Hamsters voelen zich het beste bij een temperatuur van ongeveer 18 tot 24 °C. Als het warmer is dan dat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hamster koel blijft. Hamsters kunnen niet zweten zoals mensen dat kunnen, en daarom moet je er zelf voor zorgen dat je huisdier comfortabel blijft als het heet weer is.
Als de temperaturen oplopen, kunnen knaagdieren oververhit raken. Het is vooral voor dieren die buiten wonen, zoals konijnen, goed om te weten dat niet alleen de zon, maar vooral de omgevingstemperatuur de boosdoener is. Dieren die in de schaduw kunnen verblijven kunnen net zo makkelijk oververhit raken.
Er zijn een aantal aanwijzingen waaraan je kunt zien dat je hamstertje het een warm heeft. De dieren zoeken vaak een koel plekje in het verblijf op, ze liggen bijna niet meer in het huisje omdat dat vaak te warm voor ze is. Ook kun je merken dat ze wat meer uitgestrekt liggen.
Kamertemperaturen tussen 18 en 23 °C zijn ideaal. Bij temperaturen lager dan 15 °C wordt de hamster minder actief. Bij een temperatuur lager dan 8 tot 10 °C gaan ze effectief in winterrust. Een hamster wordt snel verkouden door tocht.
Voor cavia's, konijnen en hamsters zijn er Ice pods te koop die voor verkoeling zorgen in het hok. Je legt ze eerst in de diepvries, waarna ze voor minimaal acht uur aan verkoeling zorgen. Een alternatief is een flesje koud water invriezen en daarna, met een handdoek er omheen gerold, in het hok leggen.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Wanneer je de pootjes aait of aan de snorharen voelt, kan de hamster ook hele trage reflexen geven. Als het dier daarentegen ook hard en stijf is geworden en een beetje vies begint te ruiken, is hij wel degelijk dood.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Houd er rekening mee dat een hamster 's nachts actief is en dan aardig herrie kan maken. Een plekje op de kinderkamer is daarom geen goed idee! Zoek een plek waar het overdag rustig is omdat de dieren dan slapen. Zet het verblijf niet in de directe zon, dat is snel te warm.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
trillen verschillende dingen betekenen. zoals diabetes of door gewone levensprocessen zoals een winterslaap. Hamsters kunnen ook schudden door overmatige emotionele stimulatie, zoals angst of bezorgdheid.
Een Russische dwerghamster kan niet goed tegen hitte, omdat er in Nederland steeds vaker periode voorkomen met hoge temperaturen hier een aantal tips om je hamster goed door de hitte heen te helpen. - vers water moet altijd beschikbaar zijn en eenmaal per dag gecontroleerd worden en worden vervangen.
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.
Bij een hartaanval pompt het hartje de bloed niet meer door. De hamster wordt dan even onwel en overlijdt. Bij een aanval trekt vaak de voorpoten naar de borstkast. Vaak zie je de achterpoten ook naar achteren, zeg maar uitgestrekt.
HAMSTER GEDRAG
Op de rug liggen is een typische gedraging die aangeeft dat de hamster zich volledig overgeeft. Soms gaat dit gepaard met geluiden als piepjes of krijsen maar het kan ook zo zijn dat de hamster stil op zijn rug gaat liggen en zich door een andere hamster laat besnuffelen.
Bij de dwerghamsters is een specifieke opdeling gemaakt in soorten die sociaal zijn en soorten die dat niet zijn. De commissie heeft besloten dat dieren die je samen kunt houden een groter risico vormen op overbevolking. Deze dieren kunnen zich zeer snel vermeerderen.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken! De Roborovski dwerghamster is het kleinste soort en wordt gemiddeld maar 5-7 cm lang en weegt 30-40 gram.
DE CONSTANTE ERVARING BLIJFT IN HET HAMSTER GEHEUGEN
Zoals een ruzie, een snackje, een aanraking. Uit onderzoek lijkt de conclusie naar voren te komen dat de dieren na 24 uur de losse gebeurtenis helemaal vergeten zijn. Niet alleen een gebeurtenis trouwens want ook elkaar vergeten ze na 24 uur al.
een darminfectie/worminfectie kan ook dodelijk zijn zonder dat je dit aan de buitenkant ziet. diarree is dan niet eens altijd het symptoom. sowieso voeding die giftig is voor de hamster kan tot dood leiden maar ook pesticiden in hoge mate dat op groente/fruit kan zitten.
Hamsters worden helaas niet heel oud. De gemiddelde levensverwachting voor deze knagers is ongeveer 2 a 3 jaar. Daarbij hangt de leeftijd die hamsters bereiken af van het ras en de leefomstandigheden. Goede verzorging onder ideale omstandigheden verlengt de levensverwachting van het diertje.