Informatiebeveiliging. Informatiebeveiligingsbedrijven zijn het er unaniem over eens dat Apple-apparaten veiliger zijn dan Android-apparaten. Volgens een rapport van Forbes, richt 97 procent van de smartphone malware zich op Android-telefoons.
Doordat Apple zijn toestellen en het iOS-besturingssysteem streng controleert, zijn iPhones over het algemeen veiliger dan Android-toestellen. Bij de iOS vs. Android-vergelijking van het besturingssysteem komt iOS dus als veiligste uit de test.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
De data van Apple-gebruikers zijn al praktisch niet te stelen zolang die op bijvoorbeeld de iPhone zelf staan: dan heeft alleen de gebruiker toegang via een code of wachtwoord. Volgens Apple heeft ruim 95 procent van de gebruikers hun Apple ID met tweestapsverificatie beschermd: meer dan bij andere grote diensten.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld.
Als uw Apple apparaat een privacywaarschuwing of een waarschuwing over zwakke beveiliging weergeeft voor een wifinetwerk, is het mogelijk dat informatie over uw apparaat door het betreffende netwerk wordt blootgesteld.
Daarom is antivirussoftware voor iPhones en iPads essentieel voor bescherming tegen dreigingen als virussen en andere soorten malware, hackers, online snuffelaars en andere beveiligings- en privacyrisico's. Ook iPhones en iPads kunnen geïnfecteerd raken met virussen en malware, net als elk ander apparaat.
iOS is ontworpen om betrouwbaar en veilig te zijn vanaf het moment dat je je apparaat inschakelt. Ingebouwde beveiligingsvoorzieningen helpen je te beschermen tegen malware en virussen en zorgen voor veilige gebruikerstoegang tot persoonlijke en zakelijke gegevens.
Gebruikers van Apple devices beschikken al jaren over gegevensbeveiliging van topkwaliteit via Gegevensbescherming, het geavanceerde bestandsversleutelingssysteem dat is ingebouwd in iPhone, iPad en Mac. “Apple maakt de veiligste mobiele devices die er zijn.
Of iOS of Android voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Waar iOS erg gebruiksvriendelijk is, heb je met Android de mogelijkheid om je toestel te personaliseren. Verder ben je met iOS minstens 5 jaar lang verzekerd van snelle software- en beveiligingsupdates.
Schakel Android apparaatbeheer in
Via Google instellingen schakel je Android apparaatbeheer in. Met deze functie bel, vind, vergrendel of wis je je smartphone op afstand. Als je je toestel kwijt bent kijk je via een ander apparaat waar je toestel is.
De gegevens in iCloud-sleutelhanger worden tijdens de opslag en overdracht beveiligd met 256-bits AES-encryptie en kunnen niet door Apple worden gelezen. Met iCloud-sleutelhanger kun je ook de accounts die je in Mail, Contacten, Agenda en Berichten gebruikt, op al je iPhones, iPads en Mac-computers up-to-date houden.
Met name Chinese Android apparaten waren gevoelig voor virussen, zo'n 500.000 Chinezen zijn getroffen. Het virus zorgde ervoor dat er ongevraagd betalingen werden uitgevoerd vanaf de tablet of smartphone.
Wat is de veilige modus op de Mac? Als je een Mac in de veilige modus opstart, wordt bepaalde software niet geladen tijdens het opstarten. Het komt erop neer dat veel software die niet vereist is om macOS te gebruiken, niet wordt opgestart.
Android-toestellen bieden veel meer flexibiliteit, wat echt geweldig kan zijn voor ontwikkelaars en gebruikers die hun toestellen graag aanpassen en personaliseren. Maar, iOS is veel moeilijker te hacken dan Android (hoewel iPhones nog steeds kwetsbaar zijn voor een reeks cyberaanvallen).
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Als iemand die je niet kent of niet vertrouwt, kan inloggen met je Apple ID, is je account niet veilig. Om je Apple ID veilig te houden, moet je ook je apparaat beveiligen door het te beschermen met een toegangscode.
Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is. Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen, maar dan wat minder legitiem.
Een virus of malware op je toestel herken je vaak doordat je smartphone niet goed reageert, trager wordt of dat er vreemde dingen op het toestel gebeuren. Het kan dat apps vaak crashen, dat het dataverbruik toeneemt of dat je pop-upmeldingen van adware ontvangt.
De iPhone wissen via Instellingen
Wanneer je klaar bent, ga je terug naar Instellingen > 'Algemeen' > 'Zet over of stel iPhone opnieuw in' en tik je vervolgens op 'Wis alle inhoud en instellingen'. Wis al je gegevens op de iPhone: Tik op 'Wis alle inhoud en instellingen'.
Toch is geen enkel apparaat of besturingssysteem standaard volledig veilig. Net als bij elk ander apparaat zijn er andere beveiligingsrisico's dan virussen op iPad. Ook Phishing, gewijzigde advertenties, onveilige wifi-netwerken en datalekken vormen een beveiligingsrisico voor iPad-gebruikers.