Geranium 'Rozanne' is de langst bloeiende blauwe Geranium! Dit is de beste blauwe Geranium. Rozanne bloeit rijk en onafgebroken van mei/ juni tot eind oktober. Hoogte 40cm, groeit breeduit.
De ooievaarsbek Geranium endressii woekert enigszins en ziet er soms een beetje slordig uit. Daardoor is hij goed geschikt als weefplant, een plant die in een border verschillende alleenstaande planten en struiken aan elkaar verbindt. Deze ooievaarsbek komt in bloei in mei en bloeit lang door tot in augustus.
Geranium macrorrhizum (Ooievaarsbek) is goed te gebruiken als bodembedekker. Deze Geranium bloeit roze-rood en is een half wintergroene bodembedekkende plant.
Geraniums zijn zonaanbidders. De plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en heeft daardoor geen moeite met een plek in de volle zon en extreme hitte. De geranium groeit echter ook goed op een plek met halfschaduw, zonder daarbij veel van haar bloeikracht te verliezen.
geraniums. De knalrode 'boerengeraniums', de Franse geraniums met hun enorme bloemen in allerlei tinten, de hanggeraniums die in de loop van de zomer een waterval van bloemen produceren: ze behoren allemaal tot de enorme familie met de latijnse naam Pelargonium.
Diepe schaduw of volle zon, nat of droog, voor elke plek in de tuin is wel een Geranium te vinden. Voor enkele soorten is zelfs droge schaduw geen probleem. Sommige Geraniums kunnen 'eindeloos' blijven doorbloeien. Die eigenschap draagt bij aan hun immense populariteit.
Geranium 'Rozanne' is uitstekend te combineren met andere tuinplanten met een afwijkende bloemvorm zoals Agastache (dropplant), hoge Campanula (klokjesbloem), Echinacea (rode zonnehoed), een aantal soorten Salvia (salie), Monarda (Bergamotplant), Phlox (Vlambloem), sommige Persicaria (Duizendknoop).
Eénjarige bloemen in een bloemenweide
Ze groeien snel en bloeien nog hetzelfde jaar. Tijdens de winter sterven ze af. Typische bloemen in een bloemenakker zijn: korenbloem, klaproos, kamille, gele ganzenbloem, bolderik …
Geraniums laten overwinteren is in principe heel eenvoudig.De planten worden met pot en al op een koel, licht plekje gezet. De temperatuur moet ongeveer 10 tot 14° C zijn. Onder de 10° C zou het echter niet moeten komen. Snoeien in de herfst is niet noodzakelijk, omdat dat ook nog in de lente kan plaatsvinden.
Op een balkon kunnen winterharde vaste planten in een pot worden gehouden, waardoor de groei ingeperkt wordt, maar de weelderige groei van bloemen niet minder wordt. Een aantal sterke vaste planten voor in potten op het balkon zijn Crocosmia, Fuchsia, Kattenkruid en Mexicaanse Madeliefjes.
Denk bijvoorbeeld aan bloemen als cyclamen, viooltjes en helleborussen. Maar ook siergrassen, groenblijvende planten, klimop, winterheide en struiken met gekleurde takken doen het goed.
Geraniums zijn bekend voor hun bloeivreugde. Onvermoeibaar bloeien ze vanaf het voorjaar tot de late herfst of zelfs tot de eerste vorst. De bloeivreugde neemt af naarmate het bloeiseizoen voortduurt maar kan worden geprikkeld door het snoeien, regelmatig schonen en door nogmaals meststof toe te voegen.
Het is vooral een kwestie van regelmatig watergeven. Wanneer je de uitgebloeide bloemen verwijdert, maakt de geranium continu nieuwe bloemknoppen aan. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding.
Je Pelargonium verzorgen
Geef de plant twee keer per week water, direct in de pot, niet op de plant zelf. Dit mag je overslaan als het buiten regent. En verwijder dan meteen de verwelkte bloemen en bladeren voor meer bloei. Er vormen zich dan weer nieuwe bloemknoppen.
De bloemen bestaan ook in veel verschillende tinten en zijn meestal dubbelbloemig. Enkelbloemig bloeiend komen ze ook voor en worden dan wel eens “Oostenrijkers of Oostenrijkse hanggeranium” genoemd omdat je ze daar ter plaatse in de zomer meterslang vanaf de balkons naar beneden kan zien hangen.