Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso. Het totale volume van een espresso doppio is ongeveer 75 tot 95 ml.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Minder cafeïne dan in een kopje koffie….
Vaak wordt gedacht dat dit sterke kopje koffie ook extra veel cafeïne bevat. Dat is een fabel. Een espresso bevat zo'n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo'n 85 mg cafeïne zit.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Een dubbele espresso, wat ongeveer overeenkomt met een halve kop normale koffie, bevat al 125 mg cafeïne.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Americano. Een americano is een espresso met een klein beetje heet water. Door het water wordt hij zacht van smaak en is hij net iets minder sterk dan een espresso.
Concluderend, een espresso bevat niet meer cafeïne dan een filterkoffie. Wel bevat een espresso meer cafeïne dan oploskoffie. Een belangrijke rol hierbij speelt de hoeveelheid water.
De meeste espressoliefhebbers maken dubbele shot, Espresso Doppio(!), met minimaal 14 gram koffie voor zo'n 40 - 60 ml. Als een shot weinig ml resultaat geeft, spreken we van een korte espresso (heeft dus niets met extractietijd te maken!) en bij veel ml's spreken we van een lungo.
Pak bij je eerste bakje koffie niet meteen een espresso of een kopje zwarte koffie. Om te wennen aan de smaak kan je ook beginnen met een cappuccino, latte, een macchiato of een koffie verkeerd. Doordat deze koffiesoorten met veel melk of slagroom gemaakt worden is de smaak wat minder heftig.
Hoe bereid je een dubbele espresso? Bij het bereiden van een dubbele espresso wordt twee keer zoveel water en dubbele hoeveelheden koffie gebruikt als bij een gewone espresso. De manier waarop de machine is afgesteld is erg belangrijk bij het zetten van een dubbele espresso, net als bij een gewone espresso.
Doppio is eigenlijk niets anders dan een dubbele espresso. Doppio is dan ook de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. De dubbele shot espresso wordt vaak geserveerd in een cappuccino kopje.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit?
De basis van een goede cappuccino is espresso, of in ieder geval sterke koffie. Deze maakt een derde van je cappuccino uit. Nog eens een derde is warme melk en je maakt de cappuccino af met zacht melkschuim.
Caffè macchiato
Een caffè macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim. In de espresso wordt een scheutje warme melk gedaan. Vervolgens een kleine laag opgeschuimde melk als herkenning dat het geen espresso is. Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt.
Een espresso macchiato (uitgesproken als ess-press-oh mack-e-ah-toe) is een enkele of dubbele espresso met verwarmde opgeschuimde melk. En geserveerd in een klein kopje. In Italië wordt het Caffe macchiato genoemd.
Door het iets langere extractieproces van de caffé lungo neemt het water meer componenten van de koffie mee. Hierdoor is hij wat bitterder van smaak en bevat hij meer cafeïne dan een espresso. Zorg ervoor - net als bij een espresso - dat u het kopje voorverwarmt voor de perfecte lungo.
Ristretto heeft dezelfde bereidingswijze als een espresso, met dezelfde hoeveelheid (of eventueel iets meer) koffie, maar een kleinere hoeveelheid water. Meestal wordt de ristretto in een espressokopje geserveerd. Omdat de hoeveelheid koffie dan een stuk minder is, bestellen veel mensen gelijk een dubbele ristretto.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Vanwege de cafestol is het advies om per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken, niet meer dan 1 kopje gezet met een cafetière en geen kookkoffie.
We onderscheiden hierbij de volgende varianten, waarbij je direct de hoeveelheid cafeïne kunt zien: Filterkoffie, kopje van 125 ml: 85 mg cafeïne. Oplos koffie, kopje van 125 ml: 60 mg cafeïne.
Druppelende koffie of uw gewone koffie bevat meer cafeïne dan een portie cappuccino. Dat komt omdat gebrouwen koffie langer heet water met de gemalen koffie vasthoudt dan de espresso. Bij een espressomachine komt het water slechts 15-30 seconden in contact met de gemalen koffie.