In 1 boterham met gluten zitten 2,5 g gluten. 1 boterham weegt gemiddeld 35 gram. 1 kilo boterhammen bevat 71 g gluten. Iemand met Coeliakie mag maar 20 mg (= 0.02 g).
1 boterham weegt ongeveer 35 g. Nu moeten we even doorrekenen. 1 kilo boterhammen bevat dus 71 g gluten. Het glutenvrij dieet mag 0.02 g gluten per kilo bevatten.
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza, pasta, couscous, bulgur en seitan.Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs (let op: 'gewoon' maïsbrood bevat meestal ook meel gemaakt van tarwe). Ook soja-, kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.
Een volwassene nuttigt gemiddeld 10-15 gram gluten per dag. Om zeker te zijn dat de patiënt niet aan een te lage hoeveelheid gluten wordt blootgesteld, is het advies om een hoog-normale hoeveelheid gluten per dag te gebruiken.
Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten. Iemand met glutensensitiviteit zal waarschijnlijk minder heftig reageren op het binnenkrijgen van gluten dan iemand met coeliakie die per ongeluk gluten gegeten heeft.
Als je geen gluten meer eet of drinkt, gaan je klachten weg. Meestal voel je je na een paar dagen al wat beter. Sommige klachten kunnen binnen een paar weken helemaal weggaan. Bijvoorbeeld buikpijn, diarree, moe zijn en een opgeblazen gevoel.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezels binnen met: 590 gram gekookte groenten. óf 880 gram gekookte aardappelen. óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst.
Denk maar aan alle soorten fruit, groenten, vlees, vis en peulvruchten. Er zijn zelfs heel wat granen of soortgelijken die glutenvrij zijn: teff, amarant, boekweit, gierst, mais. Ook aardappelen, quinoa en rijst zijn glutenvrij.
Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren en ongemarineerde tofu is glutenvrij.
Let op yoghurt met toevoegingen
Andere zuivelproducten zoals vla, vruchtenyoghurt en dergelijke 'speciale toetjes' kunnen wel gluten bevatten.
Door bloedonderzoek kun je erachter komen of iemand coeliakie heeft. Als je familielid zelf ook klachten heeft die passen bij coeliakie, is het goed als diegene naar de huisarts gaat. De huisarts kan dan bloed laten onderzoeken. Als je familielid geen klachten heeft, heeft bloedonderzoek voordelen, maar ook nadelen.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Langere tijd een dieet volgen zonder brood is af te raden. Onder andere omdat brood een belangrijke bron is van jodium. Eet je geen brood? Vraag dan advies aan een diëtist, zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Groente en fruit
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten. Let bij gedroogde zuidvruchten op het etiket. Soms wordt meel gebruikt als anti-kleefmiddel. Het is dan niet glutenvrij.
Rundergehakt wordt het meest gebruikt voor gehaktballen, maar ander gehakt zoals kipgehakt of varkensgehakt is ook prima om een mooie glutenvrije gehaktbal van te maken. Ook erg belangrijk voor een goed balletje gehakt zijn paneermeel en ei om de gehaktbal bij elkaar te houden.
Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.
Het mooiste voorbeeld dat we je in dit geval kunnen geven is zilvervliesrijst. Dit is een volkorenrijst waarbij geen schadelijke gluteneiwitten aanwezig zijn. Glutenvrije zilvervliesrijst is dan ook een zeer goede vervanger voor andere graansoorten bij een glutenvrij dieet.