Wat is primitivo? Primitivo is een blauwe druivensoort die vooral wordt geoogst in het Italiaanse Apulië, maar ook te vinden is in de wijngaarden rondom Basilicata. Het is een druivenras die het beste groeit in overwegend warme klimaten.
De primitivo wijnen uit Lodi lijken wat lichter van kleur maar zijn zeer expressief, met rokerig zoet fruit en soepele tannines. De Sonoma en Napa Valley zijn beroemd om hun zinfandel wijnen.
Primitivo en Zinfandel worden vaak in een adem genoemd. Dit komt omdat het in feite dezelfde druif is: beiden zijn oorspronkelijk afkomstig uit Dalmatië en hebben als grootouder de tribidag druif.
Nog een laatste weetje: in 1967 ontdekte een bezoekende Amerikaanse wetenschapper dat primitivo en de Californische druif zinfandel in feite identiek waren. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek werd ontdekt dat beiden afstammen van de Kroatische druif tribidrag.
Primitivo druiven worden volop geteeld in het zuiden van Italië, vooral in de streken Puglia en Basilicata. De druif dankt zijn naam aan het feit dat hij al vroeg in het oogstseizoen rijp is, eerder dan veel andere druivensoorten: primitivo betekent 'eerste'.
Het bewaren van Primitivo
Lichte wijnen kunnen tot 3 jaar na het oogsten bewaard worden en de beste wijnen tot 5 jaar. Dit bewaren dient dan wel te gebeuren onder de beste omstandigheden, dit om ervoor te zorgen dat de smaak beter wordt en er niet slechter van zal worden.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Wat eten we bij deze wijn? Als je een primitivo-wijnmaker vraagt naar de beste wijn-spijscombinatie dan wordt er meteen wildzwijn geroepen. Dus een wildzwijnstoofschotel is een must.
Primitivo di Manduria is een regio in het zuidelijke Puglia waar krachtige, volle rode wijn wordt gemaakt. De wijn wordt gemaakt van de lokaal geteelde Primitivo-druif. De druif Primitivo is ook bekend als Zinfandel (Californië) en Tribidrag (Kroatië).
De Nebbiolo-druif is specifiek voor de Piemonte-regio. Van deze druif komen de twee beroemdste wijnen van Italië: de Barbaresco en de Barolo. De druif is vol van smaak met een hoge zuurgraad en een sterke tannine en doet denken aan aardbeien, champignons, teer en truffels.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
Er wordt rode wijn van de Montepulciano druif gemaakt in zo'n 20 van 95 Italiaanse provincies. De montepulciano druif is in Italië de op één na meest aangeplant druif. Verreweg de meeste van de Montepulciano wijn komt uit de Abruzzen waar ze de naam Montepulciano d'Abruzzo hebben.
De frisse verdejo wijn zijn herkenbaar en een zeer goed alternatief voor wijnen als de sauvignon blanc of de grüner veltliner. De druif is de enigste in zijn soort en is daarnaast ook een van de meest gebruikt witte druivensoorten in Spanje.
De zinfandel is zonder twijfel de belangrijkste blauwe druif van Californië. Er worden witte, rode en rosé wijnen van gemaakt, die variëren van jong en fruitig tot sterk en rijp. De zinfandel wordt ook op kleine schaal in Australië en Zuid-Afrika verbouwd.
Befaamde DOC-wijnen uit Puglia zijn de Primitivo di Manduria DOC (rood), de Salice Salentino DOC (rood), de Negroamaro di Terra d'Otranto DOC (rood) en de Locorotondo DOC (wit).
De herkomst van de Malbec
In Frankrijk is de malbec-druif dan ook steeds vaker vervangen door de merlot, cabernet sauvignon en de cabernet franc en de tannat-druif.
De Primitivo di Manduria is een wijn uit Salento. Deze regio wordt ook wel de “hak van de laars” genoemd en ligt in de regio Puglia (Zuid-Italië). Puglia is ideaal om je vakantie door te brengen. met als toeristische epicentrum het schiereiland Gargano.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees. Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Het Barolo gebied ligt in het zuidelijke deel van Piemonte, genaamd de Langhe, een heuvelachtig gebied even ten zuiden van het stadje Alba. De Barolo wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo druiven. De Nebbiolo druif is een laat rijpende druif. De naamgeving komt waarschijnlijk van het woord Nebbia, dat mist betekent.
De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.