De zwaarste baby die ooit via een natuurlijke manier ter wereld kwam, woog 10,2 kilo. Dat gebeurde in 1955 in Italië. Die baby staat in het Guinness Book of World Records.
De zwaarste baby ooit woog 10,2 kg
De zwaarste baby die ooit geboren is uit een gezonde moeder, werd via een vaginale geboorte ter wereld gebracht in 1955. De Italiaanse moeder Carmelina Fedele leverde hiermee een van de grootste prestaties die in het Guinness book of world records te vinden zijn.
De zwaarste baby die ooit geboren werd is in 1955 op de wereld gezet. De Italiaanse Carmelina Fedele beviel van een zoon met het geboortegewicht van ruim 10,2 kilogram.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
Een individuele baby mag gerust eens wat harder of wat minder hard groeien. Bij de lengtegroei zie je zelfs heel vaak van die kleine tussengroeispurtjes. Schommelingen zijn dus normaal, maar te grote afwijkingen zijn niet de bedoeling.
Wanneer je hoogzwanger bent van een zware baby, kunnen verschillende factoren meespelen: Erfelijkheid: mogelijk waren jij of je partner ook zware baby's. Je gewicht nam flink toe tijdens de zwangerschap; Medische reden: bijvoorbeeld diabetes (dit wordt vastgesteld door een test)
Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
De kleinste baby ooit die de geboorte overleefde heeft na 13 maanden het ziekenhuis mogen verlaten in Singapore. Kwek Yu Xuan werd geboren op 25 weken en woog 212 gram, zoveel als een appel. Haar kansen om ooit het ziekenhuis levend te verlaten waren miniem, maar wonder boven wonder haalde ze het.
BizarDe Mexicaan Juan Pedro Franco (33) is volgens Guinness World Records officieel nog steeds de dikste man ter wereld. Bij de meting in oktober 2016 woog hij welgeteld 595 kilogram. Nochtans is hij sindsdien al 250 kilo afgevallen.
GRONINGEN - De 1750 gram wegende baby Chelsea is de lichtste baby ooit die het Martini Ziekenhuis ontslagen heeft. Dinsdag mocht het kindje na maanden het ziekenhuis verlaten. Chelsea werd op 10 mei geboren toen haar moeder slechts 29 weken zwanger was.
In Pretoria, Zuid-Afrika, is een vrouw bevallen van een tienling. Dat zijn er twee meer dan vooraf te zien waren op de echo. Ze verovert daarmee waarschijnlijk een plekje in het Guinness Book of Records.
Snelle bevallingen
Nicole is niet de enige met een snelle bevalling, al is vier minuten inderdaad heel snel. Op een oproep onze Facebookpagina stroomden de verhalen van moeders binnen. Zo vertelt Melissa Fiona dat de bevalling van haar eerste kindje twee uur duurde, maar de tweede maar tien minuten.
De geboortelengte is nagenoeg niet veranderd. Jongens zijn gemiddeld 50,6 cm bij de geboorte en meisjes gemiddeld 50,1 cm.
Dragen van de zwangere buik
De vorm van je buik kan daarin ook nog verschillen. Dat ligt vooral aan jouw lengte en aan de positie van je baby. Ligt de baby dwars, dan rekt jouw buik mee in de breedte. Als je klein bent, zul je ook sneller een brede buik hebben.
Ga niet zelf experimenteren als je denkt dat je baby te zwaar of te licht is, maar neem contact op met je consultatiebureau. Zij kunnen je advies geven wat je het beste kunt doen.
Je baby in week 38
Je kindje is nu ca. 48 cm, zo groot als een prei en weegt ongeveer 3200 gram. Je baby is nu echt helemaal af en kan ieder moment geboren worden. Gebruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren.
Voor de zwangerschap bedraagt de lengte van uw baarmoeder of uterus ongeveer 7,5 cm en het gewicht ongeveer 40 à 50 g. In de loop van de eerste helft van de zwangerschap is er een sterke groei van de baarmoeder. Rond de 20ste zwangerschapsweek weegt de baarmoeder ongeveer 700 g.
Je baby in week 41
Je kindje is nu ca. 50 cm en 3430 gram en heeft het blijkbaar nog steeds naar zijn zin. Het is logisch dat er bij een zwangerschap van 41 weken niet meer zoveel plek over is in de baarmoeder. Je baby is inmiddels zo groot, dat alle plek bezet is.
Je baby in week 36
Je kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt 2900 gram. De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald.
Een pasgeboren baby draait zich naar het licht als dat niet te fel is. Hij of zij merkt al heel goed het verschil tussen licht en donker, maar ziet nog wazig. Je baby ziet alles beter van dichtbij. Als je pasgeboren baby wakker en alert is, zoekt hij of zij iets om naar te kijken.