Dankzij de slider bediening bedien je je inductiekookplaat met één vingertip: je hoeft enkel je vinger over het bedieningsoppervlak te laten glijden om de gewenste temperatuur in te stellen. Dat is sneller dan de klassieke tiptoetsbediening.
Slidebediening maakt het mogelijk om de kookzones in één simpele beweging te bedienen. Verder is de kookplaat voorzien van restwarmte-indicatie, een warmhoudstand, een boostfunctie voor extra vermogen en een pauzefunctie.
Bij aanschaf van een kookplaat is het belangrijk om goed te kijken of je de juiste aansluiting hebt of welke aansluiting je nodig hebt. Zo bestaan er verschillende typen gas en verschillende elektrische aansluitingen. Bekijk de pagina over aansluiting van je kookplaat voor extra informatie.
Tiptoets. Dit is een nieuwe soort bediening die te vinden is bij vele keramische kookplaten. De temperatuur kan hier geregeld worden door elektrische toetsten waar het vermogen digitaal mee kan ingesteld worden. Bij de klassieke tiptoetsbediening zitten de sensoren onder het vitrokeramisch glas.
Inductiekookplaten komen met diverse maten kookzones. Wanneer u kiest voor een vrijstaande inductiekookplaat kun u kiezen uit een kookplaat met 1 tot 4 kookzones. Een vrijstaande inductiekookplaat beschikt niet over flexibele kookzones. Een inbouw inductiekookplaat daarentegen komt in alle soorten en maten.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Inductiekookplaten zijn te koop van € 200 tot € 2.400, afhankelijk van de grootte (het aantal kookzones), de functies, het merk enzovoort. Gemiddeld kost een kookplaat zo'n € 600. Nieuwe pannen kosten vanaf een paar tientjes tot een paar honderd euro (afhankelijk van hoeveel je er nodig hebt en van de kwaliteit).
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
De beste inductie kookplaat van 2021: Samsung NZ64K5747BK. Deze inbouw inductiekookplaat heeft 4 kookzones inclusief een flexzone. Deze kookzone is geschikt voor een hele grote pan, of twee kleinere. Net wat je zelf fijn vind.
Koken op inductie is veilig. Er ontstaat een magnetisch veld tussen de kookplaat en de pan, waardoor alleen de bodem van de pan warm wordt. Staat er geen pan op de kookzone, dan wordt deze ook niet warm. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit.
Oplossing. Wanneer de melding "A" verschijnt op je kookplaat geeft dit aan dat de automatische opwarmfunctie is ingeschakeld. Activeer deze functie om in een kortere tijd een gewenste kookstand te krijgen.
Bij een inductiekookplaat wordt de warmte in de panbodem gemaakt. De grootte en het materiaal van de panbodem bepalen hoe efficiënt de warmte wordt opgewekt. De kookplaat maakt een tikkend, zoemend of fluitend geluid tijdens het koken. De ventilator blijft aan, ook na uitschakeling van het apparaat.
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Inductie koken is veiliger
Daarnaast is een inductieplaat veiliger, omdat er geen open vuur meer in de keuken is. Vooral vergeetachtige mensen laten nog weleens het gas aanstaan met alle gevolgen van dien. Met een inductiekookplaat is dat risico geweken.
De meeste inductiekookplaten zijn voorzien van 10 verschillende warmte niveaus. Als je aardappels gaat koken kun je dit niveau het beste eerst op 6 zetten. Wanneer het water aan het koken is, is het verstandig om de stand op ongeveer 3 of 4 te houden. De aardappels kook je gedurende 15 tot 20 minuten lang.
Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo'n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.
Check zelf welke aansluiting je hebt
Controleer of het stopcontact voor de kookplaat 2 of 5 gaatjes heeft. Een stopcontact met 2 openingen is alleen geschikt voor inductieplaten die op 1 fase werken. Dit gaat ten koste van het vermogen en is dus niet ideaal.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Een koekenpan (inductie) zonder een anti-aanbaklaag is een goede keuze voor bakken en braden. Voor inductie is het belangrijk dat de bodem van de koekenpan magnetisch is. Koekenpannen van van roestvrijstaal, gietijzer en plaatstaal zijn alle drie geschikt voor inductie.