Van de twaalf Nederlandse provincies is Noord-Holland de koploper.
De meeste overmatige drinkers leven in Friesland, Twente en het Gooi – maar in Amsterdam en Brabant wonen de stevigste weekenddrinkers. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Afkickkliniek Wijzer deed onderzoek naar het alcoholgebruik van volwassen Nederlanders op basis van nieuwe data van het CBS en het RIVM. Een overmatige drinker neemt meer dan 21 (mannen) of 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. Van de twaalf Nederlandse provincies is Overijssel de koploper.
In China wordt met 54 miljard liter per jaar het meeste bier gedronken, maar aangezien ze met 1,35 miljard zijn, drinkt de gemiddelde Chinees 40 liter bier per jaar. Dat is een pak minder dan de Europese nummer één Tsjechië, waar ze gemiddeld maar liefst 143 liter per persoon per jaar drinken.
Waar jongeren alcohol drinken
- het alcoholgebruik meestal plaats vindt bij anderen thuis (41%), in de discotheek of club (29%) en thuis (26%); - de locaties van alcoholgebruik veranderen naarmate jongeren ouder worden: op 12- en 13-jarige leeftijd drinken scholieren het meest bij anderen thuis (18%) of thuis (16%);
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden.
Tsjech drinkt het meeste bier
Een Tsjech drinkt meer dan 2x zoveel bier als een Nederlander. Nummers 2 en 3 zijn Oostenrijk en Roemenië die ook meer dan 100 liter per persoon wegzetten. Ook Duitsland staat eigenlijk altijd bij de top 3, echter is nu gezakt naar plek 4. Een Duitser drinkt 99 liter bier per persoon.
Dat is namelijk Tsjechië. In dit land dronken ze in 2017 maar liefst 151 liter bier per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dit minder dan de helft, namelijk 73 liter. In navolging van Tsjechië, drinken ze in Oostenrijk 106 liter bier, per inwoner, per jaar.
België is het beste bierland ter wereld (en deze 12 landen volgen ons)
Het CBS maakt bij zware drinkers een onderscheid tussen mannen en vrouwen. Een man is een zware drinker als hij minstens 1 keer per week 6 of meer glazen alcohol op één dag drinkt. Een vrouw is een zware drinker als zij minstens 1 keer per week 4 of meer glazen alcohol op 1 dag drinkt.
Bijna 8 van de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder (78,0%) dronk in 2021 wel eens alcohol. 44,0% van de volwassen bevolking hield zich aan het advies van de Gezondheidsraad en dronk geen of weinig alcohol. Ruim 1 op de 14 (7,3%) volwassen Nederlanders dronk overmatig en 8,3% was een zware drinker.
Van 2014 tot en met 2018 is de hoeveelheid alcohol die wordt gedronken onder de algemene bevolking stabiel, namelijk 7,0 liter pure alcohol per persoon per jaar. Bijna de helft van dit totaalaantal alcohol werd gedronken in de vorm van bier (3,4 liter per persoon per jaar).
Toch zijn er flinke verschillen tussen de provincies te onderscheiden. Zo kunnen we zien dat Heineken in de provincie Flevoland met 63% het populairst is, gevolgd door Zuid- Holland met 56% en Noord- Holland met 50%. In de provincie Limburg is slechts in 15% van de locaties die bier verkopen Heineken het hoofdmerk.
nou wat is de vieste/smerigste/walgelijkste bier die jullie ooit hebbe gezopen?? Grolsch blik is blik!
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.
Het land dat ver bovenaan de lijst staat, is Tsjechië, waar de inwoners namelijk zo'n 143,3 liter bier per inwoner per jaar naar achteren gooien.
Cola. Dit is veruit wel de nummer één meest gedronken frisdrank ter wereld, Cola. Iedereen kent het.
Van de mannen in de leeftijd van 18–24 jaar is bijna 40 procent een zware drinker. Gemiddeld drinken de mannen in deze leeftijdsgroep bijna 14 glazen alcohol per week. Ruim 70 procent hiervan nuttigen zij in het weekend. Ook onder vrouwen vinden we de meeste zware drinkers in de leeftijdsgroep 18–24 jaar.
Bavaria en Heineken zijn allebei in 15 Brabantse gemeenten het meest getapte bier. Dat blijkt uit cijfers van Datlinq. Het horecabureau onderzocht meer dan 8500 Nederlandse café's, restaurants en hotels. In de Nederlandse horeca is Heineken nog altijd het biermerk dat het best vertegenwoordigd is.
Limburg en Noord-Brabant zijn de provinciën waar zich de meeste gemeentes bevinden met een ander favoriet bier. Zo worden Brand, Lindeboom, Gulpener, Hertog Jan, Alfa en Heineken het meest geschonken in verschillende Limburgse gemeentes.
In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen. Alcoholrichtlijnen zijn niet overal hetzelfde. Gemiddeld gezien definiëren landen om ons heen verantwoorde alcoholconsumptie als maximaal één glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen (zie figuur 1).
Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.