Shockwave, ook wel Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) genoemd, is een behandelmethode die gebruik maakt van hoge energie geluidsgolven. De methode lijkt op de techniek van de 'niersteenvergruizer'.
bij een tennisarm, verkalking in het schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees, hielspoor, maar ook spasticiteit. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
Het shockgolfapparaat genereert mechanische schokgolven die via een handstuk op de te behandelen plek worden afgegeven en zich radiaal, waaiervormig, via de huid in het aangedane weefsel verspreiden. Deze hoog energetische, akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied.
Antwoord: Shockwavetherapie is over het algemeen niet pijnlijk. Het kan wel gevoelig zijn. Hoe “vervelend” de shockwave aanvoelt hangt af van de locatie en de ernst van uw aandoening. U hoeft niet bang te zijn voor de shockwave, de therapeut zal altijd in samenspraak met u bepalen hoe intensief er behandeld kan worden.
Shockwave therapie is een goede behandeling bij chronische en/of hardnekkige blessures. Met shockwave kan de fysiotherapeut de klacht op weefselniveau behandelen, waardoor de pijn afneemt. Medifit Fysiotherapie werkt al een aantal jaar met deze therapie en de resultaten die we ermee boeken zijn erg goed.
Kosten shockwave therapie
De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 75 euro. Een behandeltraject kost dus doorgaans zo'n 150 tot 450 euro.
Er zijn geen bijwerkingen bekend. Het is wel mogelijk dat de behandelde plek een lichte roodheid van de huid of zwelling laat zien. Ook kan een lichte bloeduitstorting of blauwe plek voorkomen. Deze verschijnselen verdwijnen binnen enkele uren, hooguit enkele dagen na de behandeling vanzelf.
Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren de eigen genezingskracht van het lichaam. In gemiddeld zes behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af.
Shockwave therapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Shockwave therapie valt onder de behandelmethodes van de fysiotherapeut. Om de kosten vergoed te krijgen zul je dus een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie moeten afsluiten.
Deze behandeling kan met lichte pijn gepaard gaan, maar is minder pijnlijk dan Dry needling. Daarom is de Shockwave therapie een goed alternatief voor Dry needling wanneer deze behandeling te pijnlijk is voor de patiënt. Bijwerkingen komen nauwelijks voor.
De behandeling
Middels onderzoek wordt vastgesteld welke behandeling het beste bij de klachten past. De shockwave behandeling wordt vaak gecombineerd met podotherapie en fysiotherapie. Vaak zijn 3 tot 5 behandelingen voldoende om jouw klachten te verhelpen. Na 2 tot 3 behandelingen is het effect vaak al merkbaar.
De duur van de behandeling met het shockwave apparaat is klacht afhankelijk, maar duurt ongeveer 10 minuten.
Afhankelijk van de ernst van de hielpijn kan een lichte oefening als rustig wandelen nog wel goed zijn. Het is goed om in beweging te blijven en niet volledig stil te gaan zitten, maar dit kan het beste door een therapeut beoordeeld worden.
Shockwavetherapie bij schouderklachten
Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk van uw schouderklachten.
Dit is een behandeling waarbij iemand een korte elektrische stroom door het brein krijgt met behulp van plakkers op het hoofd. Dit gebeurt onder narcose. Baer Jonkers, psycholoog verbonden aan Korrelatie en Fonds Psychische Gezondheid: “ECT wordt in Nederland relatief weinig toegepast.
Bij hielspoor wordt radiale shockwave toegepast, wat minder direct op 1 plek gericht is, maar iets meer verspreid. Ook het omringende weefsel, met name de peesplaat onder de voetzool wordt daardoor mee behandeld. De geluidsgolven zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel.
De kosten voor de echografie zijn éénmalig 55euro. Zonder een degelijke echografie is een behandeling middels Percutane Electrolyse Therapie niet effectief.
Basisverzekering. Vanuit de basisverzekering is er jaarlijks een vergoeding mogelijk voor de eerste 9 behandelingen en bij ontoereikend resultaat nogmaals 9 behandelingen. Daarna is er nog vergoeding uit uw aanvullende verzekering mogelijk.
Een lichte peesontsteking herstelt vaak vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren en het is hierbij belangrijk te blijven bewegen. Wel belasten, maar niet overbelasten. Denk dus aan lichte, niet repeterende bewegingen.
Een peesontsteking, ofwel tendinitis, ontstaat meestal als gevolg van lichamelijke overbelasting, maar kan ook samenhangen met een reumatische ziekte. In het laatste geval is er vaak sprake van chronische tendinitis.
Dry needling behandeling
Dit is geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.
Een eenvoudige manier om thuis wat aan massage voor je hielspoor te doen is het onder de peesplaat heen en weer rollen met een golfbal, of eventueel een tennisbal als dit pijnlijk is. Je kunt dit gewoon doen terwijl je bijvoorbeeld achter je bureau zit te werken.
Hielspoor Behandeling
Denk dan aan rust nemen, rekoefeningen doen en goede schoenen dragen. Ook simpele middelen als de Strassburg Sock en inlegzooltjes helpen vaak. Anders moet je naar een arts. Die kan je adviseren over fysiotherapie, shockwave of zelfs injecties en operaties.
Rekken van de kuitspier
De meest gangbare behandeling van hielpijn is het goed rekken van de kuitspieren. Het rekken van de kuitspier heeft als doel de gezamenlijke vezels van de kuitspier en achillespees, die doorlopen in de peesplaat onder de voet, te herstellen.