Afgelegde afstand (s)
Een grootheid geeft aan wat iets is, een eenheid geeft aan hoe groot dat is, bijvoorbeeld een spanning (grootheid) van 5 volt (eenheid). Ook eenheden geven we weer met symbolen, m voor meter en s voor seconde.
Reacties. Wat wij vaak afstand noemen is in werkelijkheid verplaatsing. In het engels is dit space, vandaar de s.
Voor afstand is de afkorting 's'. Is het mogelijk dat dit verwijst naar het Latijnse woord 'spatium' (of het Engelse 'space') wat ruimte betekent? Als men redeneert dat men om van punt a naar punt b te gaan de ruimte tussen de twee punten moet overbruggen, zou de afkorting zo verklaard kunnen worden.
Elektrische spanning – spanning
Het potentiaalverschil tussen twee geladen lichamen met verschillend potentiaal heet elektrische spanning of kortweg spanning. Symbool voor de elektrische spanning is U, de eenheid is volt (V).
Bij nask verstaan we onder snelheid (v) de afstand (S) die je in een bepaalde tijd (t) aflegt. Snelheid is dus een verhouding tussen afstand en tijd .
a, aanduiding voor versnelling (Engels: acceleration). A, symbool voor ampère, de eenheid van stroomsterkte. A, symbool voor de amplitude van een trilling. a, symbool voor het voorvoegsel atto (10−18) in de natuurwetenschappen.
V = a * t, met V voor de snelheid in m/s, a voor de versnelling in m/s^2 en t voor de tijd in seconden.
s afkorting 1) symbool voor zwavel (sulfur); symbool voor entropie; symbool voor vector van Poynting; Symbool voor de internationale tijdeenheid seconde; symbool voor weglengte 2) de 19e letter van het alfabet 3) nationaliteitsaanduiding voor Zwed...
Een vaste toestand geef je aan met (s), van het Engelse solid. De vloeibare toestand geef je aan met (l), van het Engelse liquid. De gasvormige toestand geef je aan met een (g).
Het symbool voor de grootheid kracht is F (van het Engelse force) en de SI-eenheid is de newton (symbool: N), genoemd naar de bekende natuurkundige Isaac Newton.
De Conférence Générale des Poids et Mesures (CGPM) beveelt SI in alle talen aan als afkorting voor dit eenhedenstelsel. Het SI is bedoeld om internationaal gemakkelijk gegevens te kunnen uitwisselen. Oorspronkelijk hadden veel landen verschillende maatstelsels.
De gravitatieconstante G is een natuurconstante die in het hele heelal geldt. Gravitatie werkt in het hele heelal op dezelfde manier en de grootte ervan is alleen afhankelijk van de massa's. De zwaartekrachtsversnelling g is de versnelling die vrij vallende voorwerpen op aarde ondervinden en is gelijk aan 9,81 ms-2.
P: het effectieve vermogen, in watt. U: de effectieve elektrische spanning, in volt. I: de effectieve elektrische stroom, in ampère.
Onder vwo-leerlingen ligt het aantal spijtoptanten het hoogst onder leerlingen met economie 1. Van hen zegt 15% spijt te hebben van de keuze van dat vak. Net als op de havo heeft 15% van de vwo-leerlingen spijt van de keuze van scheikunde.
Wiskunde C komt vooral van pas bij vervolgopleidingen in de sector Gedrag & Maatschappij. Wiskunde D geeft een verbreding van wiskunde A (statistiek) en verdieping van wiskunde B. Verder zit er ruimtemeetkunde in en een aantal keuze onderwerpen. Wiskunde D kan alleen in combinatie met wiskunde B gevolgd worden.
Zwaartekracht op aarde
Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
Om te weten hoeveel meter je per seconde aflegt moet je de snelheid vermenigvuldigen met 1000. Je hebt dan het aantal meter per uur. 1 uur heeft 3600 seconden. Deel de uitkomst door 3600 en je weet hoeveel meters je per seconde aflegt.
Versnelling betekent dat er een verandering in snelheid is. Het voorwerp kan sneller gaan, maar ook langzamer . Versnelling wordt in de natuurkunde aangegeven met de letter a. De grootheid van versnelling is: m/s 2 .
Leg bij de verhaalsom uit dat je 80 km in 60 minuten gaat omrekenen naar 15 minuten. Door 60 te delen door 4 kom je op 15 minuten uit. Nu deel je ook het aantal kilometers door 4.
T staat voor transgender, een transgenderpersoon.
Symbool. De grootheid "weerstand" (symbool: R) wordt uitgedrukt in de eenheid ohm (symbool: Ω).
H, in de natuurkunde een aanduiding voor magnetische veldsterkte. h, in de meetkunde de hoogte. h, in de natuurkunde de constante van Planck. h, symbool voor het decimale voorvoegsel hecto (102) in de natuurwetenschappen.