Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.
De betrouwbaarheid van een condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein.
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister. Elk voorbehoedmiddel is anders.
Geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) en anale seks met een condoom zijn veilig. Dat geldt ook voor strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen. Ook orale seks (pijpen) met een condoom is veilig.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Hoe veilig is het condoom? Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger.
Een condoom is een rubber hoesje dat je om de penis doet, vlak voor het vrijen (penetratie). Condooms zijn erg dun, daarom voel je er bijna niets van. Ze zijn er in veel soorten en maten, zo is er altijd een type condoom dat bij je past.
Pijpen zonder condoom is – net als 'de daad' zelf – niet geheel zonder risico. Als je iemand pijpt zonder condoom, kun je namelijk een soa oplopen. Zeker als je wisselende sekspartners hebt, heb je een vergroot risico op chlamydia, gonorroe en syfilis.
De pil is een heel betrouwbare manier om niet zwanger te worden. Als een vrouw de pil slikt, kan zij niet zwanger worden. Alleen vrouwen kunnen de pil slikken. De pil beschermt niet tegen geslachtziektes.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
Welk type pil? De pil is er alleen voor meisjes. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Omdat er verschillende soorten anticonceptiepillen zijn, kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.nl overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.
De prikpil (elke 3 maanden) Het anticonceptiestaafje (elke 3 jaar)
Als het condoom gescheurd is tijdens vaginale seks, en je geen aanvullende anticonceptie gebruikt, bestaat de kans dat je zwanger wordt. Om dit te voorkomen kun je de morning after pil gebruiken. Deze morning after pil is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist.
Waarom is er zoveel prijsverschil tussen condooms? Mijn mening (Richard Spooren, oprichter en eigenaar Condoom-Anoniem, sinds 2004) is dat het prijsverschil in condooms vooral met marketing te maken heeft. Reclame dus.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Terugtrekken is niet betrouwbaar. De kans op zwangerschap bij perfecte toepassing is ongeveer 4%. In de dagelijkse praktijk is deze methode moeilijk toe te passen, waardoor 20% van de vrouwen toch zwanger raakt. Van elke 1000 vrouwen die terugtrekken gebruiken worden er ongeveer 40 tot 200 toch zwanger.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
2004-2005: 'wie laat zich dan ook naaien zonder condoom'
In 2004 wordt daarom een nieuwe campagne geïntroduceerd die zich speciaal op laag opgeleide jongeren (13-19 jaar) richt. Voor het eerst worden in de campagne personen getoond die een soa hebben opgelopen: 'nooit gedacht dat ik een soa van hem/haar zou oplopen'.