Roodvonk is een overwegend mild verlopende vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie. Met name kinderen lopen risico besmet te raken. Er bestaat geen vaccin tegen roodvonk. Roodvonk is een overwegend mild verlopende vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie.
Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten: geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden)
Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie, de zogenaamde “bêta – hemolytische streptokok groep A”. Deze bacteriën komen het lichaam binnen via de mond of de neus. Ze zitten in de speeksel van iemand die besmet is, en in druppeltjes die uitgehoest of uitgeniest worden.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand is besmettelijk als de eerste klachten beginnen. Na 10 tot 21 dagen is iemand niet meer besmettelijk.
Roodvonk gaat vanzelf over. Soms besluit een arts toch medicijnen te geven. Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school.
Een roodvonkinfectie kent meestal een mild verloop. De eerste ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn en treden 2 tot 7 dagen na infectie op.
Vroeger was roodvonk een ernstige ziekte die vaak voorkwam. Vandaag is de aandoening eerder zeldzaam en kent ze een minder ernstig beloop. Ze komt voor bij kinderen van drie tot zes jaar, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen.
Misselijkheid, hoofdpijn, soms koude rillingen, een snelle hartslag en overgeven: van roodvonk is je kind echt naar. Je kind heeft plotseling hoge koorts (boven de 39º C). De klieren in de hals zijn pijnlijk en opgezwollen.
'Roodhond' is al in 1567 aangetroffen, en 'roodvont', een tussenvorm tussen 'roodhond' en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven. In dialecten duiden roodvonk en rodehond nog steeds dezelfde ziekten aan.
Roodvonk wordt meestal behandeld met antibiotica van het penicilline type zoals feneticilline of amoxicilline. Bij allergie voor penicillinen kunnen ook andere antibiotica worden gegeven zoals azitromycine, claritromycine, of clindamycine.
Soms is de lichaamstemperatuur een beetje verhoogd. Na een dag komen er rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. Binnen een paar uur zitten de vlekjes over het hele lichaam. Soms zijn het er zoveel dat het lijkt of de hele huid rood is.
Bij oudere kinderen en volwassenen is er vaak een prodromaal symptomencomplex dat enkele dagen voor de huiduitslag begint: algemene malaise, lichte verhoging, gevoelige opgezette lymfklieren achter het oor, mediaan achter in de nek en ter hoogte van de aanhechting van de nekspieren aan het achterhoofdsbeen.
Aardbeientong of frambozentong is in de geneeskunde een symptoom waarbij de tong eerst wit wordt en na een aantal dagen rood en gezwollen en regelmatig bespikkeld met rode puntjes, in een verdeling zoals de zaadjes op de buitenkant van een aardbei.
De oorzaak is onbekend. Er wordt gedacht dat het een reactie zou kunnen zijn op een virusinfectie, maar dat is niet zeker. Aanwijzingen daarvoor zijn dat het vooral in de koudere maanden wat vaker voorkomt, en dat er ook gevallen bekend zijn die vrijwel tegelijkertijd zijn ontstaan binnen één gezin, of schoolklas.
Roodvonk gaat meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf over. In ernstigere gevallen kan antibiotica nodig zijn. Besmetting is niet te voorkomen. Je baby is al besmettelijk voor het de verschijnselen krijgt.
Bij wondroos krijgt u medicijnen tegen bacteriën (antibiotica). Bijvoorbeeld flucloxacilline, claritromycine of clindamycine. U slikt de pillen 10 dagen. Tot alle pillen op zijn.
Uw kind heeft misschien een beetje koorts en de vlekjes kunnen jeuken. Verder voelt uw kind zich niet ziek. Na ongeveer 10 dagen zijn de vlekjes weg. Soms komen ze weer even terug, vooral bij warmte, kou of als uw kind zich inspant.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak.
Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen. Uw kind heeft misschien een beetje koorts en jeuk, maar voelt zich verder niet ziek. Uw kind kan gewoon naar school of kinderdagverblijf.
Rodehond begint vaak met wat algemene ziekteverschijnselen zoals lichte koorts, moeheid, neusverkoudheid en lichte oogontsteking. Hierna komt er een rode huiduitslag. De uitslag zit vooral achter de oren, in het gezicht en in de nek. De ziekte verloopt meestal erg mild en vaak met weinig koorts.
Rodehond begint vaak met een verkoudheid. De ziekte gaat na een paar dagen vanzelf over. Een kind met rodehond kan gewoon naar school of kinderdagverblijf als het zich goed voelt.
De kinderziekte roodvonk heeft vaak een mild verloop. Maar als de huiduitslag geïnfecteerd raakt, bijvoorbeeld door te krabben, kan er krentenbaard ontstaan (ook wel kinderzeer genoemd). Tijdens deze huidinfectie kunnen er met vocht gevulde bulten ontstaan.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.