Het Departement Landbouw en Visserij geeft deze nummers automatisch door aan de Vlaamse Landmaatschappij (Mestbank). Een mestbanknummer is niet meer nodig. De formulieren voor het melden van een nieuwe landbouwer en een nieuwe exploitatie vindt u terug op hun website. Het aanvragen van deze nummers is gratis.
Voor ieder productiejaar moet de landbouwer een mestbankaangifte indienen, voor de productie, de verwerking, de opslag en/of het gebruik van meststoffen.
De Mestbank bevordert de naleving van de mestwetgeving. We doen dat samen met de sector en met iedere land- en tuinbouwer, mestverwerker, mestvoerder, kunstmesthandelaar en elke andere betrokken partij.
Het Mestdecreet bepaalt de verplichtingen waaraan land- en tuinbouwers in Vlaanderen moeten voldoen bij de productie en verwerking van mest, het bemesten van landbouwgrond en het transport en de opslag van meststoffen.
Online via het Mestbankloket
U moet de overeenkomst burenregeling online registreren via het Mestbankloket. De ene partij moet de burenregeling aanmaken en de tweede partij moet de burenregeling bevestigen. Daarna kan het registratiebewijs onmiddellijk afgedrukt of gedownload worden.
Compost ontstaat door de vertering van plantaardig materiaal. Dit is de milieuvriendelijkste bemesting, vooral omdat je voedingsstoffen (plantenresten) uit de tuin hergebruikt. Compost houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat ziekteverwekkers tegen.
Bemestingsrechten en bemestingsnormen
Daarbij houdt ze rekening met eventuele geldige aanvragen, bepaalde typegebieden met specifieke bemestingsregimes, lopende beheerovereenkomsten met bemestingsbeperkingen en eventuele opgelegde sancties of gevolgen met bemestingsbeperkingen.
Meer dierlijke mest gebruiken
Afhankelijk van de ligging en de grondsoort van uw perceel ligt wordt uw gebruiksnorm 230 of 250 kilogram per hectare. De gebruiksruimte rekent u op dezelfde manier uit. Aantal hectare landbouwgrond op 15 mei x 230 of 250 kg stikstof uit dierlijke mest.
Een gemiddeld paard van 450 kg produceert per dag 5 tot 12 mesthopen. Dit is zo'n 24 kilo mest per dag, of 10 ton mest per jaar!
Op grasland mag tussen 16 februari t/m 31 augustus drijfmest uitgereden worden op alle grondsoorten. Vaste mest mag daarnaast op zand- en lössgrond van 1 februari t/m 15 september worden uitgereden. Op klei- en veengrond mag er vaste mest vanaf 1 februari t/m 30 september worden uitgereden.
In de onderstaande gevallen moet u zich als landbouwer laten identificeren bij het Departement Landbouw en Visserij: U bent aangifteplichtig bij de VLM in het kader van het Mestdecreet. U bent aangifteplichtig als u als landbouwer: minstens 2 ha landbouwgrond in gebruik hebt of.
Groeimedium is materiaal in vaste of vloeibare vorm (geen landbouwgrond) dat gebruikt wordt als voedingsbodem voor planten.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit raadt u aan om u te houden aan de standaard gebruiksnorm voor dierlijke mest. Deze is 170 kilogram stikstof per hectare per jaar. Houd hier ook rekening mee bij het maken van uw bemestingsplan voor 2022.
De gebruiksnorm voor fosfaat uit alle mestsoorten verschilt voor grasland en bouwland. In 2019 is de fosfaatgebruiksnorm 80 kilogram fosfaat per hectare grasland en 50 kilogram voor bouwland. Soms mag u meer fosfaat gebruiken. Dat hangt af van de fosfaattoestand* van uw grond.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
In de mest zitten schadelijke stoffen zitten zoals stikstof en fosfaat. Als de mest op het land wordt uitgereden, komen die in het oppervlaktewater, de bodem en het grondwater. De mest blijft na uitrijden op het land liggen; daardoor is de blootstelling langdurig.
Onder strikte voorwaarden kan mest opgeslagen worden op akkerland gedurende maximaal 3 maanden. Men dient een opslag van stalmest te voorzien die ten minste groot genoeg is om de hoeveelheid mest die gedurende een periode van 3 maanden wordt geproduceerd, te kunnen opslaan.
Op grasland mag tussen 16 februari t/m 31 augustus drijfmest uitgereden worden op alle grondsoorten. Vaste mest mag daarnaast op zand- en lössgrond van 1 februari t/m 31 augustus worden uitgereden. Op klei- en veengrond mag er vaste mest vanaf 1 februari t/m 15 september worden uitgereden.
Er zijn veel mogelijkheden om uiteindelijk als Boer aan de slag te kunnen. Je kunt beginnen met de lagere agrarische school, dan de middelbare agrarische school en uiteindelijk de hogere agrarische school doen (op HBO niveau). Een andere optie is de Landbouwuniversiteit te doen, dus een opleiding op WO niveau.