De competentie: Zelfontwikkeling houdt in dat je inzicht krijgt in jouw eigen identiteit, sterke en zwakke punten, interesses en ambities. Op basis van deze punten kun je namelijk acties ondernemen om jezelf te ontwikkelen en meer vaardigheden te verkrijgen.
Inzicht verwerven in eigen identiteit, waarden, sterke en zwakke kanten, interessen en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zonodig competenties verder te ontwikkelen.
Motivatie omvat de competenties die betrekking hebben op gedrag dat in sterke mate bepaald wordt door de persoonlijke instelling en motivatie van individuen.
Er zijn veel verschillende competenties die je kan ontwikkelen. Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheden en talent. Ze worden vaak opgedeeld in hard skills en soft skills.
De definitie van een competentie is te omschrijven als 'een in gedrag waarneembare combinatie van kennis, vaardigheden, houding en/of persoonskenmerken (persoonlijke kwaliteiten) waarmee in een arbeidssituatie bepaalde doelen worden bereikt'.
Autonomie verwijst naar het gevoel van keuze en vrijheid in het handelen, denken en voelen, zodat je aan het roer staat van je eigen leven. Verbondenheid is het voelen van een connectie met anderen en je gewaardeerd voelen. Competentie gaat over je bekwaam voelen om gewenste doelen te bereiken.
Volgens Tempo Team doet 72% van de werknemers na een compliment zijn werk met meer plezier. 61% van de werknemers doet erna beter zijn best. Wat motiveert medewerkers: waardering en positieve feedback. Dit leidt tot beter werk, dat op zijn beurt zorgt voor een betere omzet.
Zelfontwikkeling kan op tal van manieren zoals door: studie of door een opleiding te doen wanneer het over kennis en kunde gaat. trainingen te volgen om jouw vaardigheden te ontwikkelen. coaching om uw persoonlijke ontwikkeling te versterken.
wat is persoonlijke ontwikkeling? Persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop je aan je eigen vaardigheden werkt. Door je bewust te worden van alles wat je in je mars hebt en aan de slag te gaan om dit te verbeteren, blijf je leren en ontwikkelen. Zo bereik je je gestelde doelen en werk je aan je zelfvertrouwen.
De competentie zelfstandig werken valt verder te ontwikkelen. Wel heeft het vaak te maken met onderliggende aspecten die je niet zomaar kunt veranderen. Dit zijn aspecten als zelfvertrouwen, intelligentie en de behoefte aan ondersteuning.
' Wat is het verschil tussen autonomie en zelfstandigheid? 'Dat is eenvoudig: je bent 'autonoom zelfstandig' als je iets wilt doen zonder hulp(bronnen) of begeleiding van anderen. Maar je kunt ook 'autonoom afhankelijk' zijn, als je wel hulp of begeleiding van anderen accepteert.
Dit zijn de behoefte aan competentie, autonomie en relatie. Voor leerlingen is het belangrijk dat er ook aandacht is voor deze behoeften.
Wat is een competentie? Een competentie is een geïntegreerde basiscluster van kennis, vaardigheden en attitudes. Daar waar in traditioneel onderwijs hoofdzakelijk de reproductie van kennis benadrukt werd, zijn ook vaardigheden en attitudes van belang in competentiegericht onderwijs.
Andere competenties (stressbestendigheid, analytisch vermogen, initiatief) zijn niet of zeer moeizaam ontwikkelbaar en zitten dicht tegen iemands persoonlijkheid aan.
Competenties zijn persoonlijke eigenschappen of kwaliteiten die te leren en ontwikkelen zijn mits jouw karakter dat toestaat en aangevuld met persoonlijkheid, intelligentie en motivatie. Het woord 'competentie' betekent letterlijk 'vaardig zijn in iets'.
Meestal beschikt een gemotiveerd persoon naast de competentie motiveren ook over de competentie overtuigen. Dit komt doordat op sommige momenten grote overtuigingskracht nodig is om andere mensen goed te kunnen motiveren.
Verschil competenties en vaardigheden
Een competentie is waarneembaar werkgedrag. Een vaardigheid is een activiteit waarin iemand bedreven is. Een competentie is dus een veel ruimer begrip dan een vaardigheid. Vaardigheden maken wel onderdeel uit van een competentie.
De competentie 'flexibel' komt voor op bijna 16 procent van de cv's, 'leergierig' op bijna 11 procent, en 'nauwkeurig' (of 'accuraat') op ruim 10 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Start People, op basis van een analyse van ruim 250.000 cv's.