De 316 kwaliteit, bestaande uit 18% chroom en 10% nikkel, is een chroom-nikkel-molybdeen legering. De kwaliteit is hittebestendig en één van de beste corrosiebestendige roestvast stalen. AISI 316 is onder te verdelen in een aantal sub kwaliteiten, waarvan 316L en 316Ti de bekendste zijn.
RVS 316 biedt enkele voordelen ten opzichte van RVS 304, waaronder: Hogere corrosiebestendigheid: RVS 316 bevat meer molybdeen dan RVS 304, waardoor het beter bestand is tegen corrosie en oxidatie in agressieve omgevingen, zoals zeewater en chemische omgevingen.
Roest Vast Staal, ook RVS of inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom (min. 16%), nikkel en koolstof. RVS 316 is in hoge mate corrosie- en temperatuurbestendig (ca 400 °C) wat het mogelijk maakt installaties uit de RVS 316 met stoom of chemische middelen te reinigen.
RVS304 is het meest voorkomende RVS soort in ons assortiment en is geschikt voor zowel binnen als buiten.
RVS316 is een legering welke 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdeen bevat. Dankzij deze samenstelling is het zeer goed bestand tegen corrosie en hoge temperaturen tot wel 430°C.
De 316L kwaliteit heeft een lager koolstofgehalte waardoor deze kwaliteit beter lasbaar is. Bij deze kwaliteit wordt de corrosiebestendigheid na het lassen tevens beperkt. De 316 kwaliteit is beter bestand tegen chloriden en zuren dan het jongere broertje, de 304 kwaliteit.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Stainless steel, ook wel roestvast staal (RVS) of inox genoemd, is de laatste trend in de mode sieraden.
RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden. Dit in combinatie met een hogere percentage nikkel verhoogt de corrosiebestendigheid van 316.
Roestvrij staal is eigenlijk een onjuiste benaming van het product roestvast staal. RVS is een legering van circa 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Door deze toevoegingen wordt een roestvaste 'huid' op het materiaal gevormd. Daardoor gaat roestvast staal jarenlang mee!
Bij 304 mag bijvoorbeeld chroom een veel lagere waarde hebben dan bij 316 rvs. 304 is dan ook licht magnetisch. Maar ook bij 316 kan je magneet mits sterk genoeg, net blijven plakken. Doe je een dubbeltest naast ijzer, dan zul je merken dat op rvs de aantrekkingskracht minimaal is.
Als RVS en staal met elkaar worden gecombineerd, kan er galvanische corrosie ontstaan. Als de RVS delen nat worden door regen of alleen al door condens, zal er een reactie plaatsvinden tussen het onedele staal en het meer edele RVS.
RVS staat voor roestvast staal (en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen denken!). Om van RVS te mogen spreken, moet de samenstelling van de schroef voor minimaal 11 tot 12% uit chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof bevatten.
Het austenitisch roestvast staal van het type AISI 304 vertoont al gauw putvormige corrosie in zeewater en is derhalve voor deze toepassing ongeschikt. Het molybdeen houdende type AISI 316 gedraagt zich in deze beter, maar zal in zeewater toch voortijdig falen in geval van stagnerende waterstroming.
RVS 304, ook wel AISI 304, is geschikt voor algemene doeleinden en redelijk corrosievast. In een zacht gegloeide toestand is RVS 304 niet-magnetisch, in koud vervormde toestand is RVS 304 zwak magnetisch. RVS 304 is minder gevoelig voor uitscheiding van chroomcarbiden tijdens lassen.
Het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat inox 316 een betere corrosie weerstand heeft dan inox 304. RVS 316 is beter chemisch resistent dan RVS 304. Bij de keuze tussen 304 en 316 dient een gedegen afweging gemaakt te worden tussen het kwalitatief voordeel en de duurdere prijs.
In algemeen is RVS (540 - 750 N/mm²) sterker dan S355 (510 - 680 N/mm²) en S235 (360 - 510 N/mm²). Wordt echter een hoogsterkte staal ingezet dan zal deze sterker zijn dan RVS. RVS is vaak een taaier materiaal dan staal.
Treksterkte van RVS en staal
Voor een goede vergelijking tussen RVS en staal, moeten de juiste legeringen bestudeerd worden. Over het algemeen geldt dat RVS sterker is dan staal, RVS is vaak een taaier materiaal.
Als corrosiebestendigheid belangrijk is voor jouw project, dan kun je beter kiezen voor RVS. Ook is RVS sterker dan aluminium. Aluminium is dan weer lichter, waardoor het een geschikt materiaal is bij toepassingen waarbij gewichtsbesparing van belang is.
Roestvrij staal kost meer dan aluminium.
In de meeste gevallen, het is een stuk goedkoper dan roestvrij staal is, hoewel het allemaal afhangt van waar je het koopt en hoeveel ervan je nodig hebt.
Heb je te maken met gepolijst RVS, dan kun je met een doekje met water en mild schoonmaakmiddel de vliegroest verwijderen. Gebruik bij geborsteld RVS reinigingswatten of Scotch Brite, zodat de vliegroest als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Chroom beschermt tegen roest
Hiermee beschermt chroom het roestvrij staal tegen agressieve invloeden van buitenaf, zoals zoute zeelucht of zure regen. Of bijvoorbeeld chloor of chemicaliën, bij gebruik van RVS in een laboratorium.
De directe effecten van lasrook kunnen oogirritaties, keel- en luchtwegklachten zijn. Op de lange termijn moet je denken aan longaandoeningen, zoals chronische bronchitis. De meest schrikwekkende scenario's spreken van een (zeer) verhoogde kans op kanker bij het lassen van rvs.