4G+ is de opvolger van 4G, de huidige standaard voor snel mobiel internet. De theoretische downloadsnelheid bedraagt 225 Mbps, eerst was dat 150 Mbps, en wordt ook wel LTE Advanced genoemd. Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 bieden 4G+ aan. Je hebt (net zoals bij 4G) een toestel nodig dat met deze snelheden overweg kan.
De maximum downloadsnelheid op de 4G-netwerken is 256 Mbps (gemiddeld gehaalde snelheid ligt rond de 20 Mbps), met 4G+ is dit 350 Mbps (gemiddeld 50 Mbps). Voor 3G is dit 7.2 Mb/s (met een gemiddelde van 3.6 Mbps) en met 3G+ 14.4 Mb/s (gemiddeld 10 Mbps).
Wie samenwoont en tegelijkertijd internet gebruikt, is beter af met 50 Mbit. Voor wie veel downloadt, video streamt of met meer dan 2 personen tegelijkertijd internet gebruikt, is een internetsnelheid van 75 tot 100 Mbit/s goed.
Gemiddeld ontvang je met 4G in Nederland 20 Mbit/s down- en 10 Mbit/s uploadsnelheid. Momenteel wordt in Nederland gewerkt aan de uitrol van 4G+. De theoretische snelheid die met 4G+ behaald kan worden bedraagt maximaal 225 Mbit/s. Gemiddeld ontvang je met 4G+ in Nederland 75 Mbit/s down- en 35 Mbit/s uploadsnelheid.
De snelheid van 128 Kbps is laag. Ter vergelijking: abonnementen met internet hebben tegenwoordig vaak een snelheid van 20 Mbps. Dat is grofweg 160 keer sneller! KPN geeft zelf al aan dat je niet alles kunt met deze snelheid.
Als je internet alleen gebruikt voor informatie en bijvoorbeeld internetbankieren, dan is de minimale internetsnelheid – vaak 50 Mbit/s – voldoende. Ga je ook series kijken via Netflix, dan heb je een sneller abonnement nodig. Zeker als ook anderen tegelijkertijd willen internetten.
De meeste gebruikers hebben voldoende aan een snelheid van 100 Mbps. Simpelweg surfen op het internet is uiteraard meer dan genoeg met deze snelheid. Je internet is dan snel genoeg om met meerdere apparaten video's te streamen. Een goede middenweg wanneer je niet teveel wilt betalen voor een internetabonnement.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen.
LTE staat letterlijk voor Long Term Evolution en is concreet een nieuwe standaard voor mobiel internet. De commerciële benaming zal "4G" zijn, hetgeen een nieuwe stap vormt in de evolutie van de mobiele netwerken en staat voor "4e generatie".
Welke verschillen zijn er met 4G:
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
Online gaming: 5 Mbps is al snel genoeg!
Laat je niet wijsmaken dat je gigantische snelheden nodig hebt om te gamen. Eens gedownload, wisselt een game niet super veel informatie meer uit. 5 Mbps is snel genoeg om vlot te gamen (maar om heel eerlijk te zijn, zal een snelheid van 15-25 Mbps optimaler zijn).
Voor een goede internetsnelheid adviseren wij een snelheid van 25 Mb/s per persoon binnen je huishouden. Daarmee zit je altijd goed. Een gemiddeld huishouden (met 3 of 4 personen) heeft vaak voldoende aan een snelheid tot 100 Mb/s.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Welke internetsnelheid goed is hangt af van je eigen gebruik. Als je vaak iets downloadt, uploadt en veel films kijkt via internet heb je sneller internet nodig, dan als je alleen je mail gebruikt en je internet browser. De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbit/s.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Onder 4G valt ook LTE advanced (ookwel 4G+) en deze hebben een maximale theoretische snelheid van 450Mbps maar een realistische snelheid is 80Mbps (upload 25Mbps) dit is ongeveer 10x zo snel als het 3G netwerk.
De snelste verbinding, zelfs sneller dan de eerder genoemde 4G verbinding, is dat van het 4G LTE (Long Term Evolution) netwerk.
Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
thuis is wifi gratis omdat je gebruikt maakt van je eigen internet. je betaald er tenslotte nooit meer voor dan wat je nu al betaald voor gewoon internet .
Internetaanbieders geven de snelheden van hun abonnementen altijd weer in Megabits per seconde (Mb/s). Een Megabit is 1.000 kilobit. Als u iets downloadt op uw computer wordt dit echter meestal weergegeven in kiloBytes per seconde (kByte/s). 1 kiloByte is gelijk aan 8 kilobit.
De focus ligt altijd bij het downloaden, terwijl je vaak genoeg gegevens verstuurd. Bijvoorbeeld wanneer je een e-mail verstuurd, of een back-up maakt naar de cloud. Dan is je uploadsnelheid belangrijk.
Met 100 Mb/s kan iedereen probleemloos zijn digitale ding doen zonder dat het afspelen van een video hapert of dat het downloaden van die bestanden wel érg lang duurt. Deze internetsnelheid heeft heel veel capaciteit en daardoor is het ideaal als er bij jou thuis veel apparaten zijn met een internetverbinding.