Voor het verven van de buitenkant van uw sauna maakt u gebruik van houtverf Moose F. Dit is een damp-open ofwel 'ademende' houtverf. Door te verven met een damp-open verf kan vocht uit het hout blijven treden, waardoor de kans op vochtproblemen in uw hout minimaal. Zo kunt u zo lang mogelijk genieten van uw sauna!
Zo zou je kunnen kiezen voor een gevelbeits of een transparante beits. Een goede houtolie is ook een goede optie. Olie is nooit filmvormend en geeft de meest natuurlijke uitstraling.
Espenhout en hemlock zijn hier uitstekende keuzes. Uiterlijk en geur: Het uiterlijk en de geur van het hout zijn belangrijk voor de algehele sfeer van je sauna. Red Cedar en Noord-Europees vurenhout hebben een aangename geur, terwijl espenhout en hemlock hout meer neutraal zijn.
Kan ik een binnensauna ook buiten gebruiken? Ja en nee. Het verschil tussen een binnen- en buitensauna is het dak. Een buitensauna kan echt buiten in de regen, zon en sneeuw staan.
Sauna en hoge bloeddruk
Vaak is het bezoeken van de sauna geen probleem als je een hoge bloeddruk hebt. Alleen bij een heel erg hoge bloeddruk of als je (eerder) ernstige hartklachten hebt gehad, wordt een saunabezoek afgeraden.
In de meeste gevallen is een sauna een losstaand bijgebouw, wat betekent dat u in principe een vergunning aan moet vragen.
De ideale saunatemperatuur: 90 graden Celsius
Wel voor sauna's met een lage luchtvochtigheid! Anders wordt het al gauw veel te benauwd en warm. Het is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak: de een zit liever in een sauna van 60 graden terwijl een ander een sauna van 100 graden gemakkelijk kan verdragen.
Het hout behandelen, zoals verven of beitsen, is voor de binnenkant van de sauna geen optie. Daardoor zou het hout niet meer kunnen ademen en werkt de sauna niet optimaal meer. Een sauna thuis is makkelijker te onderhouden. Het hout van de sauna kun je het beste schoonmaken met een vochtige doek.
Noord-Europees vurenhout of nordische fichte is een van de meest voorkomende houtsoorten voor sauna's, dankzij de lichte kleur, aangename geur en uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Het hout is zacht en licht, waardoor het gemakkelijk te bewerken is.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
De meeste beitsen zijn vochtregulerend. Beits trekt in het hout en brengt in sommige gevallen ook nog een beschermlaagje aan. De beits blokkeert het water niet volledig, maar zorgt er enkel voor dat er niet te veel vocht in het hout trekt.
Beits is een speciale soort verf, die compleet in de ondergrond trekt. Je hebt voor dekkende beits dus ook nooit grondverf nodig. Door de goede vochtregulerende werking kun je deze verf heel goed gebruiken op ondergronden die wat vochtiger dan normaal zijn.
Een ander nadeel van vurenhout is dat het niet erg duurzaam materiaal is. Het hout is, onbehandeld, erg gevoelig voor vocht, vervuring, houtrot en aantasting door insecten. Wanneer vurenhout echter goed behandeld wordt, kan het materiaal aanzienlijk duurzamer worden gemaakt.
Naaldbomenhout. Dit is een houtsoort die zorgt voor vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel. Vuren en grenen. Deze houtsoort zorgt voor een vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel.
Douglasspar zorgt voor het oer-saunaplezier. Het rode, krachtig gevlamde hout geeft uw sauna een rustiek karakter. Voor het interieur passen we de douglasspar onbehandeld toe en hij wordt bij gebruik aan de buitenkant voorzien van een kleurloze laklaag.
Vervang de saunastenen elke twee jaar
Voor de optimale werking van je saunakachel moet je elke twee jaar de saunastenen vervangen. Als je dat niet doet, blijft er meer gruis achter in de kachel en vormen de stenen één geheel. Hierdoor verloopt de ventilatie tussen de stenen niet meer vlot.
Een bezoekje aan de sauna verbetert je immuunsysteem, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Dat heeft te maken met de temperatuurschommelingen tussen de warme sauna en de frisse buitenlucht. Je lichaam reageert op dit extreme temperatuurverschil en de hitte van de sauna met de aanmaak van antistoffen.
Hoe vaak moet je een sauna schoonmaken? Het is niet de vraag hoe vaak je een sauna moet schoonmaken maar je moet een sauna schoon houden! We raden daarom aan om na ieder saunabezoek de sauna weer schoon te maken. Neem de banken af met een vochtige doek en zorg dat de vloer weer netjes is.
Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor hoe vaak je per week naar de sauna mag gaan, aangezien dit afhankelijk is van de individuele gezondheid en voorkeur. Sommige mensen kunnen een saunabezoek elke dag aan, terwijl anderen slechts een paar keer per week kunnen verdragen.
Als je regelmatig de sauna bezoekt, verlies je ongeveer 20 tot 40 gram zweet per minuut.
Een koud dompelbad
Dit voorkomt dat de overgang tussen de warme sauna en het koude dompelbad te groot is. Ook in het dompelbad is het belangrijk om helemaal kopje onder te gaan. Door je hoofd goed te koelen, krijg je geen hoofdpijn aan het einde van de dag.
Tijdschrift of een boek
Even geen e-mail, social media of nieuwsbericht checken, maar een inspirerend tijdschrift of een goed boek lezen. Dat kan tijdens jouw dagje sauna! Heb je een boek die je nog altijd wilde lezen?Neem deze dan mee naar het wellnessresort.
De prijs voor het zelf bouwen van een sauna is gemiddeld zo'n 2.500 euro. Ga je voor een van onze sauna zelfbouwpakketten, dan varieert de prijs van 2199 tot 2995 euro. Hierbij geldt: hoe groter de sauna, hoe meer hout, hoe hoger de prijs.
Gemiddeld kost een sauna bij Welvaere zo'n 10.000 euro. Dit is altijd totaal afhankelijk van de keuzes die jij maakt. Zo heb je altijd de mogelijkheid om de sauna uit te breiden met luxe opties. Denk hierbij aan een andere houtsoort, andere kachel, comfort upgrade, panorama raam en opbouw door Welvaere.
Vurenhout is relatief goedkoop, licht van gewicht, sterk en gemakkelijk te bewerken. Zo is het hout eenvoudig te schroeven, zagen, spijkeren, schuren, schaven, verlijmen schilderen en beitsen. Vanwege de lichte kleur van vuren, kan het bovendien gemakkelijk geverfd en transparant gebeitst worden.