Een saldibalans is een tussentijdse balans waarop je van elke grootboekrekening het saldo vermeldt. Deze balans is onderdeel van de kolommenbalans, en is onderdeel van je administratie.
Het boekhoudkundig saldo is een overzicht van een periode, opgesteld op basis van de lijst van alle rekeningen van het grootboek , het grote dagboek van het bedrijf (of het nu gaat om balans of beheer) en het samenvoegen van alle totalen (of massa's) in debet en creditering van deze rekeningen en bij verschil alle ...
Op de balans van een entiteit is de debetzijde de linkerzijde. Hier staan de activa, het bezit, waaronder het geld dat de entiteit tegoed heeft van zijn debiteuren. Op de balans van een entiteit is de creditzijde de rechterzijde.
Saldo resultaat lopend boekjaar
Indien er sprake is van een verlies, dan zal deze post zich bevinden aan de debetzijde en op een later moment worden afgeboekt van de reserves. Bij een winst wordt deze post opgenomen op de creditzijde en op een later moment toegevoegd aan de reserves.
De linkerkolom bestaat uit de debetzijde van de balans (bezittingen, ook wel activa genoemd) en de rechterkolom bestaat uit de creditzijde van de balans (schulden en het eigen vermogen, ook wel passiva genoemd). De bezittingen bestaan uit vaste activa, vlottende activa en debiteuren, samen ook wel 'activa' genoemd.
Wat is activa en passiva op je balans
De activa bevat al je bezittingen, zoals je bedrijfspand, voorraden, vervoersmiddelen, maar ook het nog te ontvangen geld (debiteuren).
Debet en credit zijn simpelweg de twee zijdes van de balans. Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
Iemand heeft een schuld aan een ander en is een schuldenaar of debiteur, als die ander een vordering, veelal uitgedrukt in geld, op de eerstgenoemde heeft. Een schuld kan ontstaan doordat een dienst of goed bij levering niet direct wordt voldaan.
Hier staat het geld dat jouw bedrijf nog tegoed heeft van mensen of organisaties, ook wel debiteuren genoemd. De rechterkolom van de balans bestaat uit de creditzijde. Deze zijde bestaat uit schulden en het eigen vermogen, ook wel passiva genoemd.
De passivazijde op de balans bevat de vermogensopbouw die hierbij hoort. Voorbeelden van passiva: eigen vermogen (reserves), vreemd vermogen (crediteuren, voorzieningen en leningen).
Als je een schuld (= credit) wilt vermeerderen, boek je het bedrag credit in de journaalpost. Als je een schuld (= credit) wilt verminderen, boek je het bedrag debet in de journaalpost. Als je een kosten (= debet) wilt vermeerderen, boek je het bedrag debet in de journaalpost.
De winst zelf zal waarschijnlijk op de bank staan en komt hierdoor aan de debetzijde van je balans te staan. De debetzijde bestaat immers uit je bezittingen: de activa. De winst moet ergens in geïnvesteerd zijn of op het banksaldo staan.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
Debet en Credit wordt in de boekhouding gebruikt om aan te geven of er geld bij de organisatie waarover de boekhouding gaat weg gaat (Debet), of er geld binnenkomt (Credit). In een boekhouding wordt elke pot met geld (zoals de bank, de kas en dergelijke) gezien alsof deze BUITEN de organisatie staat.
Op de kolommenbalans staat aan het einde van het boekjaar een bepaald resultaat. Dit kan een winst of verlies zijn. Het systeem boekt dat resultaat niet automatisch af naar het Eigen Vermogen. Hiervoor dient een memoriaal boeking gemaakt te worden.
De balans: een introductie
Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva. Debet en credit zijn afgeleid van het Latijn.
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
In essentie is eigen vermogen het saldo van de bezittingen ('activa') en schulden ('passiva') van je eigen onderneming of organisatie. Pak de jaarrekening er eens bij, dan zie je links op de balans je bezittingen, zoals inventaris, vorderingen en banksaldo.
Het eigen vermogen is een schuld
Ondanks het feit dat het eigen vermogen dus middelen van de onderneming zijn, staat het toch aan de creditzijde van uw balans. Dit omdat het eigen vermogen boekhoudkundig wordt bekeken als een schuld die het bedrijf heeft ten opzichte van de ondernemers en de aandeelhouders.
Aan de creditzijde van een grootboekrekening boeken. Dus een grootboekpagina heeft een linkerzijde (debet) en een rechterzijde (credit). Alles wat links komt te staan heet debiteren en alles wat rechts komt te staan heet crediteren.
De balansposten zijn een overzicht van de bezittingen, het vreemd vermogen (schulden) en het eigen vermogen van jouw entiteit, zoals een onderneming, instelling of persoon.
Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening. Zie in één oogopslag je passiva in een cloud-based boekhoudprogramma als Debitoor.
Het totaal vermogen van een onderneming staat aan de gehele rechterzijde (creditzijde) van de balans. De gehele creditzijde wordt ook wel passiva genoemd.
Een reserve is boekhoudkundig dus niet het geld dat je op de bank hebt staan, maar het deel van de winst die je weer in jouw bedrijf investeert. Hiermee staan de reserves op balans aan de passiva kant en is het onderdeel van het eigen vermogen van jouw bedrijf.