Ze zijn wel erg verschillend. Brie is boteriger, zelfs als hij perfect gerijpt is. Camembert is sterker en heeft een beetje zuur.
In de VS is het belangrijkste verschil dat Brie een hoger vetgehalte heeft en Camembert een sterkere smaak heeft.
Camembert gebruikt echter sterkere melkzuurstarters tijdens het kaasmaakproces, dus het heeft een sterkere smaak (dit is echter nog steeds een milde kaas). Vergeleken met brie behoudt camembert zijn vorm niet zo goed - dit is het geval wanneer je het kookt, omdat camembert veel sneller smelt.
Nummer 2: Camembert
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek. Het verschil zit hem in de room. Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Verschil in smaak
Zo zijn de melkzuurbacteriën in Camembert sterker dan in Brie. Hierdoor heeft Brie een mildere smaak. Soms wordt tijdens de kaasbereiding room aan Brie toegevoegd, waardoor deze een romigere textuur krijgt.
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
Ze kunnen uitwisselbaar zijn en worden soms verward. Beide kazen komen oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk, worden gemaakt van koemelk en hebben zachte, bloeiende, eetbare korsten. Brie is milder, met een boterachtige, romige smaak, terwijl Camembert intenser van smaak kan zijn, met diepere aardse tonen.
Camembert is meestal ook veel goedkoper dan brie.
Slechts drie merken wisten te overtuigen: Chêne D'Argent van Lidl, Saint-Benoit van Jumbo en Le Rustique (onder meer AH, Jumbo en Coop).
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camemberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
Camembert wordt vaak vergeleken met Brie. Hoewel beide Franse kazen zacht gerijpt zijn en een bloeiende witte korst hebben, is Camembert gevormd tot kleinere rondjes en heeft een iets sterkere smaak.
Kazen die minder geschikt zijn om in te vriezen
Dan kunnen ze na het ontdooien wel erg waterig worden en hun smaak verliezen. Kazen als mozzarella, brie en camembert vallen daar helaas onder. Door hun hoge vochtgehalte raken ze waarschijnlijk een stuk smeuïger van structuur.
Een heerlijk kaasje uit Frankrijk
Deze kaas is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gegeten. Een populaire manier om camembert te serveren is als onderdeel van een kaasplank of borrelplank. Het kan worden geserveerd met vers stokbrood, crackers, druiven en noten.
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Camembert Châtelain. De Camembert is een witschimmelkaas die rijpt vanaf de korst naar binnen. Het zuivel moet zeker onder de korst geel en zacht zijn voor de beste smaak.
Een goede kwaliteit camembert moet een geribbelde of hobbelige korst hebben die wit is met hier en daar kleine stukjes rood en licht donzig . Het wordt verkocht in dunne houten dozen van populier; sommige zijn geniet en andere gelijmd. Goedkopere versies worden vaak verkocht in kartonnen dozen, maar we raden af om de kaas hierin te bakken.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Camembert is een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.
Camembert versus brie
Camembert heeft een melkvetgehalte van ongeveer 45%, terwijl Brie een hoger melkvetgehalte heeft van 60% . Dit betekent dat brie romiger van smaak is en vaak een mildere en meer boterachtige afdronk heeft. Dubbele en driedubbele brie zijn nog boterachtiger, omdat ze een nog hoger melkvetgehalte hebben.
Ondanks dat er geen officiële documentatie beschikbaar is, zou brie al langer in productie zijn dan camembert. De kaas wordt gemaakt in Île-de-France, bevat hoofdzakelijk koemelk en heeft een relatief hoog vetgehalte. In tegenstelling tot camembert wordt er aan brie nog extra room toegevoegd.
Melkvet: Brie heeft een hoger vetgehalte dan camembert . De melk voor brie bevat zestig procent melkvet, terwijl camembert vijfenveertig procent melkvet gebruikt. Dit is een algemeen percentage: er zijn ook triple-cream-versies van camembert en brie waarbij het melkvet boven de vijfenzeventig procent ligt.
Van wittekorstkazen, zoals brie en camembert, is de hele kaas eetbaar. Dus ook de korst. Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar.
Brie heeft een milde, nootachtige smaak met een lichtzoete afdronk. Het heeft een gladde en romige textuur die perfect is om op crackers of brood te smeren. Camembert heeft daarentegen een sterkere, aardse smaak met een licht pittige afdronk .
Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger.