In een beker melk van 200 milliliter zit 91 milligram tryptofaan. Dat betekent dat je elf bekers achterover moet slaan voordat het goedje effect heeft.
Een banaan bevat slechts 20 mg tryptofaan, een onsje vis circa 500 mg en een onsje kaas 700 mg. Het is de suiker die van de banaan een beroemd slaapmutsje maakt.
Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine dat een rustgevend gevoel geeft. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een stof die de hersenen het signaal geeft het tijd is om te gaan slapen.
Melk bevat de stof tryptofaan, een aminozuur waar je slaperig van wordt. Er zit alleen zo weinig van in, dat je er niet van gaat slapen. Je zou minimaal twee tot drie liter melk moeten drinken voor je dat effect krijgt. Het maakt daarbij ook niet uit of je warme of koude melk drinkt.
Allereerst is het drinken van een glas warme melk geen garantie voor een goede nachtrust. Maar wat warme melk voor het slapen gaan kan zeker wel helpen. Dit komt door de het aminzouur tryptofaan dat onder andere vindt in melk, pinda's, chocolade en haver. De stof tryptofaan is nodig om serotonine aan te maken.
Tryptofaan komt in eiwitrijke voeding voor zoals melk, kaas, gevogelte, pinda's en chocolade. Ook zit het in haver, banaan, pruimen, brood, chocolade, pompoempitten, sesamzaad, zonnebloempitten, amandelen en linzen [10].
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Als u voeding met Tryptofaan binnenkrijgt dan zet uw lichaam dit om in 5htp, waardoor uiteindelijk melatonine en serotonine wordt aangemaakt. Door de aanmaak van melatonine krijgt uw lichaam 's avonds een seintje dat het tijd is om te slapen en de aanmaak van serotonine zorgt ervoor dat u goed in uw vel zit.
Proteïnerijk voedsel zoals melk en melkproducten bevatten het slaapverwekkend aminozuur: tryptofaan. Warme melk voor het slapen gaan is een goede manier om de aanbevolen hoeveelheid melk op een dag binnen te krijgen en kan op een geruststellende manier ontspannend zijn.
Warme melk met honing wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel. Hoewel dit warme drankje al door vele generaties wordt gebruikt om snel in slaap te vallen is de werking ervan nooit wetenschappelijk bewezen.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Een kop kamillethee voor het slapen: kamillethee doet het lichaam ontspannen en verbetert de slaap (kamillethee is niet enkel goed voor de slaap, maar ook voor het lichaam. Volgens recent onderzoek* blijkt dat mensen die kamillethee drinken minder kans hebben om te overlijden).
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Een gebruikelijke dosering L-tryptofaan is 250 tot 1500 mg per dag. De behoefte kan nog verder oplopen tot enkele grammen per dag. Tryptofaansuppletie dient gescheiden van de maaltijd plaats te vinden (tenminste een half uur vóór of twee uur na de maaltijd).
Serotonine Booster van AlphaVit is een uniek product omdat de uitgebalanceerde samenstelling van ingrediënten zowel tryptofaan als 5-HTP bevat. In combinatie met extra vitamines en mineralen krijgt u waar voor uw geld met dit veelzijdige natuurproduct.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.
Je slaapt inderdaad beter door voor het slapengaan een theelepel honing te nemen. Honing voorkomt namelijk een hongergevoel 's nachts en verlicht (nachtelijk) hoesten, waardoor je algehele slaapkwaliteit flink kan verbeteren. Ook bij kinderen (vanaf 1 jaar) zou dit kunnen helpen, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid.