Roodvonk is een kinderziekte waar nog geen inenting voor bestaat en treedt voornamelijk op tussen de 2 en 8 jaar. De medische naam voor deze ziekte is “scarlatina”.
Vroeger kregen kinderen door de bacterie soms ook reuma of een nierziekte. Ze kregen daarom vaak antibiotica om de bacterie dood te maken. Nu is roodvonk een ziekte die vanzelf over gaat. Antibiotica zijn vaak niet nodig.
Iedereen kan roodvonk krijgen. Roodvonk komt het meeste voor bij kinderen van 3 tot 6 jaar oud. Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen.
Wat zijn symptomen van roodvonk? Een roodvonkinfectie kent meestal een mild verloop. De eerste ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn en treden 2 tot 7 dagen na infectie op.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
De scharlaken dood was de bijnaam van de ziekte Roodvonk, waar in de middeleeuwen veel kinderen aan stierven.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Een pijnlijke, rode en gezwollen tong. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking. Gezwollen, pijnlijke smaakpapillen (ook wel aardbeientong genoemd) komen voor bij roodvonk.
Wanneer iemand een tweede keer roodvonk krijgt, verloopt de ziekte minder ernstig. Heel zelden kan iemand met roodvonk een ontsteking krijgen van de hartkleppen, gewrichten of de nieren. Gelukkig komt dit bijna niet meer voor.
In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).
De zesde ziekte is een ziekte met hoge koorts en lichtrode vlekjes. De oorzaak is een virus. Vooral jonge kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar krijgen het. Maar de zesde ziekte komt ook bij volwassenen voor.
De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.
Roodvonk is een kinderziekte: het komt vooral voor bij kinderen tussen 3 en 8 jaar. Uw kind heeft koorts, keelpijn en ruwe plekjes op de huid. Geef uw kind regelmatig een slokje koud water.
Aardbeientong of frambozentong is in de geneeskunde een symptoom waarbij de tong eerst wit wordt en na een aantal dagen rood en gezwollen en regelmatig bespikkeld met rode puntjes, in een verdeling zoals de zaadjes op de buitenkant van een aardbei. De puntjes zijn gezwollen papillen.
Wondroos is een ontsteking van de huid. Meestal van een been. Het komt door bacteriën die door een wondje in uw lichaam komen. De huid is warm en roder dan normaal.
De ziekte van Kawasaki is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in de bloedvaten. Dit is vooral gevaarlijk bij de kransslagaders van het hart. De ziekte is vernoemd naar de Japanse dokter Kawasaki. Hij beschreef deze ziekte in 1967 voor het eerst.
Witte tong
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Ter verzorging, verzachting en hydratatie van de kwetsbare huid: Naar behoefte enkele malen per dag Bepanthen Verzorgende Crème aanbrengen. Geschikt voor de huid van bijvoorbeeld handen, voeten en benen: Bepanthen Verzorgende Crème is gemakkelijk uit te smeren en trekt snel in.
Voor mensen die op dit moment last hebben van jeukende bultjes door de eikenprocessierups, heeft dr. Thio de gouden tip: "Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk."
Roodvonk is een kinderziekte waarbij een uitslag over het hele lichaam verschijnt, bestaande uit kleine rode vlekjes en bultjes. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, de zogenaamde bèta-hemolytische streptokok (Streptococcus pyogenes).
Roodvonk gaat meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf over. In ernstigere gevallen kan antibiotica nodig zijn. Besmetting is niet te voorkomen. Je baby is al besmettelijk voor het de verschijnselen krijgt.
Roodvonk is een kinderziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar. Bij deze infectieziekte heeft je kindje koorts en rode, ruwe huiduitslag over zijn gehele lichaam. De medische term voor roodvonk is scarlatina. Deze ziekte steekt vooral de kop op in de zomermaanden.