Deze patentbloem, ook wel sterke bloem genoemd, is daardoor vooral geschikt voor het bereiden van baksels waarvoor u het deeg dient te kneden, zoals brooddeeg, croissant deeg of deeg voor focaccia of pizza.
Testverslag patentbloem van Dirk - 1 de beste. In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met deze patentbloem van Dirk, huismerk "1 de beste". Met deze patentbloem, dat ook nog eens scherp geprijsd is, kan je heerlijke witte broden bakken.
Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen. De '00' staat voor de 'uitmalingsgraad' van de bloem. De uitmalingsgraad is laag omdat de meeste deeltjes uit de bloem zijn gezeefd.
Deze franse bloem T65 is gebaseerd op specifieke Franse tarwevariëteiten die zorgen voor een goudgele kruimkleur. Doordat de franse tarwe een hoger eiwit percentage bevat heeft deze een sterkere gluten ontwikkeling. Zeer geschikt voor onder andere franse stokbroden, zuurdesembroden of een gewoon brood.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
Een sterke bloem is een bloem dat zorgt voor een rijk gluten netwerk. Gluten maken het deeg luchtig en elastisch. Een sterke bloem zorgt dus voor een elastisch en sterk deeg. Ook heeft een sterke bloem een hoger water absorberend vermogen.
Het liefst bak je brood met een 'sterke' bloem- of meelsoort. Dit is dus bloem of meel met veel sterke (glutenvormende of 'straffe') eiwitten. In de meeste gevallen is minimaal percentage van 12,5% is aan te raden.
Tarwemeel T110 is volkoren bloem waarin nog behoorlijk wat kiemen en zemelen van de graan te vinden zijn. Dit meel bevat ongeveer tussen de 88 tot 90% van de hele graankorrel. Lekker voedzaam dus! Met tarwebloem t-waarde 110 bak je gezonde bruine zuurdesem broden met hoge voedingswaarde.
Tarwebloem T80 is een fijne bloem variant, waarin nog wat kiemen en zemelen van de graan te vinden zijn. Dit bloem bevat ongeveer 80 tot 85% van de hele graankorrel.
Americana is een witte bloem gemaakt van harde tarwe en bevat een zeer hoog eiwitgehalte (14%). Word veelal gebruikt om prachtige zuurdesem broden te bakken maar ook als ondersteunende bloem voor zwaardere meelsoorten zoals bijvoorbeeld volkorenmeel.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Tarwebloem 405 is een tarwebloem met een laag asgehalte, wat resulteert in een mooie blanke kruimkleur. Tarwebloem 405 is een tolerante bloem met een fijne soepele deegverwerking en goede bakaard.
Amerikaans patentbloem is een bloemsoort afkomstig van tarwe die in een landklimaat is geteeld, het zogenaamde harde tarwe, en daardoor beschikt over kwalitatief goede glutenvormende eiwitten waardoor broden een groot volume krijgen.
De Nederlandse aanduiding voor dit product is Tarwebloem of Half Patent, Duitsland Type 550, Frankrijk T65 en Italië Tipo 00. Soms wordt tarwebloem in kookboeken vermeld als wittebroodmix of bloem voor wittebrood.
T45 is de lichte bloem, met de minste vetten, een lage bindkracht, rijst zeer snel is uitermate geschikt voor het bakken van cake en patisserie. Je kunt de bloem gebruiken voor een heerlijk 'ouderwets' brood en stokbrood maar ook voor een verrukkelijke cake of biscuit.
Patentbloem is zeer fijne tarwebloem. Deeg met patentbloem bevat nog iets meer gluten, perfect voor extra luchtige broden of cake. Aangezien de bloem erg fijn en zacht van structuur is, kan je met patentbloem ook heerlijke taarten en koekjes bakken.
Tarwemeel T150 is volkoren meel dat boordevol kiemen en zemelen van de graan. Dit volkorenmeel bevat namelijk tussen de 95 en 100% van de gehele korrel! Met tarwebloem T-waarde 150 bak je volkoren zuurdesem broden met zeer hoge voedingswaarde. Uiteraard kan je ook dit meel met ander meel of bloem mixen.
Eigenlijk is het ook zachte bloem, vermengd met bakpoeder. Zelfrijzende bloem wordt meestal gebruikt voor gebak, maar men kan er ook brood mee bakken. Dan spreken we wel over wat zwaardere, kruimelige broden zonder gist.
Voor het meest Volmaakte Stokbrood hebben we dus patentbloem nodig of bloem van harde tarwe. Misschien komt die er nog aan, Marjoleine. Maar anders weet je het dus: Volmaakt Stokbrood wordt gemaakt van tarwebloem van harde tarwe.
Het is Amerikaanse patentmeel. Die is hoog in gluten en wordt gebruikt om bijvoorbeeld zandtaartgebak en bladerdeeg van te maken.
Patentbloem wordt gemaakt van het middelste gedeelte van de tarwekorrel, daar zitten de beste eiwitten (gluten) in en daardoor bak je van patentbloem meestal betere broden. Tarwebloem is gemaakt van de hele tarwekorrel alleen is het buitenste deel van de korrel, de zemel, die bruin is, uitgezeefd.
Zeeuwse bloem wordt gemaakt van zachte tarwe. Deze bloem is gemalen van zachte tarwe uit een streek met een zeeklimaat (zeeland) en bevat over het algemeen veel water. De tarwekorrels bevatten minder eiwitten en de kwaliteit van deze eiwitten (gluten) is niet heel hoog.
Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe. Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge.
Bloem is fijner dan meel, dat komt omdat de schilletjes, zemelen en kiemen van de graankorrel tijdens het zeven eruit gaan. Daardoor is bloem ook en stuk witter van kleur. Maar dat betekent ook dat bloem minder vezels, mineralen en vitamines bevat. Naast tarwebloem zie je ook vaak patentbloem in de supermarkt.
Zwakke bloem heeft een lagere bakwaarde (en dus een lagere W-waarde) dan gemiddelde of sterke bloem. Voor pizzadeeg gebruik je liefst een gemiddeld-sterke bloem. Die heeft een W-waarde tussen de 250 en 320. Wanneer je een sterke bloem gebruikt, met een W-waarde van bijvoorbeeld 390, dan krijg je een steviger deeg.