De resultaatafhankelijke uitkering is een bruto uitkering.De verschuldigde loonbelasting en sociale premies komen voor rekening van de werkgever dan wel werknemer volgens de wettelijke bepalingen daaromtrent. De resultaatafhankelijke uitkering wordt niet aangemerkt als een pensioengevende uitkering.
Vrije tijd en vakantiedagen
Fulltime werken bij PostNL is 37 uur tot maximaal 39,25 uur per week. Richt die uren gerust in zodat het voor jou het beste werkt. Daarnaast heb je 25 vakantiedagen op basis van een fulltime dienstverband.
De cao voor postbezorgers heeft een looptijd van 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2023 en geldt voor bijna 16.500 medewerkers.
gemiddeld salaris van een postbezorger
Als fulltime postbezorger ga je gemiddeld 1.677 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 21.733 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je gemiddeld 9,68 euro per uur.
Na een jaar verdien je 2.062 euro bruto, na twee jaar 2.144, na drie jaar 2.230, na vier jaar 2.319, na vijf jaar 2.412 en na zes jaar 2.509 euro (of 14,42 per uur). Dat laatste is het maximum. Als je overstapt naar een ander bedrijf, neem je je dienstjaren en dus je salaris mee.
Wettelijke vakantiedagen berekenen
Je krijgt altijd hetzelfde aantal dagen wettelijk verlof, naar rato berekend. Dus hoeveel vakantiedagen krijg je bij 32 uur? Simpel, neem de helft van jouw uren: 16. Bij een contract van 32 uur heb je dus recht op 16 vakantiedagen.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle vakantiedagen boven het wettelijk minimum. Deze dagen vervallen pas na vijf jaar. Deze uren kunt u dus gerust meenemen naar het nieuwe jaar. De bovenwettelijke uren die u dit jaar heeft opgebouwd, moet u uiterlijk binnen vijf jaar gebruiken.
Wettelijke vakantiedagen
Iedereen die werkt heeft recht op vakantiedagen. Om precies te zijn heb je, qua vakantiedagen, per jaar recht op vier keer het aantal uur dat je per week werkt. Dus als je 20 uur per week werkt, krijg je 80 vakantie-uren.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen. Dat betekent dus dat je vanwege jouw hogere leeftijd niet zomaar extra rechten hebt.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Normaal gesproken geldt dat wettelijke vakantiedagen van werknemers een half jaar na het jaar van opbouw vervallen. Een kortere vervaltermijn is verboden, een langere onder voorwaarden niet. Als een werknemer ziek is, blijft hij gewoon vakantiedagen opbouwen.
Voor het verval van vakantiedagen bij een zieke werknemer geldt een iets ander regime dan het standaardregime. Artikel 7:640a BW bepaalt dat de aanspraak op het minimum vakantie uren niet vervalt na 6 maanden in het nieuwe jaar, als de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om de vakantie op te nemen.
In de arbeidsovereenkomst, de cao of het arbeidsvoorwaardenreglement kan worden bepaald dat zieke werknemers geen bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen. Is uw werknemer arbeidsongeschikt, dan moet hij net als andere werknemers vakantiedagen opnemen en moet u 100% van het loon doorbetalen tijdens zijn vakantie.
Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. In uw cao of arbeidsovereenkomst staat of u vrij bent op feestdagen.
U moet ieder jaar het wettelijk aantal vakantiedagen kunnen opnemen. Uw werkgever mag daar geen bezwaar tegen maken. Ook niet met een beroep op 'zwaarwegende bedrijfsbelangen'.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Het aantal ziektedagen dat aangemerkt mag worden als vakantiedagen is beperkt tot deze bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer u 40 uur per week werkt en per jaar recht heeft op 25 vakantiedagen dan heeft u dus 5 bovenwettelijke vakantiedagen en mogen alleen deze 5 vakantiedagen worden verrekend met ziektedagen.
Langdurig ziek betekent dat een werknemer meer dan vier weken ziek is en al meer dan vier weken niet werkt. Als een werknemer langdurig ziek is moeten er stappen worden ondernomen om te werken aan het herstel.
Als een medewerker ziek is en daardoor niet kan werken en niet aan zijn of haar contracturen kan voldoen, kun je voor die medewerker ziekte invoeren. De ingevoerde ziekte-uren worden opgeteld bij geklokte uren (als die er zijn) en zorgen ervoor dat de medewerker geen min-uren opbouwt.
Een werkgever moet loon doorbetalen aan een zieke werknemer. Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV. De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen.
Conclusie. Je werkgever mag dus alleen ziektedagen op vakantiedagen inhouden (1) voor zover het de bovenwettelijke vakantiedagen betreffen en (2) voor zover je hiermee hebt ingestemd, voorafgaand bij arbeidsovereenkomst of cao dan wel tijdens of na je ziekte.
Een vakantie van twee weken duurt natuurlijk dubbel zo lang als die van één week, maar je hoeft er niet op te rekenen dat je ook met dubbel zo veel herinneringen terugkomt. Volgens psycholoog Daniel Kahneman zijn korte vakanties achteraf net zo goed als lange.
Als u een WW-uitkering heeft, heeft u per jaar 20 vakantiedagen. U krijgt tijdens de vakantie uw uitkering doorbetaald. Bent u een deel van een jaar werkloos? Dan krijgt u alleen voor dat deel van het jaar vakantiedagen.