Kenmerkende aspecten: Het verlicht denken werd toegepast. Het blijven bestaan van de absolute macht, maar dan op een verlichte wijze: het verlicht absolutisme.
tijdvak 6: tijd van regenten en vorsten (1600-1700) tijdvak 7: tijd van pruiken en revoluties (1700-1800) tijdvak 8: tijd van burgers en stoommachines (1800-1900) / tijdvak 9: tijd van de wereldoorlogen (1900-1950)
De pruikentijd heette zo omdat in die tijd de regenten en de belangrijke mensen pruiken droegen.
Het volk kwam in opstand. De koning werd van de troon gehaald en terecht gesteld. Dit gebeurde door middel van een nieuwe uitvinding. Dankzij de guillotine konden ze heel snel mensen onthoofden.
Tijd van pruiken en revoluties (1700-1800)
Kenmerkende aspecten:
Het verlicht denken werd toegepast. Het blijven bestaan van de absolute macht, maar dan op een verlichte wijze: het verlicht absolutisme. Revoluties met als gevolg de komst van de grondwet. De Europese overheersing, slavenhandel en de opkomst van het abolitionisme.
Kenmerkende aspecten: De opkomst van politieke stromingen. De industriële revolutie.
Wie er ooit begonnen is met pruiken dragen en waarom, dat weten we eigenlijk niet. Waarschijnlijk waren de mensen niet tevreden over hun eigen haar. Behalve kappers, hadden ze in de 18e eeuw ook pruikenmakers. Zij hadden natuurlijk haar nodig om de pruiken te maken.
Geschiedenis. De Franse koning Lodewijk XIV was vermoedelijk al vroeg kaal en was een van de eersten in zijn tijd die een pruik droeg, een mode die meer dan 100 jaar stand hield. De pruik werd dagelijks gepoederd in een pruikenkamer.
Hier vind je een overzicht van alle kernbegrippen en hun betekenis, die horen bij de tijdvak 8: de tijd van Burgers en Stoommachines (1800 – 1900). Politiek-maatschappelijke stroming die uitgaat van een geloof (confessie).
Kenmerkende aspecten: Wereldwijde handel en de wereldeconomie. Het bestuur en de culturele ontwikkelingen in Nederland.
Aan het einde van de 17de eeuw droeg de Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) lange pruiken met weelderige krullen. Dus schoor iedere modegevoelige man in Europa het haar kort en spoedde zich naar de pruikenmaker voor zo'n zelfde 'allongepruik'. Zo begon de pruikentijd die tot in de 19de eeuw zou duren.
De geschiedenis van Nederland is voor het primair en voortgezet onderwijs verdeeld in tien tijdvakken. De tijdvakken worden in combinatie met de 50 Nederlandse canonvensters behandeld binnen kerndoel 52 en 53 in het primair onderwijs. Hieronder een overzicht van de tijdvakken en hun kenmerkende aspecten.
Tijdvak 10 is de tijd van Televisie en Computer. Dit tijdvak begint in het jaar 1950 en duurt tot 2000. Het tijdvak beslaat de tweede helft van de twintigste eeuw. De geschiedenis eindigde natuurlijk niet in het jaar 2000.
De rijen bestaan uit plukjes haar die op elastisch band worden gestikt. De dichtheid van het haar bepaalt hoe open het kapje - de cap - is dat op het hoofd wordt gezet. Is de verwevenheid tussen 20 en 75% dan wordt gesproken van 'kaploos'. Hierdoor draagt de pruik koeler en comfortabeler.
Welke soorten haarwerk (pruiken) zijn er? We maken onderscheid tussen echt haarwerk en synthetisch haarwerk. Zoals de naam als zegt is echt haarwerk gemaakt van echt haar. We onderscheiden hierin haarwerk dat gemaakt is van Aziatisch haar en haarwerk dat gemaakt is van Europees haar (Follea).
18e eeuw. De achttiende eeuw was onder meer de eeuw waarin de onafhankelijkheid van de Republiek der Zeven Provinciën verloren ging. Nederland werd de Bataafse Republiek, een vazalstaat van Frankrijk. In de achttiende eeuw laaide ook de strijd tussen de patriotten en prinsgezinden op.
Hier vind je een samenvatting van alle kenmerkende aspecten, kernbegrippen, onderwerpen, oefentoetsen en andere leermiddelen die horen bij de tijd van Regenten en Vorsten (1600 – 1700).
'Het Antropoceen,' wordt het huidige tijdperk nu door geologen genoemd, vooralsnog onofficieel.
Het veranderende mens- en wereldbeeld van de renaissance en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling. 5.2. De hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de klassieke oudheid.
Tijdens dit tijdvak hebben er twee wereldoorlogen plaats gevonden. De Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918 en de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1945. De volgende kenmerkende aspecten gaan vooral over de tweede.
De negentiende eeuw noemen we hier de tijd van burgers en stoommachines. In dit tijdvak werd er een democratie gevormd en ontstonden de eerste emancipatiebewegingen. Maar ook de wetenschap groeide nog steeds door. Er werden vele ontdekkingen gedaan die grote gevolgen in de geschiedenis hebben gehad.