Zilver. Nummer twee uit het rijtje van edelmetalen is natuurlijk zilver. De reden dat zilver standaard als het tweede meest waardevolle metaal wordt beschouwd, komt vooral de historische hoeveelheid van het metaal. Er is simpelweg veel meer zilver in de aardbodem aanwezig dan goud.
Het chemische symbool voor platina is Pt. Aanvankelijk werd het materiaal enorm onderschat, iets wat absoluut niet gerechtvaardigd is omdat platina zeer veel goede eigenschappen heeft. Het is het meest resistente edelmetaal en bied zeer veel bescherming omdat het platina het sterkste edelmetaal is.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
Ook ijzer is een metaal. Maar ijzer alleen is niet zo geschikt om te verwerken – zo leert ons een scheikundeboek – omdat het nogal bros is. Als je er koolstof aan toevoegt, wordt het hard en veerkrachtig, en dan heet het staal. staalsterk kunnen zeggen, omdat staal veel sterker is dan ijzer.
Het aandeel van ijzer in de aardkorst is 5,63 % (op basis van gewicht). Het is daar het op drie na meest voorkomende element (na zuurstof, silicium en aluminium). Vooral in de kern van de aarde is enorm veel ijzer te vinden. Men schat dat ijzer goed is voor ongeveer een derde van de totale massa van de aarde.
Toxicologie en veiligheid. Hoewel ijzer als bestanddeel van o.a. hemoglobine in het menselijk lichaam noodzakelijk is, is het mogelijk er te veel van in het lichaam te hebben ; deze ziekte heet hemochromatose, Dit kan organen als de lever, het hart en endocriene organen (alvleesklier) aantasten.
Met explosieven worden blokken ijzererts losgemaakt. Deze blokken worden vermalen tot kleinere stukken en naar boven gebracht. Een goederentrein brengt het erts van de mijn naar de hoogovens waar het wordt omgesmolten tot ijzer. De laag ijzererts zit zo'n 800 meter onder de grond.
Titanium
Het is vooral bekend vanwege de zeer hoge treksterkte. Het maakt titanium zeer geschikt voor legeringen. Dat is een samenvoeging van twee of meer metalen, met als doel een sterkere metaalsoort te maken. Daarnaast wordt titanium ook gebruikt in bijvoorbeeld ruimtevaartuigen, die echt heel sterk moeten zijn.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Eenvoudig gezegd is Titanium twee keer zo sterk als staal en drie keer zo sterk als aluminium voor een frame van hetzelfde gewicht. Stijfheid is essentieel voor efficiënte krachtoverbrenging, en de ratio stijfheid/gewicht van Titanium is superieur aan alle andere metalen.
Wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong Universiteit hebben namelijk 2 andere stoffen ontdekt die nog veel harder zijn. De eerste stof heet wurtzietboornitride en heeft dezelfde structuur als diamant. Het verschil is dat wurtzietboornitride is opgebouwd uit andere atomen. De 2de stof heet lonsdaliet.
Aluminium is een minder sterk materiaal dan staal. Dit brengt een aantal eigenschappen met zich mee. Het materiaal is flexibeler en breekt eerder. Breekplaatjes, een extra bescherming bij het gebruik van veiligheidskleppen zijn daarom altijd gemaakt van aluminium.
Omdat het metaal sterk, licht en erg corrosiebestendig is, en bovendien bestand tegen extreme temperatuurschommelingen, worden titaniumlegeringen veel toegepast bij de constructie van vliegtuigen en raketten. Daarnaast wordt titanium veel voor sieraden gebruikt.
Opsomming verschillende edelmetalen
De meest bekende edelmetalen zijn Goud, Platina en Zilver, vooral bekend om hun toepassing in sieraden. Minder bekende edelmetalen zijn Osmium, Rhodium, Iridium, Palladium en Ruthenium. Al deze edelmetalen worden ook binnen de techniek gebruikt.
Goud is zo duur omdat het schaars is: het ligt niet voor het oprapen. Toch wordt er halverwege de negentiende eeuw in Californië heel wat goud gevonden, en dat zorgt voor een enorme toeloop van goud- en gelukzoekers: de gold rush. Met zeefjes gaan ze de rivieren af, op zoek naar de kostbare klompjes.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi.
Platina staat bekend als het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal ter wereld. Maar hoe onderscheidt platina zich van goud? Tijd om dieper in te gaan op het edelste der edele metalen dat zowel geliefd is voor juwelen voor haar als voor juwelen voor hem.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Titanium is licht, sterk, corrosiebestendig en overvloedig in de natuur. Titanium en zijn legeringen bezitten een treksterkte van 30.000 psi tot 200.000 psi (210-1380 MPa), die gelijkwaardig zijn aan de sterktes die men vindt bij de meeste staallegeringen.
Daarnaast is staal minder zwaar dan andere constructiematerialen, waardoor minder brandstof verbruikt hoeft te worden om elementen te (ver)plaatsen.
Er kwam uit dat we met antimoon nog toe kunnen tot 2040, en met zink en molybdeen tot het einde van de eeuw. Over duizend jaar zijn van 15 grondstoffen de voorraden uitgeput, waaronder koper, nikkel, lood en ijzer.”
Iedereen kent wel de hoogovens langs het Noordzeekanaal bij IJmuiden. Hier wordt uit geïmporteerde ijzererts vloeibaar ijzer geproduceerd. IJzererts uit ons land is echter vanaf het begin van de IJzertijd tot begin vorige eeuw van ongekende economische betekenis geweest.
IJzer is een van de meest bekende metalen. Het is al sinds de oudheid bekend (de IJzertijd). De techniek om ijzer te maken was al bekend in de Bronstijd, maar het toen nieuwe metaal raakte pas vanaf ongeveer 1200 voor Christus bekend in Klein-Azië, en sinds 800 voor Christus raakte het in gebruik in Nederland.