Onder puin vallen alle steenhoudende materialen afkomstig van gesloopt metselwerk en betonconstructies. Het aangeboden puinafval dient vrij te zijn van andere afvalsoorten, puin vervuild met bijvoorbeeld teer, olie, grond of asbest wordt niet geaccepteerd.
In een puincontainer mag enkel en alleen schoon puin en steen. Wanneer er ander afval bijkomt wordt het automatisch een bouw- en sloopafvalcontainer en krijg je een naheffing. Het afval dat in een bouw- en sloopafvalcontainer mag is wat gevarieerder. Zo mag hier bijvoorbeeld ook hout en grofvuil bij.
Voorbeelden van puin zijn bakstenen, metselwerk, grind, natuursteen, keramisch materiaal, klinkers, dakpannen en tegels. Dit kunt u inleveren op de milieustraat. Puin moet bij inlevering schoon zijn. Dit betekent dat het niet vervuild mag zijn met andere materialen of (gevaarlijke) afvalstoffen.
Je kunt afvalzakken of puinzakken kopen bij de doe-het-zelfzaak en voor hoeveelheden tot 1,3 m3 kun je een bigbag of bulky bestellen en laten ophalen. Heb je heel veel puin en sloopafval, dan kun je beter een container huren.
Vervuild puin is onder te verdelen in verontreinigd puin (d.w.z. puin vermengd met verontreinigde grond, gevaarlijke afvalstoffen of asbesthoudend afval), en niet-verwerkbaar puin (d.w.z. puin verontreinigd met glas of teer, glashoudend puin, gasbetonblokken en kalkzandsteen).
wat hoort niet bij bouw- en sloopafval
parket. laminaat. tapijt/zeil.
Met vervuild puin bedoelen we schoon puin dat LICHT vervuild is met andere (niet chemische) materialen. Denk hierbij aan bakstenen, tegels, dakpannen, metsel- en betonresten dat is vervuild met zand, hout of gipsblokken.
Cellenbeton, gasbeton of Ytong wordt in de bouw gebruikt en is een poreus of licht isolerend materiaal. Toch behoort het niet tot het reguliere bouw- en sloopafval en moet dit apart gesorteerd worden.
Grond met steenpuin komt vrij bij de afbraak van opritten en woningen bijvoorbeeld. Het gaat om grond, aarde en zand, stenen, stabilisé en asfalt. Ook stukken beton, bakstenen, dakpannen of vloertegels mogen in deze container.
Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling.
Onder meer bakstenen, dakpannen en beton (zowel gewapend als niet-gewapend) vallen onder steenpuin. Gips, plaaster, cellenbeton of keramiek zijn echter niet toegestaan.
Puin is afvalmateriaal annex grondstof dat bestaat uit losse brokstukken, grotendeels bestaande uit stenen en beton, van gesloopte of ingestorte gebouwen, viaducten, bruggen en andere objecten.
Zo mag een container maximaal 90 kilo per kuub wegen. Wanneer je een 1100 liter container hebt mag de container dus maximaal 100 kilo wegen. Een rolcontainer van 240 liter, de containermaat die ook voor huisvuil wordt gebruikt, mag dan maximaal 22 kilo wegen.
Hoe vol mag ik de container laden? De container mag maximaal 20 centimeter boven de rand geladen worden. Voor het veilig afvoeren van de container zal de chauffeur de container met een bagagenet afdekken. Wanneer de container te vol is gegooid, is dit niet mogelijk en kan de vrachtwagen de container niet laden.
Uw container mag maximaal 70 kilo wegen. Containers die zwaarder zijn dan 70 kilo kunnen niet worden geleegd, omdat de liftarm van de vuilniswagen dit niet aan kan. De eerstvolgende kans is dan op de volgende inzameldag. Uiteraard is het dan wel belangrijk om minder dan 70 kilo aan te bieden.
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.
U kunt bouwafval en sloopafval zelf wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente. Het is ook mogelijk om een afvalcontainer te huren.