Om dwingende redenen kun je een onbetaald verlof nemen, het sociaal verlof. Dit soort verlof wordt ook wel omstandigheidsverlof, familiaal verlof of verlof om dwingende redenen genoemd. Zonder eigen verlofdagen in te zetten kun je dus 'gewettigd afwezig' zijn op het werk.
Sociaal verlof is hetzelfde als familiaal verlof. Het is verlof dat je opneemt als je er moet zijn voor iemand in je directe omgeving. Het gaat dan om je partner of een familielid dat onder hetzelfde dak woont. Of om een (schoon)kind of (schoon)ouder dat al dan niet bij je in huis woont.
Wat is het? Dit verlof kan je nemen als je, door overmacht, aanwezig moet zijn bij bepaalde personen, wegens ziekte of een ongeval dat hen overkwam. De omschrijving 'aanwezig moeten zijn' is niet beperkt tot je aanwezigheid thuis.
Voorbeelden van dwingende redenen
Ziekte, ongeval of hospitalisatie van een persoon met wie je samenwoont, of van een familielid dat alleen woont. Schade aan je woning door brand, inbraak of een natuurramp. Oproeping in een rechtszitting waarin je partij bent.
Word je tijdens je sociaal verlof betaald? In principe is sociaal verlof onbetaald.In sommige gevallen kan je samen met je werkgever een andere regeling treffen, zodat je bijvoorbeeld nog een aantal dagen wordt uitbetaald.
je hebt recht op maximaal 10 werkdagen per jaar op verlof om dwingende redenen. Werk je deeltijds, dan is dat maximum beperkt in verhouding tot je arbeidsprestaties; je ontvangt geen loon de dagen dat je verlof om dwingende redenen opneemt en geeft geen vermindering op het jaarlijks vakantieverlof.
Als u onverwacht niet naar het werk kunt omdat u voor uw kind, uw partner of een ander gezins- of familielid moet zorgen, kunt u als werknemer verlof om dwingende redenen (ook 'sociaal verlof', 'spoedverlof' of 'familiaal verlof' genoemd) nemen.
Neen, het familiaal verlof is een recht, uw toestemming is dus niet vereist. De wet (CAO nr. 45) voorziet dat uw werkneemster max. tien van die dagen per jaar kan opnemen.
Sociaal verlof
Dan is je aantal dagen in verhouding met je werkregime. Je mag niet zomaar een hele dag opnemen als dat niet nodig is. De wet specifieert dat je zolang afwezig mag zijn als nodig om de situatie op te lossen. Wacht nog even voor je wegspurt om je oogappel te gaan ophalen.
Op de eerste ziektedag kunt u voor uw kind calamiteitenverlof en ander kort verzuimverlof opnemen. Bijvoorbeeld voor een kind dat plotseling ziek is geworden op school en dat u moet ophalen.
Je hebt als werknemer recht op verlof om dwingende redenen, ook wel eens sociaal of familiaal verlof genoemd. Dit verlof geeft je het recht gedurende 10 dagen onbetaald afwezig te zijn van je werk omdat je door omstandigheden gedwongen wordt beschikbaar te zijn voor een onverwachte gebeurtenis.
In het gemeenschapsonderwijs kan je als vastbenoemd personeelslid maximaal 30 dagen onbetaald verlof nemen om cursussen te volgen en je voor te bereiden op examens. Je vraagt dit verlof minstens een maand vooraf aan bij je schoolbestuur. Dit verlof is een gunst. Er is geen vaste begin- of einddatum.
Medewerkers mogen 'sociaal verlof om dwingende redenen' nemen in situaties waarvoor er geen klein verlet mogelijk is en de tussenkomst van de medewerker onmiddellijk nodig is. Sociaal verlof of familiaal verlof is hetzelfde. Verlof om dwingende reden is in principe onbetaald, tenzij anders overeengekomen.
Je kan het verlof opnemen per dag of per halve dag. Als je deeltijds werkt, dan krijg je verlof in verhouding tot je arbeidsprestaties.
De overledene kan daarnaast de broer of zus van jou of je partner zijn. Dat heet ook wel de tweede graad van de zijlijn. Bij bijvoorbeeld het overlijden van een oom, tante, neef of nicht kun je dit verlof niet opnemen. Uiteraard kun je dan wel een vrije dag opnemen voor de begrafenis, maar dit kost je vakantie-uren.
Het rouwverlof in detail
Tijdens deze periode van 10 dagen klein verlet wegens overlijden, wordt het loon door de werkgever betaald.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Ouders van leerlingen die ten minste vier keer in een kwartaal of langer dan zeven schooldagen aaneengesloten ziek thuisblijven, moeten op gesprek komen. Niet om te controleren of een kind écht ziek is, maar om samen na te denken over oplossingen om te voorkomen dat de scholier achterraakt.
Wat betekent zorgverlof voor mijn salaris? Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris.Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.
Per jaar mag je 6 keer je wekelijkse werkuren als verlof opnemen. Bij een 32-urige werkweek heb je dus recht op 192 uur verlof per jaar. Je bepaalt zelf wanneer je deze uren opneemt. Tijdens langdurend zorgverlof krijg je geen loon doorbetaald.
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Toegestane afwezigheid (of verlof zonder wedde, wat hetzelfde is) kan alleen maar als het aangevraagd wordt door de werknemer. Dus nooit op vraag van de werkgever. De werkgever moet kunnen bewijzen dat de vraag van de werknemer komt.
Verlof om dwingende redenen geldt vooral bij ziekte, een ongeval of een ziekenhuisopname van een nabij familielid. Het verlof mag niet meer dan tien dagen per burgerlijk jaar in beslag nemen.
Ja, dat kan. Het onderwijs voorziet hiervoor twee soorten verloven: het omstandigheidsverlof en het verlof wegens overmacht.
Voor een verhuizing krijg je 2 dagen verlof. Leerkrachten die voltijds werken in het voortgezet onderwijs, krijgen naast de schoolvakanties nog 5 extra vakantiedagen. Ook hier kan de werknemer rekenen op kortdurend verlof voor bijzondere persoonlijke omstandigheden.