Na het onderzoek kunt u last hebben van pijn, meestal als gevolg van krampen door de ingeblazen lucht. Deze klachten nemen meestal af als u de lucht laat ontsnappen.
Nee, een darmspoeling doet geen pijn. Als de zachte canule ingebracht wordt, is dat even een seconde een ongemakkelijk gevoel. Zoals wanneer een zetpil ingebracht wordt. Daarna kan het nog een paar minuten duren voordat je lichaam aan de canule gewend is.
Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking. Blijf na het inbrengen zo mogelijk nog vijf tot tien minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.
Een zetpil of klysma schrijft de arts meestal 1 keer per dag voor. Dien de zetpil of het klysma voor de nacht toe. Het medicijn kan dan de hele nacht in uw darm blijven en op die manier lang doorwerken. Als u meerdere keren per dag een zetpil of klysma moet gebruiken, brengt u deze verdeeld over de dag in.
Canule ingeknepen terugtrekken. Blijf na het toedienen even liggen totdat er aandrang ontstaat (dit duurt meestal ongeveer 10 minuten). Vervolgens gaat u naar de wc. Na gebruik kunt u de flacon weggooien.
Was uw handen altijd vóór en nádat u een klysma inbrengt. Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen. Schud het klysma goed.
Zelf een klysma toedienen
Als je niet aan vasten doet, kun je het op ieder gewenst tijdstip doen. Een klysma bestaat uit het inbrengen van een halve tot drie liter zuiver water - op lichaamstemperatuur - via de anus. Belangrijk is een rustige en ontspannen sfeer, en voldoende tijd om het water af te laten vloeien.
BAARN - Een darmspoeling, ook wel bekend als klysma, wordt gezien als een natuurlijke manier om het welbevinden te vergroten. Volgens onderzoekers is hier echter helemaal geen wetenschappelijke bewijs voor. Er is juist vaak sprake van bijwerkingen variërend van kramp tot nierfalen en overlijden.
Vul de spoelzak met lauw kraantjeswater. Hoeveelheid water: tussen de 10 en 20 ml per kilo lichaamsgewicht. Richtlijnen: Volwassenen: 1.000 à 1.500 ml.
€ 5,58 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
In de klysma zit een vloeistof die er voor zorgt dat de harde ontlasting zacht gemaakt wordt. De microlax is de kleine variant van een klysma. Als ook de klysma u niet helpt, kan de arts u ook andere medicijnen voorschrijven om de ontlasting toch op gang te helpen.
Door darmspoelingen of klysma's zou je gewicht kunnen verliezen, ontgiften en het zou goed voor je algemene welbevinden zijn. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hier geen bewijs voor is.
Effecten van een hoge darmspoeling.
Heeft u veel gifstoffen dan kunnen er reinigingsreacties optreden. Klachten als hoofdpijn, duizeligheid, misse-lijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan energie, niezen, pukkels en hoesten zijn als gevolg van het in roulatie komen van toxines niet ongebruikelijk.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
Buikpijn of lichte buikkramp is een gevolg van de werking van het klysma en trekt vanzelf weer weg. Er kan (lichte) irritatie van de anus optreden, dit verdwijnt weer binnen enkele uren. Als u last heeft van een chronische darmontsteking of van kloofjes in de anus, kunt u hier meer last van krijgen.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Complicaties Darmspoelen heeft in normale situaties weinig risico's. Darmspoelen is op lange termijn niet schadelijk voor de darmen.
Door 1 keer per 1 à 2 dagen de darmen te spoelen is er gemiddeld 24 tot 48 uur en soms zelfs tot 72 uur geen ontlasting (dus geen of minder incontinentie). Door darmspoelen kunt u zich veiliger en vrijer voelen. Er zijn minder geluidjes en luchtjes.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Bij darmspoelen wordt water ingebracht in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm. Hierdoor komt het water samen met de ontlasting vrijwel gelijk weer naar buiten. Het darmspoelen wordt gedaan met een spoelkatheter. Dit is een soepele slang die voorzichtig via de anus wordt ingebracht.
Het kan zijn dat u na het inbrengen van de zetpil moet poepen. Probeer dat toch niet te doen. De zetpil heeft tijd nodig om te smelten en daarna heeft de darm ook tijd nodig voor de opname van de werkzame stof.