangesloten bij keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg. Als dat zo is, dan weet je zeker dat je er betrouwbaar kan winkelen. Je checkt dit door naar het logo van een keurmerk te zoeken. Meestal staat zo'n logo helemaal bovenaan of onderaan de website.
Iemand die gegevensstromen kan onderscheppen, kan bij http zien wat er wordt verstuurd. Bij https zijn deze gegevens versleuteld en kunnen de gegevens niet worden ontcijferd Hierdoor worden de gegevens die worden verstuurd via https op een veilige manier overgedragen.
HTTPS is bij steeds meer websites aanwezig. Vooral grote organisaties en bedrijven als bol.com, Coolblue en Wehkamp zijn al even voorzien van HTTPS. Ook kleinere organisaties lijken over te stappen naar het HTTPS-protocol.
Deze fout wordt weergegeven als je antivirussoftware gebruikt die HTTPS-bescherming of HTTPS-scannen biedt en zo verhindert dat Chrome beveiliging biedt. Schakel je antivirussoftware uit om het probleem te verhelpen.
HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is een beveiligde verbinding waarmee je op het internet kan surfen. Als website-eigenaar kan je zelf bepalen of de bezoekers via een HTTPS verbinding of een HTTP verbinding ontvangen worden. Het verschil is dat HTTPS simpelweg veiliger is dan een HTTP verbinding.
Met een groen slotje tonen browsers doorgaans dat een website gebruikmaakt van een HTTPS-verbinding. Daarmee wordt het verkeer van en naar die website versleuteld, waardoor het lastiger is af te luisteren. Bij websites die gebruikmaken van HTTP in plaats van HTTPS is dat niet het geval.
En dus ben je verplicht om HTTPS te gebruiken? Je bent niet letterlijk verplicht om HTTPS te gebruiken. Als je de privacy van jouw bezoekers serieus neemt, heb je dat echter allang gedaan. Sinds 25 mei 2018 is er alleen wel een belangrijke extra reden om over te gaan op HTTPS: de AVG/GDPR.
De afkorting HTTP staat voor 'HyperText Transfer Protocol'. Zowel op het internet als bij gebruik van intranet vormt dit protocol de basis van communicatie. Door HTTP is het mogelijk om gegevens te versturen via het internet.
Een VPN werkt als een soort beveiligde tunnel. Als je per ongeluk verbinding maakt met een netwerk van een hacker (omdat je denkt dat je gebruik maakt van openbare wifi in een hotel of restaurant), dan zorgt de VPN ervoor dat de hacker geen gegevens op jouw computer kan inzien of veranderen.
Waar staat HTTPS voor? HTTPS is de afkorting voor 'HyperText Transfer Protocol Secure'. Secure is dus de aanvulling op het verouderde HTTP adres. HTTPS zorgt ervoor dat gegevens van verkeer, bezoekers dus, versleuteld worden.
Wanneer een website is beveiligd met een SSL of TLS certificaat verschijnt HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) in de browser in de URL. De gegevens van het certificaat, inclusief de partij die verantwoordelijk is voor de uitgifte ervan, kunnen gecontroleerd worden door op het slotje in de browser te klikken.
Het HyperText Transfer Protocol (HTTP) is een internetprotocol dat wordt gebruikt bij het bezoeken van websites. Dit protocol bepaalt op welke wijze bezoekers (browsers) en webservers met elkaar communiceren op het wereldwijde web. Binnen het protocol verstuurt een bezoeker een verzoek (request) naar een webserver.
Als je browser het SSL-certificaat van een bepaalde website niet kan valideren, kan er geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht. De meeste browsers zorgen er dan voor dat je dergelijke sites niet kunt bezoeken en tonen de foutmelding 'Je verbinding is niet privé'.
Altijd slim om mee te beginnen: controleren of de webwinkel waar jij iets online kopen wilt een keurmerk heeft. Er zijn verschillende keurmerken; de meest bekende zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Heeft een webshop een keurmerk, dan vind je het logo terug op de site. Ga niet alleen af op de webwinkel.
Lees de online reviews
De meeste betrouwbare webshops hebben online reviews op hun website staan. Hierin vertellen klanten hoe ze de aankoop bij of het contact met de webshop hebben ervaren. Deze reviews dragen zeker bij aan de betrouwbaarheid van een webshop. Controleer wel altijd waar de reviews vandaan komen.
Het meest betrouwbaar is wanneer je voor het schrijven van review een account moet hebben of aanmaken. Ook wanneer je een link gemaild krijgt waarop je moet klikken om de review te plaatsen. Ook controle of je het product echt hebt gekocht of bij het restaurant hebt gegeten maakt reviews betrouwbaarder.
Dit slotje staat voor een beveiligde websiteverbinding via SSL. Maar het slotje wil niet zeggen dat je de website zelf ook kunt vertrouwen. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.