De term staat voor de periode van adolescentie bij de Amish, waarin ze de kans krijgen om de wereld buiten hun vertrouwde Amish-gemeenschap te verkennen. Tot ongeveer hun zestiende leven Amish-jongeren in hechte lokale gemeenschappen, onder de vleugels van hun vader en moeder.
Zo kunnen ze beter kiezen tussen het leven in de amish-gemeenschap en het leven in de wereldse Amerikaanse maatschappij. Dit wordt rumspringa (Nederlands: in het rond springen, ronddollen) genoemd. Ze mogen altijd terugkeren naar de amish-gemeenschap, op voorwaarde dat ze dan ook hun hele leven amish blijven.
De Rumspringa duurt een paar maanden tot een jaar. Wanneer de jongeren terugkomen mogen zij kiezen of ze de gemeenschap willen verlaten of dat ze willen blijven.
De Amish is een protestantse geloofsgemeenschap in Noord-Amerika. Het zijn volgelingen van de Zwitser Jakob Amman (1644 – 1730) die in 1693 brak met het anabaptisme (de mennonieten). Er woonden vroeger ook gemeenschappen in onder andere Zuid-Amerika, Rusland en Europa (ook in Nederland).
De amish vormen een protestantse geloofsgemeenschap met een ouderwetse manier van leven. Ze wijzen veel moderniteiten af. Een deel van de amish gebruikt bijvoorbeeld geen elektriciteit en rijdt niet rond in auto's, maar reist per paard-en-wagen.
Het beste antwoord. Het antwoord is heel pragmatisch en niets religieus aan: Tanden trekken en dan een kunstgebit nemen is goedkoper dan elk jaar op controle gaan, foto's maken, gaatjes vullen en/of het dragen van een beugel. Het past natuurlijk wel in het denken van Amish: Soberheid en eenvoud.
Het Pennsylvania-Duits of Pennsilvaans (Deitsch, Pennsilfaanisch Deitsch; Engels: Pennsylvania German, Pennsylvania Dutch; Duits: Pennsylvaniadeutsch) is een dialect van het Westmiddelduits dat gesproken wordt door de Amish, de Old Order Mennonites en andere afstammelingen van Duitse immigranten in de Verenigde Staten ...
Op de vraag of er Amish in Nederland zijn, daar is het antwoord nee op. Er leven geen Amish in Nederland. De Amish leven tegenwoordig voornamelijk in Amerika. En daar even ze nog steeds een leven zoals dat was zoals in de 17de eeuw.
St. Jacobs is het centrum van de Mennonieten in Canada. In deze omgeving wonen nog veel Mennonite boeren, die het geloof, de gewoonten en de levenstijl van hun voorvaderen uit de 19e eeuw hebben behouden.
De mennonieten zijn daarvoor bij uitstek geschikt. Afkomstig als ze zijn uit Friesland en Noord-Holland hebben ze de nodige ervaring met inpolderen en bedijken.
Velen vestigden zich in Lancaster County Pennsylvania. Er woont nog een klein deel van de Amish in Ohio en Indiana en in drie Canadese provincies kom je nog Amish tegen. Er wonen nog steeds zo'n 300.000 Amish in Amerika en Canada. Bij de Amish zijn religie, waarden en traditie met elkaar verbonden in het leven.
Een Amish gezin leeft volgens regels en principes van God. Ze leven een zo simpel mogelijk leven om niet te veel afgeleid te zijn van hun liefde voor hun God. 'Als je een familie hebt met twaalf kinderen zonder elektriciteit of een wasmachine, dan is je leven alles behalve simpel.
Wat zijn de belangrijkste religies in de Verenigde Staten van Amerika? 78 procent van de Amerikanen is christelijk. Daarvan is ongeveer 54 procent protestants en 24 procent rooms-katholiek. Ongeveer 2,2 procent is joods.
Pennsylvania (Nederlands verouderd: Pennsylvanië) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor “The Keystone State”, zoals de bijnaam luidt, is PA. De hoofdstad is Harrisburg, de grootste stad is Philadelphia.
De religieuze gemeenschap van de amish in Noord-Amerika komt van oorsprong uit Zwitserland, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Ze ontstond uit het anabaptisme, een radicale christelijke beweging die opkwam na de Reformatie in de 16e eeuw.
Zo is Amerika niet ontdekt door Columbus in 1492 zoals velen denken, maar werd het continent waarschijnlijk al vele eeuwen eerder ontdekt door de Aziaten. Toen woonden er al indianen in de USA. Toen de Nederlanders naar de USA kwamen, noemden ze de VS “Nieuw Nederland”, en New York noemden ze “Nieuw-Amsterdam”.
De religieuze betrokkenheid in Nederland is tussen 2017 en 2019 verder afgenomen. In 2017 rekende voor het eerst iets minder dan de helft (49 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, in 2019 was dat 46 procent.
Karakteristiek is het vasthouden aan het geloof der vaderen, aan het goddelijk gezag van de Schrift, de volwassenendoop, persoonlijke heiliging en geweldloosheid. Het gaan in overheidsdienst is taboe evenals het afleggen van de eed en het geloven in dogma's.
De mennonieten of menisten, in Nederland meestal doopsgezinden genoemd, vormen de oudste nog bestaande "doperse" kerk. Tot het begin van de 20e eeuw bestonden de mennonieten in essentie uit twee groepen: doopsgezinden van Nederlands-Noord-Duitse afkomst en doopsgezinden van Zwitsers-Zuid-Duitse afkomst.
Naast financiële voorspoed mogen gelovigen ook spirituele groei en fysieke gezondheid verwachten. Zo zijn er zelfs ware 'genezingsdiensten', waarbij iedereen die ziek is, naar voren mag gaan voor gebed, met de hoop op genezing. Op deze manier leren gelovigen als het ware te bidden met hun portemonnee.
Maar het aantal Nederlandse doopsgezinden is wel geslonken: tot ongeveer tienduizend. Historisch gezien zijn er parallellen tussen de salafisten en doopsgezinden.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld.