Waar kun je allemaal heen zonder visum? Als bezitter van een Nederlands of Belgisch paspoort kun je uiteraard zonder visum reizen naar alle landen in Europa (met uitzondering van Rusland). Ook de meeste landen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en in de Pacific kun je zonder visum bezoeken.
Houders van een Nederlands paspoort kunnen in 2021 naar 188 landen reizen zonder in het bezit te zijn van een visum. In 2021 staat Japan op nummer 1. Onderdanen van Japan kunnen naar 193 landen reizen zonder in het bezit te zijn van een visum.
Met je Nederlandse paspoort kun je visumvrij en zonder gedoe reizen naar 188 landen in de wereld.
Van 2011 tot en met 2015 was het Nederlandse paspoort vijf jaar op rij het op-twee-na waardevolste paspoort ter wereld. Daarna was grosso modo sprake van een dalende trend: de vierde plek in 2016 en 2017, de vijfde in 2018 en 2019, de zesde in 2020 en de vijfde in 2021 (en dit jaar).
Zonder COVID-19-reisbeperkingen zijn de krachtigste paspoorten van 2022 ter wereld: Japan, Singapore (192 bestemmingen) Duitsland, Zuid-Korea (190 bestemmingen) Finland, Italië, Luxemburg, Spanje (189 bestemmingen)
Met een Vietnamees paspoort mag men naar slechts 54 landen zonder visum of andere reistoestemming reizen, een van de laagste aantallen van alle landen in Azië.
Een paspoort van de Europese Unie is geliefd. Je kunt er vrij mee reizen, wonen en werken binnen de unie, maar krijgt ook gemakkelijk toegang tot een groot aantal andere landen. Toch zijn de Europese paspoorten niet de waardevolste ter wereld. Dat zijn namelijk die van Japan en Singapore.
De eerste plaats gaat naar Singapore; burgers kunnen zonder visum of andere beperkingen naar 164 landen reizen. Op de tweede plaats staat Zuid-Korea met 163 landen die je kunt bezoeken. Op de derde plaats staan beiden Japan en Duitsland, met elk 162 landen. Italië staat op de vierde plaats in de ranglijst.
Reizen naar of binnen Europa
Dan kunt u meestal reizen met een geldige Nederlandse ID-kaart. U heeft dan geen paspoort nodig. Lees of dit ook geldt voor uw bestemming op Rijksoverheid.nl. Dit geldt niet alleen wanneer u (bijvoorbeeld via een vliegveld of haven) de grens oversteekt.
Door de paspoortindex kun je kijken naar hoeveel landen je met een paspoort kunt reizen zonder visum, en hoe dat zich verhoudt tot andere landen. Zo blijkt uit de ranking dat Japan met 191 landen op nummer één staat, gevolgd door Singapore met een score van 190.
Welk reisdocument kiest u? Als u naar Turkije wilt reizen, moet u een reisdocument en visum Turkije bezitten en deze meenemen op reis. Het reisdocument kan een paspoort of een ID kaart zijn.
Naar Turkije reizen met een paspoort
Alle reizigers kunnen met een paspoort naar Turkije reizen. Het maakt daarbij niet uit door welk land het paspoort is afgegeven. De geldigheid van een paspoort is wel van belang: het paspoort moet namelijk nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u aankomt in Turkije.
Gaat u in 2022 of 2023 op vakantie of zakenreis naar Turkije? Alle toeristische en zakelijke reizigers moeten vooraf het visum Turkije aanvragen, behalve als ze reizen met een Europees paspoort of Europese identiteitskaart. De visumplicht geldt zowel voor reizigers met de Nederlandse als de Belgische nationaliteit.
Vanaf 1 oktober 2021 kunt u dat alleen met een geldig paspoort naar het VK reizen. Dit geldt voor alle landen van het VK. Dus voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
U heeft geen visum nodig. Wel moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. De voorwaarden voor kort verblijf in Nederland vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Een Nederlandse identiteitskaart moet bij een reis naar Spanje geldig zijn tot de dag dat u uit Spanje vertrekt. Er geldt geen minimale (resterende) geldigheid van het reisdocument. Let op, in veel landen geldt net als in Nederland, een identificatieplicht.
De kosten van naturalisatie betreffen overigens niet alleen de leges zelf; voor de aanvraag moeten ook documenten worden verzameld waaruit de identiteit van de vergunninghouder blijkt, zoals een paspoort en een geboorteakte uit het land van herkomst.
Sinds 6 januari 2014 wordt als iemand de Nederlandse nationaliteit heeft, een of meer andere nationaliteit(en) niet meer opgenomen in de bevolkingsregistratie. Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook een 2e nationaliteit? Dan komt die 2e nationaliteit niet meer in het bevolkingsregister als u zich inschrijft.
Het woordje Nederlandse zegt dus iets over de nationaliteit, en niet over je geslacht. Daarom omschrijf je de nationaliteit van een Nederlandse man hetzelfde als de nationaliteit van een Nederlandse vrouw: zij hebben allebei de Nederlandse nationaliteit.
Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.
In Nederland is zowel Nederlands als Nederlandse mogelijk; in officiële documenten (rijbewijs, paspoort) wordt Nederlandse gebruikt. Nederlander is in principe ook wel mogelijk, maar die aanduiding is in die context niet erg gebruikelijk.
Wereldwijd is het Nederlandse paspoort het vijfde meest waardevolle paspoort van de wereld. Zonder visum kom je op 185 bestemmingen. Met een visum dat je vooraf aan moet vragen is dat aantal nog hoger.
Met een Belgisch paspoort kunt u momenteel vrij en zonder visum naar 183 landen reizen. Dat blijkt uit de jongste editie van de zogenoemde Henley Passport Index. Ons land staat daarmee op een 6e plek op de wereldranglijst.
Voor Nederlanders die als toerist naar Japan op reis gaan, is een visum niet vereist (maximaal 90 dagen verblijf in Japan), wel een geldig paspoort (minimaal geldig voor de reisduur in Japan).