Rijpen is de overgang van een stof van gas- naar vaste fase. Andere benamingen zijn neerslaan, verrijpen, desublimeren en vervasten. Normaal gaat de overgang van gas naar vast in twee stappen.
IJzel ontstaat bij neerslag, die bevriest op het moment dat het de bovenleiding raakt en zo een ijslaag vormt. Daarnaast heb je ook rijp, dit zijn kleine condensdruppeltjes die zich hechten aan de bovenleiding en zo een laagje vormen.
De ijsafzetting die je ziet is afkomstig van vocht uit de lucht. De onzichtbare waterdamp uit de lucht, dus in gasvorm, slaat onmiddellijk neer en vormt de vaste stof: ijs. De waterdamp condenseert hier dus niet eerst tot vloeistof, maar wordt direct een vaste stof. Dit proces noemen we rijpen.
In welke fase een stof voorkomt hangt af van de omgeving. Bij een lage temperatuur is een stof vast, als de temperatuur toeneemt wordt de stof vloeibaar, en als de temperatuur hoog genoeg wordt, wordt de stof een gas.
Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen, welke bekend staan als sneeuwvlokken. Het is een weersverschijnsel in een vaste vorm van water, oftewel ijs.
Als het erg koud is, bevriezen de waterdruppeltjes. De bevroren druppeltjes vallen als hagel of sneeuw naar beneden. In hagel en sneeuw is water een vaste stof.
"Mist is een vloeistof in een gas, dus verkeert het in een gasvormige fase."
Vuur is overduidelijk geen vaste stof of een vloeistof. Gezien de manier waarop vuur zich met de lucht mengt, zou je denken dat het het meest op een gas lijkt. Toch is er één groot verschil. Gassen kunnen namelijk oneindig hun vorm behouden.
Gas is een van de aggregatietoestanden waarin materie kan voorkomen. In een gas hebben de moleculen van een stof zoveel warmte opgenomen dat ze los van elkaar gaan bewegen en zich verspreiden in de ruimte die ze tot hun beschikking hebben.
Suiker is een vaste, witte stof met een zoete smaak. Water is een kleurloze vloeistof waaraan geen smaak zit.
Rijp vormt zich bij negatieve temperaturen en is een rechtstreekse overgang van waterdamp naar ijs. Het mag niet verward worden met rijm, een overgang van druppeltjes naar ijs. Rijp bevat witte ijskristalletjes waarin veel lucht zit, waardoor het een ruw en harig uitzicht krijgt.
Met deze tips weet jij voortaan precies wanneer je fruit rijp en op z'n allerlekkerst is. Rijp: wanneer ze slechts een paar bruine vlekjes hebben, net zoals bananen. Ook moeten ze een zachte en zoete geur hebben. Rijp: wanneer de huid zachtjes terugveert, maar ze mogen niet te zacht aanvoelen.
Dauw is een vorm van neerslag. Dauw zijn kleine druppeltjes water die je in de ochtend en avond op voorwerpen vindt. Als de voorwerpen afkoelen omdat ze hun warmte uitstralen dan condenseert de waterdamp in de lucht tot druppeltjes. Als het koud genoeg is, wordt dauw, rijp.
Een bijzondere vorm van rijp is ruige rijp . Dit ontstaat alleen als er mist is. Waterdamp in de lucht heeft zich dan geclusterd tot fijne waterdruppeltjes. Daalt de temperatuur onder nul, dan raken deze waterdruppeltjes onderkoeld.
Zwakke turbulentie zorgt ervoor dat de lucht vlak boven het aardoppervlak afkoelt doordat hij warmte aan de grond afgeeft. Op de koude bodem slaat vocht neer (dauw- en rijpvorming) en als de turbulentie te zwak is, als het helemaal windstil is, dan zal de dauwvorming de vorming van uitgebreide mistvelden voorkomen.
Aardgas bijvoorbeeld wordt niet onder druk omgezet tot vloeistof, maar wordt sterk gekoeld tot -163 graden om vloeibaar te krijgen.
Het vloeibaar maken van aardgas is een kwestie van extreme afkoeling, tot ruim -162 º C. Dat kost ongeveer 10% van de hoeveelheid aardgas die vloeibaar wordt gemaakt.
De massa van 1 liter water bij kamertemperatuur is 1000 gram, de massa van 1 liter lucht is dan 1,29 gram.
Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm. Niet alleen de temperatuur kan de kleur van de vlam bepalen, de brandstof kan de kleur ook veranderen.
'Er is geen waterdichte definitie van leven. Je kunt kenmerken geven, bijvoorbeeld iets wat zichzelf in stand houdt en zich kan vermeerderen. Maar dan zou vuur ook leven, en dat klopt niet.
vuur weegt "niets". Zoals je in het antwoord op vraag 2969 ("Uit welke materie bestaat vuur?") kan lezen, bestaat vuur wel uit atomen. Echter: als je in een afgesloten ruimte een vuur maakt, zal de massa dezelfde blijven. Dit komt doordat het vuur eigenlijk een chemische reactie is van een gas met zuurstof.
Een NEVEL is een mengsel van een vloeistof zeer fijn verdeeld in een gas, waarbij de vloeistof niet tot op moleculair niveau is verdeeld. Er zweven nog héél kleine druppeltjes (die elk nog uit miljarden moleculen bestaan) in het gas. De afzonderlijke stoffen kun je nog waarnemen. Het mengsel is in dat geval troebel.
Maar als het blijft afkoelen is de lucht op een gegeven moment verzadigd. De waterdamp condenseert dan en wordt zichtbaar als druppeltjes. Mist bestaat dus uit kleine zwevende druppeltjes. Als je door de mist fietst kun je soms merken dat je nat wordt.
Dauw is een vorm van neerslag die ontstaat als waterdamp in de lucht op vaste voorwerpen condenseert.