De Suicidal Ideation Attributes Scale (SIDAS) is een zelftest voor zelfmoordgedachten. Met de SIDAS kan de aanwezigheid en ernst van suïcidale gedachten in kaart worden gebracht. De SIDAS is onderdeel van de suïcidepreventie toolkit van 113 Zelfmoordpreventie.
De term suïcidaal gedrag verwijst naar het geheel aan gedachten, voorbereidingshandelingen en pogingen die een zekere intentie uitdrukken om zichzelf te doden. De term gedrag verwijst zowel naar handelingen als naar gedachten.
Bij acuut suïcidaal gedrag moet eerst veiligheid gewaarborgd worden. Vervolgens is het van belang tijd en ruimte te creëren door in gesprek te gaan over de mogelijkheden en daarbij uit te leggen dat onderzoek naar de oorzaken en mogelijkheden tijd kost. Dus deze tijd dan ook te vragen.
Kwetsbare ouderen zijn oudere mensen met een verminderde regie over het eigen leven, een complexe situatie en een zorgbehoefte. Kwetsbaarheid wordt niet veroorzaakt door hogere leeftijd. Hoewel het voorkomen van kwetsbaarheid toeneemt met de leeftijd zijn verreweg de meeste ouderen niet kwetsbaar.
Eenzaamheid. Als mensen ouder worden nemen niet alleen medische, maar ook sociale problemen toe zoals eenzaamheid . Ouderen wonen vaker zelfstandig en vaker alleen .
De meeste zelfdodingen vinden thuis plaats. De helft van de mannen die suïcide pleegt, doet dat door ophanging. Vrouwen nemen verhoudingsgewijs twee keer zo vaak medicijnen in om hun leven te beëindigen. Ook verdrinking en springen van hoogte komt relatief vaker voor bij vrouwen.
Motieven voor suïcidaal gedrag kunnen sterk uiteenlopen. Het kan gaan om een uitgesproken wens te willen sterven, een gevoel of overtuiging het leven niet langer aan te (willen) kunnen, een behoefte om te ontsnappen uit een situatie die de persoon als ondraaglijk ervaart, of om het denken te stoppen.
Wat is een tentamen suicidii? Het is de medische term voor een poging tot zelfdoding of zelfmoordpoging. Je ziet het woord tentamen suicidii vaak in medische rapporten. Maar ook in andere officiële berichten.
Doorvragen naar aard van de suicide-ideatie.
Heeft u impulsen om toe te geven aan uw verlangen om suicide te plegen?bezig?Welke gedachten / emoties wilt u ontvluchten?Hoe ziet u uw toekomst?
"Zelfmoord is erfelijk"
Aangeleerd gedrag is echter niet hetzelfde als erfelijk bepaald gedrag. Er bestaat geen specifiek zelfmoord-gen. Het is wel zo dat enkele belangrijke risicofactoren (bv.: biologische risicofactoren, depressie, alcoholmisbruik) voor een stuk erfelijk bepaald kunnen zijn.
Ieder jaar doen ongeveer 100 000 volwassenen in Nederland een zelfmoordpoging. Daarvan 'slaagt' ruim 1,5 procent. Zo'n 9 200 Nederlanders komen na een mislukte poging in het ziekenhuis terecht.
Een persoon met risico op zelfdoding (suïcide)
Niet zelden is er sprake van een wanhoopsdaad, een onvrije keuze waarbij de patiënt zich gedreven voelt door de omstandigheden en/of door onmacht.
Bij de kwetsbaarheidsfactoren gaat het om persoonskenmerken of -eigenschappen met een duurzaam karakter. Kwetsbaarheidsfactoren zijn min of meer synoniem aan distale risicofactoren. Bij de stressoren gaat het om factoren die door de tijd variëren en die op het moment van het suïcidale gedrag aanwezig zijn.
Een hoge dosis van een oraal toegediend barbituraat veroorzaakt via depressie van het ademhalingscentrum een respiratoire acidose. Dit leidt samen met een vasculaire en/of cardiogene shock tot de dood. Voor de orale toediening gebruikt u een lipofiel barbituraat, zoals pentobarbital of secobarbital.
Bij zelfdoding of dood door geweld is sprake van een niet-natuurlijke doodsoorzaak en wordt de politie ingeschakeld. Na een eerste bezoek door dienstdoende agenten stelt de recherche een onderzoek in. Als u niet zelf het slachtoffer hebt gevonden, zal de politie u inlichten.
Kijkend naar zowel de absolute aantallen als de relatieve aantallen dan komen in Nederland de meeste suïcides voor bij uitzendkrachten die werken bij uitzendbedrijven (sector 52).
Op Nieuwjaarsdag en met Pasen worden in Nederland relatief veel zelfdodingen gepleegd met gemiddeld meer dan vijf zelfdodingen per dag. Met Kerstmis maken juist relatief weinig mensen een eind aan hun leven. Op eerste kerstdag is het aantal zelfdodingen minder dan de helft van een gemiddelde andere dag in het jaar.
Rekening houdend met het aantal mensen dat er in de provincies woont, kwam zelfdoding in 2019 het minst voor in Flevoland en het meest in Zeeland.
Wensen en behoeften ouderen
Mobiliteit lijkt ook sterk samen te hangen met andere zaken in het leven die ouderen belangrijk vinden, zoals zingeving, waardigheid en eigen regie. Verder hechten ouderen ook belang aan het hebben van een goede cognitieve gezondheid en een geschikte woonomgeving.