Sojawas is een natuurlijke en plantaardige was die wordt gemaakt van olie die wordt gewonnen uit sojabonen. Het is meestal zachter dan paraffine, brandt langzamer (langer!), en heeft een lagere smelttemperatuur.
Dus, waarom kaarsen van sojawas? Soja-kaarsen hebben dus heel wat voordelen. Je hebt er langer plezier van, ze stoten minder roet uit en zijn gemaakt van een duurzaam verantwoord en afbreekbaar materiaal. Zo kun je dus op een duurzame manier jouw huis alsnog aankleden met kaarsen.
Waarom soja wax gebruiken? Als kaarsenmaker van soy wax kaarsen zitten behoorlijk wat voordelen. Zo soy wax geurloos, waardoor je het prachtig kunt mengen met de beste oliën zonder dat je de basisgeur verknalt. Daarnaast is het 100% biologisch afbreekbaar én niet giftig.
Sojakaarsen zijn natuurlijke kaarsen gemaakt van sojabonen, een natuurlijke-, biologisch afbreekbare- en hernieuwbare bron. Voor het verbouwen van sojabonen worden in Argentinië en Brazilië regenwouden gekapt en zijn de bonen vaak genetisch gemanipuleerd.
Paraffine versus bijenwas
Inmiddels komen er ook steeds meer kaarsen die van sojawas zijn gemaakt. Omdat het makkelijk te mengen is met geurolie wordt sojawas vooral gebruikt voor geurkaarsen. Mits de soja duurzaam is geteeld, zijn ook deze kaarsen een duurzame optie.
Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur. Je kan ook zelf natuurlijke geurkaarsen maken, door aan een zelfgemaakte kaars van bijenwas enkele druppels van je favoriete etherische olie of kruiden toe te voegen.
Verschillende populaire merken waaronder Rituals en Hema maken gebruik van paraffine in hun kaarsen. Door deze te gebruiken, verbrand je letterlijk fossiele brandstoffen in je eigen huis of appartement.
Sojawas is een natuurlijke en plantaardige was die wordt gemaakt van olie die wordt gewonnen uit sojabonen.
Plaats eerst een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Daarna kan je een au bain marie kom of een kleiner pannetje in deze pan plaatsen waarin je de soja was smelt. Als de soja wax gesmolten is laat je het iets afkoelen voor je de etherische olie erbij druppelt.
Paraffine kaarsen zijn niet alleen giftig maar zijn ook niet biologisch afbreekbaar. Bovendien komt het ingrediënt uit een niet-hernieuwbare bron die ecologisch (en sociaal) verwoestend is. Paraffine kaarsen zijn dus niet duurzaam.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Kaarsenlont Rond Nr.
9 voor vrijwel alle types dompel- en gietkaarsen van specifiek koolzaadwas, bijenwas of sojawas. Kijk bij de uitgebreide beschrijving voor welke kaarsen de lont toepasbaar is.
Smelt stukken kaars of kaarstabletten au bain-marie en blijf roeren met de pollepel. Let op dat het water niet kookt, anders verbrand het kaarsvet. Giet het kaarsvet in je mal. Laten drogen, uit de mal halen (karton inscheuren en eraf trekken) en voila, je homemade kaarsen zijn klaar!
Wil je weten hoeveel sojawas je nodig hebt voor jouw kaars? Houd dan als richtlijn aan 1 ml water = 1 gram. Voor was is dit niet helemaal hetzelfde, maar kun je gebruiken als handige leidraad om te bepalen hoeveel was je ongeveer nodig hebt.
Het smeltpunt is 45 graden, we raden aan om rond de 50 tot 65 graden te gieten in potjes en glazen. Voor het gieten van waxmelts in cupjes kunt u het beste rond 65-70 graden gieten.
Maak dan één voor één meerdere kaarsen. Ga je voor kleurloos, maar wil je wel verschillende geuren? Smelt dan een grotere hoeveelheid was en doe de geurolie in de verschillende glaasjes. Giet de was erbij en roer dan heel voorzichtig om de olie goed door de wax te verdelen.
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Bijenwas is duurzaamste keuze
Een kaars van bijenwas is de duurzaamste keuze, zeker als het van een biologische imker uit de buurt komt. Bijen maken de vettige stof met de wasklieren in hun achterlijf en gebruiken het als bouwmateriaal voor de honingraat.
Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Als je de kaars aansteekt, wordt de brandstof vloeibaar en zuigt de pit deze op. Daarna gaat de kaars branden. Ook zitten er vaak kleurstoffen en geurstoffen in kaarsen.
Alle producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en ingrediënten van natuurlijke herkomst, die op verantwoorde wijze verkregen zijn.
We gebruiken geen microplastics of microbeads in onze producten.
We zetten niet voor niks kaarsen aan wanneer we willen ontspannen of een romantische avond willen beleven. De heerlijke, natuurlijke geuren en het kaarslicht zorgen voor pure ontspanning en zorgen voor rust. Ook zijn geurkaarsen perfect om minder fijne luchtjes uit je huis te verdrijven of te camoufleren.
Voor zover bekend is paraffine niet schadelijk voor de gezondheid. Al moeten hondenbezitters zorgen dat hun hond het op strand niet opeet en worden mensen afgeraden het op te rapen. In zee heeft de stof echter verstrekkende gevolgen. Daar brengt het dezelfde schade als olie toe.