67 meter hoogte Het lijstje 'Hoogste duik ooit' wordt volgens schrijver Siebe Thissen van het boek 'De jongen die van De Hef dook' aangevoerd door de Crooswijkse arbeiderszoon Lou Vlasblom. De 19-jarige Lou klom in 1933 in een van de pijlers van De Hef en sprong van een duizelingwekkende 67 meter naar beneden.
Het high diving wordt op dit moment vooral gedaan door ex-schoonspringers. Het grootste verschil met schoonspringen, waarbij je van 10 meter springt, is de manier waarop je in het water komt. Vanaf 27 meter maak je altijd voetlandingen, bij de 10 meter kan je het water ook met je hoofd induiken.
Het springen kan gebeuren vanaf een verende springplank (1m of 3m), het plankspringen genoemd, of vanaf een springtoren (torenplatform) met een hoogte van 5m, 7,5m en 10m, het torenspringen genoemd. Het zijn twee totaal verschillende disciplines die een totaal andere aanpak vragen.
67 meter hoogte
Het lijstje 'Hoogste duik ooit' wordt volgens schrijver Siebe Thissen van het boek 'De jongen die van De Hef dook' aangevoerd door de Crooswijkse arbeiderszoon Lou Vlasblom.
De Colombiaan sprong vanaf een 27 meter hoge stellage met een snelheid van wel 90 kilometer per uur. De 'hoge duik' is het nieuw onderdeel tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen.
Een sprong kan al vanaf 25 meter dodelijk zijn als je de techniek niet beheerst. Vanaf 70 meter zeer waarschijnlijk dat je er aan onderdoor gaat. Een val tot 10 meter overleef je wel zij het met pijn.
De kans dat je ook daadwerkelijk overlijdt in een lift omdat die een vrije val maakt, die is echter zo laag dat je je daar nooit meer zorgen over zal maken: 1 op 650.000.000. Daar moet je al heel vaak de lift voor nemen.
Een man die vanmiddag aan het werk was op het dak van een loods aan de Schaapsherderweg in Ridderkerk heeft een val van 15 meter overleefd. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Hulpdiensten rukten massaal uit nadat de melding over de val binnenkwam.
Een 22-jarige Belg die afgelopen dinsdag was gaan klimmen in de buurt van de Franse berggemeente Campan, in de provincie Hautes-Pyrénées, heeft een val van 40 meter overleefd. Dat meldt de Franse radiozender 'France Bleu'. De jongeman bleef een hele nacht bewusteloos.
Vesna Vulović (Cyrillisch: Весна Вуловић; 3 januari 1950 – Belgrado, 23 december 2016) was een Joegoslavische stewardess die op 26 januari 1972 een val van 10.160 meter uit een vliegtuig zou hebben overleefd, zonder daarbij over een valscherm te beschikken.
Record. In 1985 werd Vulovic opgenomen in het Guinness Book of Records als overlevende van de hoogste val zonder parachute: 10.160 meter.
Bij het skydiven maak je letterlijk een vrije val naar beneden. Dat is in feite ook het doel van skydiven: de beleving wanneer je met 200 km/u naar beneden raast. Je hangt bij het skydiven langer in de lucht voordat je de parachute opentrekt.
Parachutespringen uit vliegtuig (vrije val in de lucht) is een van de meest vredevolle ervaringen die je ooit zult beleven. Je voelt geen maagval zoals op een achtbaan.Eerlijk gezegd voelt het gewoon als koude wind die je gezicht raakt terwijl de grond onder jou langzaam groter wordt.
Op een hoogte boven 7000 meter kan je lichaam zich nauwelijks nog aanpassen.Je komt dan in de zogenaamde 'zone des doods' en hier kun je slechts een paar dagen overleven (voorbeeld: klimdrama op de K2, expeditie van Wilco van Rooijen). Boven de 9000 meter is leven helemaal niet meer mogelijk.
Vallen is in wezen een eenparig versnelde beweging naar beneden. Op aarde is de versnelling vrijwel constant: 9,81 m/s2. Deze valversnelling wordt meestal aangeduid met het symbool g. Wanneer we geen rekening houden met wrijving neemt de snelheid waarmee iets valt elke seconde dus toe met 9,81 m/s.
De gemiddelde duur van een parachutesprong hangt af van tot welke hoogte je stijgt. Bij een gemiddelde sprong duurt de vrije val ongeveer tussen de 30 en 60 seconden, afhankelijk van de precieze hoogte van je sprong.
Bij het maken van een (tandem) skydive ervaar je eerst de vrije val voordat je parachute opent. Nadat je je eindsnelheid hebt bereikt (terminal velocity) is je val snelheid ongeveer 180 tot 220 km/uur. Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken?
Hét moment supreme, de sprong zelf, duurt ruim vijf minuten. Tussen de 30 en 60 seconden daarvan zijn de vrije val vanaf 3.000 meter, waarna de parachute opent. Daarna zweef je, nagenietend van de adrenaline, rustig naar de landingsplaats.
40.000 sprongen
Aan parachutespringen kleven grote risico's. Verhoudingsgewijs gebeuren er weliswaar weinig ongevallen, wanneer het misgaat zijn de gevolgen altijd ernstig. Gemiddeld één keer per jaar heeft een ongeluk ook daadwerkelijk een dodelijke afloop.
'Kans van één op een miljard'De kans dat een parachute niet opengaat tijdens een sprong, noemt Verduin nihil. "Er is een kans van één op een miljard dat zoiets gebeurt." Een anonieme bron bij de paraclub noemt Van den Boogaard iemand die 'erg op zichzelf was, een echte Einzelgänger'.
Veiligheid. In Nederland worden zo'n 85.000 sprongen per jaar gemaakt en overlijdt gemiddeld één persoon per jaar door een fatale landing. Niettemin wordt parachutespringen door de verzekeringsmaatschappijen gerekend tot de risicosporten.
"Als de motor uitvalt, wordt jouw toestel als het ware een zweefvliegtuig", legt vliegenier Van den Brink uit. "Je stort dus niet neer, maar vliegt met constante snelheid naar beneden. Het is van belang dat je een minimumsnelheid handhaaft, dat is zo'n 75 knopen, 140 kilometer per uur.
De wereldrecords hoogspringen staan op naam van de Cubaan Javier Sotomayor 2,45 m (in 1993) bij de mannen en de Bulgaarse Stefka Kostadinova 2,09 m (in 1987) bij de vrouwen. De hoogste sprong in de zevenkamp bij vrouwen staat op naam van de Belgische atlete Nafissatou Thiam met 2,02 m in Talence (2019).
Het is vaak het gevolg van een val op een uitgestrekte pols of een auto-ongeluk. De behandeling van deze breuk kan beginnen met een gipsverband. Als het bot niet geneest, kan een operatie nodig zijn. Deze breuk heeft vaak enige tijd nodig om te genezen.