Telogeen haarverlies is een overmatige uitval van haren door een verstoring van de haargroeicyclus.
De diagnose telogeen haarverlies kan gesteld worden wanneer er een duidelijke toename is van uitval van telogene haren, die te herkennen zijn aan de haarwortel die er als een wittig knopvormig uiteinde los aanzit. Soms zal de dermatoloog een aantal haren uit uw hoofd trekken en die dan met de loep bekijken.
Bij acuut telogeen effluvium is geen aanvullende behandeling nodig. Dit herstelt vanzelf, binnen drie tot twaalf maanden na wegnemen van de oorzaak. In geval van een chronisch telogeen effluvium treedt geleidelijk herstel op als de oorzaak weggenomen wordt.
Naast ontstekingsremmers hebben sommige vormen van haarverlies dan weer baat bij zogenaamde lasertherapie. Dermatologen kunnen ook wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen als Finasteride, Minoxidil en Dutasteride voorschrijven.
TELOGENE FASE. Dit is de fase dat de haar uitvalt. Tegelijkertijd begint in dezelfde haarzak een nieuwe haar aan een nieuwe groeicyclus. Tussen 2-18% van alle haren zitten in de telogene fase.
Meestal groeien uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug. De bestaande producten ter behandeling van haaruitval zijn meestal duur en werken niet.
Er zijn veel middelen tegen haaruitval te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). De werking van deze middelen is niet bewezen. Er is ook geen bewijs dat een dieet of vitaminepillen helpen. Zorg wel voor een gezonde leefstijl met veel bewegen, gezonde voeding en genoeg ontspanning.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
De beste shampoos tegen haaruitval zijn Neofollics, Regenepure DR en Veta. Ze bevatten niet alleen diverse actieve ingrediënten tegen haaruitval, maar ook ingrediënten die haargroei stimuleren. Deze shampoos zijn geschikt voor mannen en vrouwen.
Er zijn verschillende aandoeningen die kaalheid en haaruitval veroorzaken. De meest voorkomende aandoeningen zijn Alopecia androgenetica, Alopecia areata en Telogeen haarverlies.
Enkele symptomen die vaak opgemerkt worden bij stress gerelateerde haaruitval, zijn dunner wordend haar, kalende plekken, haar dat in plukjes uitvalt, kaalheid en een toename van haar in het doucheputje, op een hoofdkussen en in een kam.
Nieuwe haargroei
Haaruitval door stress is tijdelijke haaruitval. Als de stress afneemt kunnen de haren weer gaan groeien. Hoe korter de stressperiode heeft geduurd, hoe groter de kans op herstel. Binnen een paar maanden merk je dat je haar weer terug komt.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Dit duurt ongeveer 3 jaar. Vervolgens komt het haar in de katagene fase (overgangsfase van groei naar rust) die enkele weken duurt. Daarna belandt een haar in de telogene fase of rustfase. Aan het eind van deze laatste fase van gemiddeld vier maanden valt het haar uit.
Diffuse alopecia is meestal volledig omkeerbaar en binnen een paar maanden wordt de haaruitval hersteld. De haarzakjes zijn gezond en kunnen nieuwe haren laten groeien.
Wanneer u uw haar of huid wilt laten onderzoeken, kunt u contact opnemen met een dermatoloog. Een dermatoloog kan o.a. vaststellen waardoor haarverlies veroorzaakt wordt en kan medicijnen/haargroeimiddelen voorschrijven.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
Shampoo kan een oorzaak zijn van haaruitval. Het gaat hier vaak om het gebruiken van de verkeerde shampoo. De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid.
Pillen voor dikker haar bestaan helaas niet; vitamines, mineralen en collageen kunnen er niet voor zorgen dat de structuur van het haar daadwerkelijk verandert. Wél kan ons collageen supplement ervoor zorgen dat het haar gezonder wordt, de haarzakjes weer gezond worden en de haren veel minder uitvallen.
Haarverlies hoeft niet meteen te betekenen dat je een tekort aan magnesium hebt, maar het kan dat proces wel versnellen. Het is dus zeker aan te raden magnesium te gebruiken als je last hebt van veel haaruitval. Hoeveel magnesium je nodig hebt hangt van een aantal factoren af, zoals je geslacht en leeftijd.
Een gezond eetpatroon heeft natuurlijk effect op je huid, haar, op je algehele welzijn. Voor het 'kweken' van dikker haar is het belangrijk om voldoende proteïne binnen te krijgen. Van zowel dierlijke als plantaardige bronnen, zoals verschillende soorten bonen, noten of juist eieren waarin ook biotine zit.
We snappen dat het misschien een beetje tegenstrijdig lijkt, maar om een volle bos gezonde haren te krijgen is het belangrijk dat je je haren regelmatig laat knippen. Bijvoorbeeld om de drie tot vier maanden. Dit is nodig om het gezond te houden. Haar dat namelijk tot je middel komt is al zo'n zes jaar(!)
Dun haar dikker maken heeft tijd nodig
Verder kunnen de juiste voedingsstoffen al veel doen, alleen dit heeft veel geduld en tijd nodig. Op de korte termijn kun je kiezen voor een verstevigende mousse of een knipbeurt waarbij je een kapsel met laagjes laat knippen. Zo kun je dun haar optisch dikker maken.