De basisverzekering dekt de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Voor mensen boven 18 jaar zit de periodieke controle niet in het basispakket.
Het door de wet verplichte eigen risico geldt alleen voor zorg die onder de basisverzekering valt. Bijna alle tandartsbehandelingen worden alleen vergoed vanuit een tandartsverzekering. Je hoeft dan dus geen eigen risico te betalen.
Laat je als volwassene een tand vullen? Dan betaal je doorgaans tussen 45 en 99 euro aan de tandarts. Je remgeld bedraagt tussen 6 en 14,50 euro als je het jaar voordien bij de tandarts bent geweest en er op z'n minst één tandzorg werd terugbetaald.
De kosten voor mondzorg liepen simpelweg te hoog op, waardoor de basispremie te hard steeg. Er moesten daarom harde keuzes gemaakt worden. Volwassenen komen sinds 2006 alleen in aanmerking voor een vergoeding via de aanvullende tandartsverzekering, in ruil voor een hogere premie.
Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Heb je nood aan een uitneembare of vaste prothese zoals een kroon, een brug of een implantaat? Dan heb je recht op een tegemoetkoming van 60% van de kosten voor aankoop en plaatsing, tot 1.050 euro (bij verhoogde tegemoetkoming: 75% met een maximum van 1.050 euro).
Wanneer je enkele jaren niet naar de tandarts bent geweest vraag je om een intake. De tandarts of mondhygiëniste bekijkt het gebit en vertelt welke behandelingen nodig zijn. Ook informeert hij of zij over de kosten. Aan de hand van al deze informatie denk je rustig na over een eventuele behandeling.
Als u naar uw arts of tandarts gaat, als u een beroep doet op een kinesitherapeut, een verpleegkundige of een logopedist, enz., dan betaalt uw ziekenfonds een deel terug van de kosten die u hebt betaald.
Wordt de mondhygiënist vergoed door de basisverzekering? Een bezoek aan de mondhygiënist wordt voor verzekerden tot 18 jaar volledig vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je alleen een vergoeding krijgen als je een aanvullende (tand)verzekering afsluit.
Als je jonger bent dan 18 jaar worden de kosten voor de wortelkanaalbehandeling volledig vergoed door de basisverzekering. Voor volwassenen van 18 jaar en ouder geldt dat zij hiervoor een aanvullende (tand)verzekering moeten afsluiten.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Tot je 18e krijg je de kosten van het vullen van een gaatje volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Ben je 18 jaar of ouder, dan dien je een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten om deze kosten vergoed te krijgen.
Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden. Dit kan op verschillende manieren: De tandarts kan het wortelkanaal opnieuw schoonmaken met een wortelkanaalbehandeling.