Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Raar (Limburgs: Raor) is een buurtschap in de gemeente Meerssen in de Nederlandse provincie Limburg. Deze ligt op het Centraal Plateau, tussen Meerssen en Groot Haasdal op een hoogte van ongeveer 120 meter.
Feesten en symbolen
Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur.
In geen enkel ander land wordt zo veel gefietst als in Nederland. Er ligt maar liefst 35.000 kilometer fietspad en er zijn ongeveer 18 miljoen fietsen hier. 84 procent van de mensen boven de vier jaar bezit een fiets. In wielrennen zijn we ook al behoorlijk goed.
De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen. Echter eten ze daar in vergelijking met Nederlanders aanzienlijk minder drop. Zo populair als het in Nederland is, is het dus nergens.
Directe of indirecte communicatie
Nederlanders zijn recht door zee en communiceren direct. Zonder veel taalkundig omhaal zeggen we tegen elkaar waar het op staat. Niet alleen privé, maar ook zakelijk. Nederland is een land met een zogeheten lagecontextcommunicatie.
In veel landen is het heel belangrijk dat kinderen respect hebben voor ouderen. Kinderen leren beleefd te zijn en bijvoorbeeld stil te zitten als er bezoek is. In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen hun eigen mening geven en eerlijk zijn. Ook proberen we jongens en meisjes gelijk te behandelen.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Hoeveel mensen emigreren er per jaar uit Nederland? In 2021 emigreerden 145 330 mensen, het jaar ervoor waren dat er 152 494. De emigratie volgt doorgaans na enige tijd de ontwikkelingen in het aantal immigranten. Een deel van de mensen die zich eerder in Nederland hebben gevestigd vertrekt na verloop van tijd weer.
De Lage Landen met Nederland en België kennen een vergelijkbare uitgangspositie, omdat aan de Noordzee vier culturen elkaar eveneens treffen. Latijns-Europa ontmoet immers Scandinavië, terwijl het Rijnland overgaat in de angelsaksische wereld.
Trouw aan zichzelf
Zo is Nederland een individualistische samenleving: ieder kind leert al op jonge leeftijd dat hij op de eerste plaats trouw moet zijn aan zichzelf. Ouders stimuleren hun kinderen om een eigen mening te hebben, tegenspraak te geven en alleen ergens op af te stappen.
Vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit zijn erg belangrijk in de Grondwet.
In Nederland zijn de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit belangrijk. De Rijksoverheid heeft een brochure gemaakt over deze drie waarden, waarin precies wordt uitgelegd wat welke waarde inhoudt.
Nederlanders zijn het meest tevreden met hun persoonlijke relaties en het minst over hun financiële situatie. Dit meldt CBS in de publicatie Welzijn in Nederland. Inwoners van de Europese Unie geven de tevredenheid met het leven gemiddeld een cijferr 7,1.
Een typisch Nederlands product is beschuit. Ook wanneer u in het buitenland een kindje heeft gekregen, zouden beschuit met muisjes niet mogen ontbreken.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.