Bij akoestiek gaat het vaak over de verspreiding van geluid in een ruimte. Denk daarbij aan de manier waarop geluid nagalmt of voor bepaalde klanken zorgt. Het is een complex gebied, dat vaak op inzichten uit andere disciplines zoals natuurkunde of materiaalkunde bouwt. Akoestiek heeft meerdere praktische toepassingen.
Een ruimte klinkt hol wanneer geluid wordt weerkaatst door de hele ruimte om u heen. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan een grote kerk waarin u zich bevindt. Het is er meestal stil maar als er geluid klinkt wordt dit versterkt door de vorm van het gebouw.
Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met het gedrag van geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht. Onder akoestiek wordt verstaan: de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze.
Voor een duidelijk merkbare verbetering in de akoestiek is het van belang om voldoende geluidsabsorberende materialen aan te brengen. Hoeveel materiaal er nodig is verschilt per ruimte. Veel gekozen oplossingen zijn fotopanelen aan de wand en akoestische plafondeilanden: EASYCeiling Cloud Kaderloos Plafondeiland.
De gevolgen van slechte akoestiek
Nagalm kan er in de eerste plaats voor zorgen dat een ruimte kil en ongezellig aanvoelt. Maar het kan ook leiden tot slechte verstaanbaarheid, concentratieverlies, vermoeidheid, stress en geluidsoverlast in aangrenzende ruimten of woningen.
Bij voorkeur worden er materialen geplaatst met een waarde tussen de 0.85 en 1.0. Hierbij is 1.0 het best haalbare resultaat. Deze waarde wordt ook wel het Open Raam effect genoemd. Zet uw raam maar eens open, loop terug naar het midden van de ruimte en maak vervolgens een hard geluid.
Deze regel houdt in dat er ⅓ aan vierkante meters absorberend materiaal nodig is van het aantal vierkante meters vloeroppervlakte. Als rekenvoorbeeld is de oppervlakte van de vloer 100 m2. Benodigd is 100 gedeeld door 3 is 33 m2 aan akoestisch absorberend materiaal.
In de ruimte kan niemand je horen schreeuwen. Dat komt doordat er geen lucht is - de ruimte is een vacuum. Geluidsgolven kunnen zich in een vacuum niet verplaatsen. De 'kosmische ruimte' begint ongeveer 100 km boven de Aarde, waar de lucht rond onze planeet ophoudt.
Geluid plant zich door de lucht voort. In een vacuüm, een plek zonder lucht, kan geluid zich dus niet voortplanten. Al het geluid wordt namelijk veroorzaakt door trillingen.
Een geluidsgolf doorgeven is voor deze eenzame deeltjes onmogelijk. Kortgezegd: er is geen medium om een golf in te produceren. Doordat er in de ruimte bijna overal een vacuüm is, bestaat er dus geen geluid.
Waarom galmt het in huis? De echo of galm in huis wordt veroorzaakt door het weerkaatsen van geluid op gladde, harde oppervlakken. In moderne interieurs hebben harde materialen, esthetisch gezien, echter vaak de voorkeur ten opzichte van gestoffeerde elementen.
Uiteenlopend van polyurethaanschuimen, melamineschuim, polyesterwol, steenwol, glaswol, akoestische plafondpanelen, wandpanelen, systeemplafondplaten. Al deze oplossingen hebben in ieder geval één ding gemeen: het absorbeert geluid. Dit komt doordat al deze materialen opencellig zijn.
Concreet bedoelen we met akoestisch materiaal een plaat of mat van absorberend schuim. Dit kan ook een vezel of wol zijn. Geschikt om het geluid mee te dempen. Het dempen van geluid is het opvangen van geluidsenergie.
Door de ruimte onder de vloer op te vullen met een glaswol- of een steenwol isolatie kunt u dit probleem eenvoudig oplossen. Een andere mogelijkheid om het geluid te dempen is het plaatsen van een zwevende vloer.
De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Je kunt soms aan de buitenkant van een rijtjeshuis zien of die gehorig zijn. Als de muren tussen de woningen aan de buitenkant dun zijn, bijv.20 cm, dan weet je zeker dat het om een gehorig huis gaat. In dat geval heeft de woning een enkele woningscheidende wand, waardoor de woning dan erg gehorig is.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Geluidsdempende gordijnen zijn een hulpmiddel bij het weren van geluid. Gordijnen zonder “echte” stof zijn niet geschikt voor een geluidswerend effect. Het is de stof die het geluid dempt en de akoestiek verbeterd. Voor de beste geluidsisolatie kies je daarom voor (gevoerde) overgordijnen op maat.