Alliums kun je na de bloei in de grond laten zitten.Je kunt de bollen dus overhouden. Ze zijn winterhard.
Het merendeel van de Allium zijn meerjarige bollen. Bij het rooien van de grotere soorten vormen 2 bollen samen één plant. Een bol wordt verkocht en de andere weer geplant. Na de bloei kunnen ze jarenlang blijven staan.
Hoe rooi ik een Allium? Alliums hoef je niet te rooien. Ze kunnen jaar na jaar blijven staan als ze eenmaal op de juiste plaats staan. Geef ze na de bloei wat organische mest en ze bloeien rustig door.
Allium afdekken
Bloembollen die boven de grond komen, kunnen prima tegen kou. Zeker als er nog een laag sneeuw ligt. Maar allium (sierui) moet je wel even afdekken met blad als hij boven komt.
Allium Giganteum is winterhard en gaat het volgende seizoen opnieuw bloeien. Plant ze in groepjes van drie of meer bollen voor het beste effect.
4 Bloempjes
De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium 'Globemaster', staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol.
Het vermeerderen van sieruien kan generatief door zaad of vegetatief door dochterbollen worden gedaan. Uitzaaien is alleen zinvol bij reine bollenrassen. Totdat het zaad zich heeft ontwikkeld naar een bol die kan bloeien, kunnen enkele jaren verstrijken.
Bijna alle voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen in de grond blijven zitten. De tulp echter niet, omdat die gevoelig is voor ziekten. De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten, omdat ze niet winterhard zijn.
Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen. Een te hoge of te lage temperatuur kan ook invloed hebben. Sommige soorten hebben zelfs een koude periode nodig voordat de bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tulpen en pioenrozen.
Graaf een ondiepe geul van circa 15 cm. diep en maak de grond goed los alvorens u gaat planten. Leg de allium bollen met de punt omhoog in de grond en strooi er enkele centimeters aarde overheen. Geef de bloembollen altijd een beetje water na het planten.
Na de bloei en de wanneer de bloemstengels volledig zijn afgestorven, deze wegsnoeien om de plant te fatsoeneren. jan. Deze cultivar lijkt sterk op Allium giganteum, ze verschilt van deze soort in de diep paarse kleur van de 8 cm grote, kogelvormige bloemhoofden die op 1 m lange stengels staan.
De grootbloemige Alliums (Nederlandse naam: sierui of look) hebben de voorkeur voor een zonnige plek, maar gedijen ook nog goed in de halve schaduw. Sieruien bloeien als de meeste vaste planten alleen nog maar groen blad hebben. Ze zijn daarom zeer geschikt om te combineren met vaste planten.
Allium Giganteum onderhoudinstructies
Bloemen kunnen aan de plant gelaten worden om te drogen. De gedroogde bloemen zien er mooi uit in de tuin, maar kunnen ook worden verwerkt in boeketten voor in huis. Houd Allium blad bewaterd na de bloei om de plant gevoed te houden.
Plant de alliums bij voorkeur tussen halfweg september en eind oktober, net als bollen van lentebloeiers zoals narcissen en tulpen. Bollen van sierui kunnen tegen een stootje en verdragen moeiteloos de winterkoude, zolang je ze in een goed gedraineerde bodem plant.
Je kunt ze in de volle grond zaaien, of in een tray of in een zaaibak(je). Als je voor dat laatste kiest, zorg dan wel dat het bakje diep genoeg is want uiachtigen ontwikkelen behoorlijk lange wortels.
In februari is het vaak nog te koud om de bollen, die in het najaar in de tuin geplant zijn, vanuit de grond omhoog te zien groeien en bloeien. Maar daar is een oplossing voor: Voorjaarsbollen op pot. Hiermee vervroegt u het voorjaar in de tuin en in de huiskamer.
Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht. Maak de bloembollen eerst koud in de koelkast voor gebruik binnen als gebroeide bollen.
Bloembollen planten doe je ongeveer vanaf half september tot half december. Hoe eerder ze in je tuin staan, hoe vroeger ze het volgende voorjaar in bloei komen. Alleen tijdens de vorstperiode en bij een te natte grond mag je de bloembollen niet in de grond zetten, ze zullen dan namelijk gelijk bevriezen of verrotten.
Allium bollen overhouden
Je hoeft de bollen niet uit de grond te halen zodra ze eenmaal zijn aangeslagen. Geef ze, wanneer ze zijn uitgebloeid, wat voeding om aan te sterken en mulch ze goed in de winter. Dan lopen ze volgend jaar gewoon weer uit.
Tijdens haar groei tot tulpenbloem heeft ze de tulpenbol helemaal leeg gezogen om zo mooi mogelijk als bloem voor de dag te komen. Als u deze oude vellen weg peutert komt er een mooie glimmende nieuwe bol tevoorschijn. Dit is de bloembol die na de bloei bij u in de tuin of pot is gegroeid.
Uit de grond halen? Welke bollen kun je laten zitten en welke moeten eruit? Als regel geldt dat gecultiveerde soorten, waaronder de meeste tulpen en hyacinten, na het afsterven van het loof het beste uit de tuin kunnen worden gehaald. Hang ze op een droge plek in de schuur.
Er zijn Allium soorten waarvan het zaad eerst enkele weken warmte nodig heeft, daarna koude, waarna het bij het stijgen van de temperaturen zal ontkiemen. Het gemakkelijkst is het om de zaden nu te zaaien waarbij het zaaisel buiten wordt geplaatst en wordt blootgesteld aan de weerselementen.
De Allium Globemaster heeft veruit de grootste en mooiste bloem! De bloem begint compact, bestaat uit meer dan 1500 kleine bloemetjes, en bereikt uiteindelijk een doorsnede van 20 tot 25 cm. De bloemkleur is lichtpaars - violet.
Allium mét
Mooi in combinatie met stekelnootje, lage Campanula, geranium, Calamintha, Pachysandra, prairieplanten en siergrassen.