Beton is een perfecte ondervloer om een gietvloer op te leggen. Voordat de gietvloer op beton gelegd wordt, dient de betonnen ondervloer wel opgeschuurd te worden. Hierdoor ontstaat er een iets ruwer oppervlak dat een perfecte hechting biedt voor de gietvloer.
Beton is een perfecte ondergrond in de opbouw van een gietvloer. Voordat de gietvloer kan worden gelegd moet de betonnen ondervloer wel opgeschuurd worden met een diamantschuurmachine. Het ruwe oppervlak dat hierdoor ontstaat, biedt een goede hechting voor de gietvloer.
Een gietvloer kan over een houten vloer worden aangebracht mits deze op correcte wijze is voorbewerkt met Fermacell-, Estrich- of Brio Knauf platen. Mes en groef, verlijmd en vastgeschroefd om de 10 cm. Voor de aanleg van een gietvloer moet een ondergrond glad en vlak zijn.
Een gietvloer is traditioneel opgebouwd uit meerdere lagen. Hoeveel lagen, hangt af van de gietvloer die je kiest. Vuistregel is dat hoe meer lagen er moeten worden gelegd, hoe langer het zal duren voordat je gebruik kunt maken van de vloer. Dit komt doordat na elke laag er een droogtijd in acht moet worden genomen.
Er ligt al een vloer
Een gietvloer kan in principe op alle bestaande vloeren gegoten worden. Of het nu beton, hout of anhydriet is. Door het te bewerken met een primer – en eventueel een scheuroverbruggende laag – hecht de vloer goed en kan een onstabiele ondergrond goed bewerkt worden.
Het mag duidelijk zijn dat een gietvloer zeker isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast gaat een gietvloer door de slijtvaste eigenschappen een lange tijd mee. Goed voor je portemonnee dus! Let er wel altijd goed op welke soort je kiest als je ook van plan bent om gebruik te maken van een vloerverwarming.
Een epoxy gietvloer is harder en sterker dan een PU gietvloer. Polyurethaan biedt qua eigenschappen meer comfort en is daarom ook geschikt voor toepassing in huizen. De epoxyvloer is door de typische kenmerken weer meer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes.
Gietvloer leggen
Gietvloeren bestaan altijd uit meerdere lagen, deze lagen hebben allemaal tijd nodig om te drogen. Daarom moet u rekening houden bij een epoxy en polyurethaan vloer van een gemiddelde legtijd van 3 tot 5 werkdagen. Dit is uiteraard afhankelijk van de afwerking van de gietvloer.
Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren heel geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxyvloeren en bovendien elastisch.
Hoelang moet een gietvloer drogen? Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
Het is niet goedkoop om een gietvloer aan te laten leggen. Er zitten veel pluspunten aan verbonden, maar je moet het geld wel hebben. Hier vind je een aantal tips waarmee je de prijs zo laag mogelijk kunt houden. Kies een groter oppervlak: de prijs wordt voordeliger naarmate je oppervlakte groter wordt.
Fermacell is een van de opties om een betrouwbare ondergrond te realiseren voor het aanbrengen van een gietvloer. Een fermacell ondervloer wordt door ons als een zwevende dekvloer gerealiseerd en dat zorgt onder meer voor het verminderen van contactgeluiden.
Dit heb je nodig: gietvloer, boormachine en korfmenger / verfmengstaaf, pluisvrije vachtrollers, platte kwasten, primer, beschermende kleding en handschoenen, emmers, stuk karton en een plakspaan.
Een gietvloer kan in principe over vrijwel elke ondergrond heen aangebracht worden. Een gietvloer over tegels aanbrengen is dus ook mogelijk.
Gemiddeld kunt u verwachten dat u tussen € 5 en € 25 per vierkante meter betaalt om de ondervloer in uw huis te vervangen. De prijs die u betaalt, hangt af van waar de ondervloer zich bevindt, de gebruikte materialen en of de vloerenlegger de vloer al dan niet rond muren installeert.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
Veel mensen denken bij een beton gietvloer aan een lawaaierige vloer. Niet zo gek, want de meeste mensen zien gietvloeren in fabrieken of garages. Hier wordt een bepaald type gietvloer gebruikt wat niet zo geluiddempend is. Toch is een gietvloer geluiddempend.
Een normale gietvloer, van epoxy of polyurethaan kent een aantal nadelen. Ze worden gemaakt van aardolie, grondstoffen die niet herwinbaar zijn en hebben vluchtige organische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Een gietvloer van biopolymeren worden gemaakt van olie uit de zaden van een vrucht.