Wat is slobber voor paarden? Paarden slobber is een veelal gemalen product dat met voldoende warm water gemengd wordt. Het is een pap van zemelen, met diverse toevoegingen en supplementen zoals bijvoorbeeld calcium. Het staat van oudsher bekend als paardenvoer optima forma, een traktatie deluxe.
Het belangrijkste kenmerk van slobber is dat je het nat voert en er een lekker papje van kunt maken voor je paard. De slobber van Pavo is een volwaardig voer. Dat betekend dat alle vitaminen en mineralen voor de dagelijkse behoefte van je paard erin zitten. het is dus geen snoep of extraatje waar niets in zit.
Subli Psyllium Slobber is een tijdelijk aanvullend product. Voeradvies: 1 gram Psylliumslobber per kg lichaamsgewicht per dag, gedurende 7 tot maximaal 10 dagen en dit 1 op 1 mengen met water (dus 600 gram Psylliumslobber voor een paard van 600 kg mengen met 600 gram water).
Je kunt de slobber van Pavo eventueel ook met koud water klaarmaken, maar dan zal het iets minder slijmerig zijn en de verwenfactor voor je paard is iets minder. Verder maakt het geen verschil!
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Zand-Weg moet over droog voer verstrekt worden. Dosering: Echte zandeters en darm gevoelige paarden geeft u eenmaal per maand Zand-weg. Volwassen paarden: 2 x daags, 100 gram gedurende 6 dagen.
Oudere paarden kunnen gras veel beter verteren dan hooi of kuil. Weidegang is erg goed voor een oud paard of geef in de winter fijn hooi of gehakseld ruwvoer en geef indien mogelijk weidegang. Ook kan het toevoegen van olie aan het rantsoen zinvol zijn.
Door de vloeibare vorm ook nog eens ideaal voor paarden met gebitsproblemen. De Engelse term voor slobber is 'mash', een benaming die je in ons land regelmatig tegenkomt. Gooi hierop zes liter kokend water en laat het een paar uur staan. Goed roeren en voeren maar!
Wist je dat paarden niet kunnen overgeven? Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er geen maaginhoud naar buiten afgevoerd worden, dus niet richting de slokdarm. Daarom kan een paard niet overgeven.
De eerste en meest gebruikte benadering is om het paard te kalmeren en met een sonde de brok er als het ware uit te spoelen. Met kleine beetjes water wordt de ophoping langzaam en voorzichtig verwijderd.
Bietenpulp wordt regelmatig gevoerd als vervanger van krachtvoer, aangevuld met een vitaminen en mineralen supplement. Voor paarden die beter geen snelle energie binnen kunnen krijgen door het voeren van krachtvoer, is dit namelijk een ideaal alternatief.
Het lage suikergehalte zorgt er ook voor dat bietenpulp geschikt is voor paarden die gevoelig zijn voor suiker, zoals paarden met insulineresistentie, hoefbevangenheid, equine metabool syndroom (EMS) of PPID (ziekte van Cushing). Verder bevat bietenpulp pectine, wat helpt om de maag tegen maagzuur te beschermen.
Suikerbieten vinden paarden er sappig en smakelijk. De suikerbiet is voor paarden alleen niet geschikt om te voeren als ze rechtstreeks van het land komen. Suikerbieten bestaan voor 20% uit suiker en dit is teveel voor paarden. Teveel suiker bij paarden kan leiden tot diabetes.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
groot fan van luzerne, een ruwvoer met veel eiwitten. Luzerne is een vlinderbloemige plant die zelf stikstof uit de lucht kan omzetten naar meststoffen. Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit luzerne niet alleen heel hoogwaardig, maar ook nog eens erg goed opneembaar.
Het is versterkend op huid, haar, nagels, kraakbeen en beenderen doordat er vitamines, mineralen, aminozuren en chlorofyl aanwezig zijn die de weefselgroei stimuleren. De plant heeft ook een hoge voedingswaarde en bevordert daarbij ook nog de opname van mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen.
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.
Elke plantaardige olie is geschikt voor paarden, zoals zonnebloemolie, sojaolie en lijnzaadolie. Plantaardige olie is olie verkregen uit zaden. Plantaardige olie is voor paarden een bron van energie. In vergelijking met granen bevat olie twee a drie keer zoveel energie.
Uit onderzoek is ook gebleken dat paarden van maïsolie meer gaan glanzen, makkelijker hun wintervacht verliezen en de hoefkwaliteit verbeterd. Daarnaast resulteert het dagelijks toevoegen van een kleine hoeveelheid maïsolie aan het rantsoen, ongeveer drie eetlepels, in een verminderde kans op maagzweren.
Muesli heeft als allergrootste voordeel de hoeveelheid structuur die erin zit, natuurlijk afhankelijk van de samenstelling. Meer structuur is niet alleen beter voor de darmen, maar je paard moet ook goed kauwen op muesli, waardoor hij meer speeksel produceert (muesli ca. 900 kauwbewegingen per kg t.o.v. ca.