Wat is SuperFrost? SuperFrost verlaagt de temperatuur automatisch tijdelijk naar -32°C waarmee een koudereserve voor vitaminevriendelijk invriezen wordt gecreëerd.
Heb je een Liebherr vriezer of koel/vriescombinatie? Gebruik dan SuperFrost. Deze functie brengt de temperatuur in de vriezer tijdelijk naar -32°C. Na het invriesproces schakelt SuperFrost automatisch uit zodat je niet onnodig veel energie gebruikt.
De supervriezen functie laat producten razendsnel invriezen. Hierdoor gaan vitamines niet verloren en blijft de kwaliteit van de producten hoog. Dit proces gaat vaak geheel automatisch, waarbij de temperatuur tijdelijk flink verlaagd wordt om producten in te vriezen.
Door SuperCool of SuperFrost op uw apparaat te activeren, verlaagt u de binnentemperatuur tot respectievelijk +2°C en -32°C.
Hoewel Low Frost en No Frost allebei bijdragen aan betere vriesprestaties zijn er wel degelijk verschillen. Zo zorgt Low Frost voor minder ijsvorming in je diepvries, maar blijft handmatig ontdooien nog steeds nodig. No Frost vriezers blijven ijsvrij, waardoor je niet meer zelf hoeft te ontdooien.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
De optimale temperatuur in het vriesgedeelte van de koelkast is -18 °C. Op deze temperatuur kun je diepvriesproducten zo lang mogelijk bewaren zonder dat je onnodig veel energie verbruikt.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat.
Een koelkast of vriezer met no frost heeft geen ijsvorming in het vriesgedeelte en hoef je dus nooit te ontdooien. Het vriesgedeelte blijft geheel ijsvrij.
De voordelen en nadelen van No Frost
Het grootse voordeel van No Frost is natuurlijk dat je nooit meer je koelkast of vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast heb je nooit meer last van vastgevroren lades of producten die aan elkaar vastgevroren zijn. Ook blijven etiketten goed leesbaar.
Bij het inschakelen van SuperFrost wordt de temperatuur snel verlaagd naar -32°C. Wanneer warmere, pas gekochte levensmiddelen in de vriezer worden gelegd zal de temperatuur in de vriezer wel stijgen maar deze zal niet boven de -18°C uitkomen.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
Automatic defrost is een handig systeem voor de vriezer, waarbij het dooiwater opgevangen wordt door het apparaat en buiten de vriezer wordt verdampt. Bij een vriezer met dit systeem wordt voor een korte periode al het gevormde ijs in de vriezer verwarmd en ontdooit, zodat het kan wegstromen via en speciaal vakje.
Het oranjekleurige lampje betekent dat de snelvriesfunctie geactiveerd is. Dit lampje zit naast een bedieningsknop. Het rode lampje waarschuwt u dat de temperatuur in uw diepvriezer te hoog is.
Sommige diepvriezers beschikken over een 'snelvriesfunctie'. Die kun je inschakelen als je op voorhand weet dat je heel wat voedsel zult invriezen. Schakel die functie 24 uur op voorhand in, zo ben je zeker dat je het toestel met zijn maximale invriescapaciteit kunt benutten.
Over het algemeen is -12°C tot -18°C ideaal om ervoor te zorgen dat uw voedsel goed wordt ingevroren. Bij twijfel kun je de koudste temperatuur instellen die beschikbaar is op je Liebherr-koelkast.
Heb je de gebruiksaanwijzing niet meer, dan kun je als vuistregel aanhouden dat de standenknop op ongeveer 60 procent van de maximale stand moet staan. Heb je dus een knop met vijf standen, dan zet je hem op 3. Over het algemeen geldt trouwens: hoe hoger het getal dat de stand aangeeft, hoe lager de temperatuur.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Met een vriesinhoud van maar liefst 250 liter haal je met de Beko FNE290E24W een absolute vrieskampioen in huis. Deze Beko is als beste koop vrieskast uit de vergelijkingstest van de Belgische Consumentenbond gekomen.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Diepvriezer. Een energiezuinige diepvrieskast verbruikt per jaar ongeveer 170 kWh, dat betekent een kostenpost van ongeveer € 40,-. Een wat oudere diepvriezer verbruikt echter veel meer energie. Een koelvriescombinatie met energielabel A verbruikt ongeveer 280 kWh per jaar (€ 60,-).
10 graden Celsius of warmer
Is jouw schuur, garage of kelder nooit kouder dan 10 graden Celsius? Dan is de ruimte geïsoleerd. Hiervoor is een vriezer met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius geschikt. Dit is een model met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.