Speedhiking. Speedhiking is een intensieve vorm van wandelen. Er wordt gebruik gemaakt van stokken en lichte uitrusting, omdat er wordt gewandeld in uitdagend terrein. De stokken worden gebruikt om het lichaam te stabiliseren en de spieren van het bovenlichaam te versterken.
Fast hiking is eigenlijk een opeenvolging van kleine uitdagingen en overwinningen, zoals om het snelst een helling beklimmen. En eens je daarboven bent, geniet dan met volle teugen en denk niet aan je tijd.
Trekking is een langere en uitdagendere optie van hiking. Het verschil zit hem in het aantal dagen dat je wandelend. Trekking is dus een meerdaagse hike! Dit betekend dat je hier voor goed voorbereid moet zijn, de tent mee moet en voldoende eten en drinken voor meerdere dagen.
Snelwandelen. Snelwandelaars lopen met een hoge wandelsnelheid (tot wel 15 kilometer per uur). Niet voor niets is dit een olympische sport. Er zijn wedstrijden in verschillende afstanden, variërend van 5 kilometer indoor tot 50 kilometer op de weg.
De gemiddelde snelheid van een wandelaar? Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen wandelaar is 4 tot 5 kilometer per uur. Getrainde wandelaars lopen vaak wat harder. Zij halen de snelheid van 6 of zelfs 7 kilometer per uur met gemak, ook op langere afstanden.
Als je langzaam wandelt, verbruik je hoofdzakelijk vetten en hoe meer je versnelt, hoe meer koolhydraten en hoe minder vetten je verbruikt. Als je wil afvallen, is het dus beter om niet al te snel te wandelen zodat je meer vetten dan koolhydraten verbrandt.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Maar waar moet je nou op letten? Er zijn twee belangrijke regels: ten eerste moet je tijdens het lopen altijd met één voet de grond aanraken. Regel twee is dat bij elke stap de knie van het voorste been gestrekt moet zijn en blijven totdat het helemaal onder het lichaam is. Je mag je knie dus niet buigen.
Wandelen zorgt voor een sneller metabolisme, een hogere hartslag en je verbrandt er wat calorieën mee, wat positief is voor de coronakilo's.
Het vermindert je risico op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk en zelfs darmkanker. En net zoals elke sport bevordert brisk walking je slaap en je humeur. Voor wie nog af te rekenen heeft met coronakilo's is er ook goed nieuws: brisk walking stimuleert de vetverbranding.
Verschil met trekkingstokken? Verwar nordic walking stokken niet met wandel- of trekkingstokkenstokken. Nordic walking stokken zijn langer, hebben een ander handvat, soms ook een andere punt en de flexibiliteit van de poles is speciaal afgestemd op nordic walking. Meestal worden poles uit één stuk gebruikt.
Dit zijn echte 'hiking' schoenen. Ze zijn gemaakt voor stevige wandelingen. Het zijn vaak hoge schoenen met goede ondersteuning van je enkel. De constructie is steviger dan die van A-schoenen en dat merkt je vooral aan de stevigere zool.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Ook de kwaliteit van de slaap verbetert. Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen. Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.
Deze spieren train je met wandelen: benen, billen en meer
Met een wandeling gebruik je namelijk vooral de spieren in je benen en billen. Dus lopen is zeker goed voor je billen en benen! En hoe meer je traint, hoe sterker ze worden.
Voor deze sport kies je soepele schoenen die speciaal voor dit doel gemaakt zijn. Kies de schoenen een halve maat groter dan je normale schoenmaat. Om de 800 tot 1200 km moet je je schoenen vervangen. Zelf vind ik powerwalking-schoenen ook zeer geschikt om mee te nemen op citytrip.
Joggen of hardlopen zijn gezond als je wilt afvallen. Wandelen is minder intensief, dus je zou misschien denken dat je daar minder vet mee verbrandt. Maar niets is minder waar, wandelen blijkt zelfs effectiever dan lopen.
Volgens de gezondheidsrichtlijnen is het belangrijk om dagelijks (of de meeste dagen van de week) minstens 30 minuten te wandelen – meer is natuurlijk nog veel beter. Hoe en waarheen je wandelt, maakt verder niet uit.
Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag. Sommigen vinden 8 kilometer genoeg, anderen stoppen pas na 30 kilometer. Kies het tempo en de afstand die bij je passen.
Het Trekvogelpad is misschien wel het mooiste lange-afstand-wandelpad van Nederland. De route loopt van west naar oost, dwars door Nederland en doet de meeste natuurgebieden aan van alle LAW's. Ben je een vogelaar, dan is het Trekvogelpad helemaal iets voor jou. Het pad loopt namelijk door vele vogelgebieden.