Het bevat het papaïne enzym, dat dode huidcellen verwijdert en de aanmaak van nieuwe huid stimuleert. Papaja zit bovendien ook vol met vitaminen zoals B en C en bètacaroteen. De antioxidanten exfoliëren de huid door dode huidcellen te verwijderen. Daarnaast heeft papaja ook een desinfecterende werking!
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Papaja's zitten boordevol kalium, vitaminen en vezels. Deze drie stoffen zijn nodig voor het voorkomen van hartziekten. Door meer kalium in te nemen en minder zout te consumeren, verlaagt het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Papaïne is een proteolytisch enzym onttrokken aan het blad en het rauwe fruit van de papaja plant. Proteolytische enzymen helpen bij het opbreken van aminozuren in kleinere eiwitstructuren. Daarom wordt de vrucht vaak gebruikt bij het mals maken van vlees.
Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Onrijpe vruchten rijpen na bij kamertemperatuur. Als je een rijpe papaja hebt, kun je hem op een koele plaats (ca. 12°) nog een paar dagen bewaren. Stukjes papaja kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Probeer papaja's alleen te eten als ze vers van het land komen. In de maanden waarin ze geoogst worden, zijn de vruchten het lekkerst. Ook de zaadjes en de schil van papaja's zijn eetbaar, maar kunnen wat bitter zijn.
Bromelaïne werkt als een sterke antioxidant en is vooral ontstekingswerend waardoor pijn minder kans krijgt. Het wordt daarom ook gebruikt bij lichte maagontstekingen. Bromelaïne heeft ook een zeer actieve enzymatische werking bij het verteren van vele soorten eiwitten.
Papaja's hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De zaadjes kun je drogen en als 'peper' gebruiken in gerechten.
de anti-inflammatoire eigenschappen van Papaya olie, in combinatie met haar vermogen om littekens te verminderen en de huid te verlichten in het algemeen, zijn ideaal voor mensen met acne. Papaya olie verstopt de poriën niet, omdat het een lage comedogeen factor heeft.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Was een rijpe papaja, snijd de vrucht in de lengte doormidden, gooi de zaadjes weg en haal de schil van de vrucht af. Snijd de papaja in enkele grote stukken. Een papajasmoothie is op zichzelf al heerlijk, maar je kunt er ook voor kiezen om er ander fruit aan toe te voegen.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Verbetert de spijsvertering
Het enzym bromelaïne in ananas helpt bij het verteren van voedsel in het lichaam. Heb je vaak last van maag- en / of darmklachten? Bromelaïne vermindert deze klachten aanzienlijk, een goede reden om vaker ananas te eten.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Bromelaïne wordt gewonnen uit de stengels en het sap van de ananasplant (Ananas comosus). Het is een mengsel van enzymen die eiwit verteren. Tot dusver werd algemeen aangenomen dat de meeste enzymen die je binnenkrijgt worden vernietigd door maagsappen.
Papaja's zijn groene tot gele vruchten met boterzacht roze, geel tot oranje vruchtvlees en ze wegen ongeveer 500 gram.
Het gewicht van een – in België of Nederland verkochte - papaja kan variëren van 300-500 g, alhoewel de vruchten 6 kg zwaar kunnen worden. Papaja's van dit gewicht worden echter niet geëxporteerd. De papaja heeft een gladde, dunne schil, die tijdens het rijpen verkleurt van groen naar geel-groen-gevlekt.
De vrucht kneust heel makkelijk, dus koop geen papaja met een verschrompelde of beschadigde schil. Een papaja is rijp als de schil van de vrucht geel tot oranje kleurt en bij een lichte vingerdruk een beetje meegeeft.
Druk Op De Schil
De schil kan je niet indrukken. Deze papaya is nog niet rijp. Als de schil geel is zal deze zeker nog verder rijpen. De schil kan je licht indrukken en de papaya veert mee.
Papaja doet niet alleen wonderen voor je huid, maar is ook weldadig voor je spijsvertering. Vooral na een (te) zware maaltijd. Papaja bevat enzymen die ervoor zorgen dat eten makkelijker wordt afgebroken, sneller wordt verteerd en vlug wordt weer uitgescheiden. Een opgeblazen buik verdwijnt als sneeuw voor de zon.